Da vam rešimo dilemu: Je l' nadvožnjak u Partizanskoj ili Industrijskoj ulici?

Rekonstrukcija podvožnjaka na pruzi Novi Sad-Subotica se izvodi u Partizanskoj ulici, mada pojedine mape, katastar i građani navode da taj deo saobraćajnice ima drugo ime, uglavnom Industrijska.
Da vam rešimo dilemu: Je l' nadvožnjak u Partizanskoj ili Industrijskoj ulici?
Foto: 021.rs

Od najave da će se izvoditi rekonstrukcija jednog od dva nadvožnjaka na saobraćajnici u industrijskoj zoni koja ide pravcem od Almaškog groblja do Rumenačke ulice, u komentarima na društvenim mrežama, kao i na sajtu 021.rs, traje rasprava Novosađana da li je to Partizanska ulica ili se taj deo zove drugačije - Industrijska. 

U Gradskoj vlasti navode da je to Partizanska ulica.
 
"Prema projektnoj dokumentaciji priloženoj od strane 'Infrastrukture železnice Srbije' i podacima koje poseduje Gradska uprava za saobraćaj i puteve, sporni deo ulice je deo Partizanske ulice. Da preciziramo, radovi se izvode na nadvožnjaku na km 77+807 pruge Beograd-Subotica- državna granica i na km 170+533.00 državnog puta I-B reda broj 12", naveli su iz Gradske kuće za 021.rs.
Dakle, prema zvaničnim podacima državnih organa ovo je Partizanska ulica, ali Novosađani opet misle da saobraćajnica ima drugo ime.
 
Ipak, kako je kratko istraživanje 021.rs pokazalo, nije teško objasniti odakle ova nejasnoća. Reč je o pogrešno upisanim podacima u modernijim mapama grada i podacima sa interneta, a pri tome zabunu prave i podaci iz katastra koji su za Novi Sad dostupni onlajn.
 
Kada se pogledaju mape Novog Sada iz prethodnih decenija, posebno pre premeštanja dela Almaškog groblja i gradnje tranzita u pravcu Parizanska-Rumenačka, što je bilo pre više do 15 godina, ovaj deo saobraćajnice nije imao određeno ime ili se vodio kao Industrijska ulica, odnosno kao njen krak koji vodi pored ZGOP-a ka Detelinari. 
 
 
Dodajmo i da je česta praksa da neka obližnja manja ulica ili krak nosi ime najbliže ulice, posebno kada se radi o neuređenom prostoru koji se ne koristi intenzivno, što je decenijama ranije bila ova lokacija.
Kada je pravac probijen, čime su direktno spojeni Salajka i Detelinara, u većini mapa saobraćajnica se vodi kao nastavak Partizanske. Međutim, kako se 021.rs uverio, u nekim mapama koje se mogu pronaći na internetu i uglavnom su delovi GPS sistema u kolima ili moblinih telefona, ovaj deo se navodi i kao Industrijska, Kornelija Stankovića, Kisački put, a negde nema ime uopšte.
 
Ovde zabunu prave i podaci iz katastra. Liste katastra pokazuju da se okolne parcele vode na Industrijsku ulici, a ne na Partizansku. Ipak, to ne mora da direktrno znači da je u katastru pogrešno upisana ulica, jer zemljišne parcele imaju prilaze i iz Industrijske ulice, kao što su imale i decenijama pre. 
  • NS

    15.05.2022 10:06
    ulice
    @ z
    Za to vam nisu potrebni saobraćajni inženjeri, oduvek se zna - nadvožnjak ili podvožnjak!
  • Profa l sektor

    15.05.2022 02:04
    Rodjeni
    Da li moze jedna vest o Novom Sadu, a da se ne raspravlja o dodjoshima i ostosima. Pratim komentare 10+ godina na ovom sajtu i vec ste postali jako naporni. Da ljudi ne dolaze u grad, grad bi bio selo.
  • Zoki

    14.05.2022 23:35
    Za rodjenog
    E moj rodjeni , ti mislis da ako si ovde rodjen da sve znas. Industrijska ulica je bila pored mornarice _ danasnja 1300 kaplara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti