"Žigosani" novosadski GUP uskoro na usvajanju: "Dunav teče, nisu potonuli ni Promenada, ni Spens"

Generalni urbanistički plan Novog Sada za period do 2030. godine naći će se na usvajanju u lokalnom parlamentu u junu ili julu, saznaje 021.rs.
"Žigosani" novosadski GUP uskoro na usvajanju: "Dunav teče, nisu potonuli ni Promenada, ni Spens"
Foto: 021.rs (Screenshot/ Via Inženjering/ Analiza)
To je za 021.rs potvrdio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
"GUP, ukoliko Urbanizam bude radio po agendi, očekujem u junu ili julu. Ne mogu da isključim da neće biti u julu, idu još neka planska dokumenta na Skupštinu, očekujem završni račun, rebalans budžeta...", kaže Vučević.
On smatra da je novi GUP žigosan, te da je na njega "bačena stigma, verovatno u duhu kampanje", jer se nakon izbora o njemu ne priča.
 
"Niko neće da konstatuje da je grad predvideo za 180 hektara više zelenih površina nego što sada postoji, niko neće da kaže da smo predvideli da svi investitori moraju da imaju 60 odsto visokih stabala zasađenih na parcelama kada grade objekte ili da smo zaštitili Kameničku adu, koja sada nije urbanistički zaštićena. Svi će da pričaju o tome da li će se dirati Brodogradilište, odnosno zašto Galens hoće nešto da gradi, a kupili su ga od privatne banke, nakon privatizacije iz perioda kada su državu i grad vodili oni koji danas drže predavanja", kaže Vučević.
Gradonačelnik dodaje da "Dunav teče, te da nisu potonuli ni Promenada, ni Spens, niti je betoniran Limanski park".
 
"Zamislite, neko kaže da ćemo potopiti grad ako utvrdimo novu obaloutvrdu grada. Mi onda kažemo 'hajde da pitamo struku', ali onda oni kažu da ih to ne zanima, jer su oni 'struka'. I prijavljujete grad strancima, mislim da nema ružnije stvari. Da je Pavličić, njega pominjem kao nekoga ko mi je bio politički oponent, još sto godina vodio grad, kritikovao bih rad, ali nikada se ne bih nijednom strancu žalio. Ali dobro, to govori o njima", poručuje Vučević. 
 
Usvajanje GUP-a pratile su brojne polemike, kao i burne sednice Komisije za planove. Kritike su upućivali arhitekte, građani, aktivisti, opozicija. Gotovo 15.000 građana, kako su naveli aktivisti, potpisalo je prigovore na ovaj urbanistički plan, zbog čega je datum održavanja sednice Komisije za planove bio pomeren.
 
Prva sednica je bila prekinuta jer su aktivisti aktivirali pirotehničko sredstvo. Potom je komisija sredinom marta odbila najveći broj primedbi i prihvatila one koje su se odnosile na ispravke teksta i stvari manje važne za čitav plan. U kakvoj atmosferi su odbijeni prigovori na GUP pokazuje i to što je dvanaestočasovna sednica prekidana više puta, a bilo je i sukoba aktivista sa članovima obezbeđenja. 
 
Vraćanje Generalnog urbanističkog plana na doradu zatražilo je i Društvo arhitekata Novog Sada. Oni su u nekoliko navrata ukazivali na probleme u vezi sa ovim planom, a kao kritične tačke naveli su opštegradske centre, novi nasip zbog "Novog Sada na vodi", vijadukt iznad Bulevara Evrope, novi most u nastavku ove saobraćajnice koji će ići preko Ribarskog ostrva. 
Arhitekte su ukazale na to da GUP "ne poseduje ni jednu validnu razvojnu viziju grada", a zabrinjava to što je jedini fokus predložen plana otvaranje novih građevinskih zona i povećanje koeficijenta izgrađenosti na svim atraktivni lokacijama u gradu.
 
"Predloženi GUP svojim najmarkatnijim predlogom, kao što je tzv. 'Novi Sad na vodi' uvlači grad i građane Novog Sada u ogromna javna ulaganja kroz pomeranje linije odbrambenog nasipa oko brodogradilišta i na Kameničkoj adi, a da pritom nije na profesionalan i stručan način proverena ekonomska isplativost ovakve investicije za Grad Novi Sada", stoji u zaključcima.
 
Osim toga, naveli su i da je predloženi GUP u "nekoliko značajnih delova u suprotnosti sa pravilnicima i Prostornim planom Grada Novog Sada, koji je plan šireg područja i sa kojim ovaj nacrt mora da bude usklađen"
 
Jedna od najspornijih tačaka GUP-a je i izgradnja takozvanog "Novog Sada na vodi". Portal 021.rs otkrio je početkom aprila kako bi okvirno mogao da izgleda čitav projekat, kao i da bi na prostoru Brodogradilišta moglo da bude izgrađeno desetak zgrada, među kojima su i one od 20 spratova. 
  • ab

    18.05.2022 07:59
    Nazovimo stvari pravim imenon
    @ekolog
    Ja kad bih tebe nazvao pravim imenom ne bi mi objavili komentar. botino.
  • Buba

    16.05.2022 10:38
    Ns na vodi
    Gospodine gradonačelniče, toliko ste omraženi u Novom Sadu, da vam na sledečim izborima ni krađa ne može pomoći.
  • Moša

    16.05.2022 09:06
    Ne, ne i ne!!!
    Samo masovna pobuna! Ovakva bahatost i samovolja vlastodržaca nije zabelena u istoriji ovog grada. Grad su okupirale grupacije kojima je važan samo lični interes.
    U ovoj situaciji je dobra okolnist što će još veća ekonomska kriza i što je gradski budžet već pukao, pa grad neće imati novca za skupe investicije izmeštanja nasipa na Dunavu. Ako iz već devastieanog gradskog budžeta budu trošili novac da omoguće enormnu zaradu privatnim investitorima, a ne budu vodili računa o vitalnim interesima grada - to je još veći skandal! Ovako, ako ga usvoje u periodu ekonomske krize i dok ne budu imali novca za realizaciju, to će ostati samo "slovo na papiru", u međuvremenu će izbori i oni će pući sa vlasti u gradu.. A onda ćemo drigačije..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti