Umesto sportskog parka - stambeni kompleks: Nestalo zelenilo, kanal postao kanalizaciona cev

Na Avijatičarskom naselju se privode kraju radovi na zacevljenju dela meliracionog kanala S-800, koji će sada postati deo kanalizacije uz nastavak devastacije ranije zelene površine na ovoj lokaciji.
Umesto sportskog parka - stambeni kompleks: Nestalo zelenilo, kanal postao kanalizaciona cev
Foto: 021.rs
Ovo se poklapa sa nicanjem obližnjeg stambenog kompleksa čija je izgradnja počela kada i betoniranje kanala, u drugoj polovini prošle godine.

Da su radovi pri kraju, Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je saopštila za vikend uz objašnjenje da je S-800 usled urbanizacije izgubio svoju svrhu kao kanal za odvodnjavanje okolnog poljoprivrednog zemljišta.

Oni su dodali i da će se izgraditi betonski kolektor od 2,5x1,5 metara, u dužini od 350 metara, između Bulevara Evrope i Rumenačkog puta i da će služiti za odvođenje atmosferskih voda iz ovog dela grada. 
 
Iz dokumentacije UGZI-ja vidi se da je Ugovor vredan 93 miliona dinara potpisan 6. avgusta prošle godine sa rokom izvođenje od 360 dana i to direktnim ugovaranjem prema Zakomu o javnim nabavkama. Naime, JVP "Vode Vojvodine" su obavestile UGZI u julu prošle godine da ove radove, u skladu sa Zakonom o vodama, može da izvede samo Vodoprivredno preduzeće "Šajkaška", koje je jedino dobilo licencu za ovo područje i u skladu sa kojom ima isključivo pravo na radovima na održavanju i staranju o funkcionisanju zaštitnih i regulacionih vodnih objekata koji pripadaju HMS "Sajlovo", kojem pripada i kanal S-800.
 
Kako se 021.rs uverio, ovaj ugovor je potpisan nekoliko nedelja nakon što je UGZI prvo imao neuspeli tender za zacevljenje kanala S-800. Naime, redovan tender je poništen jer je zajednička ponuda "Šajkaške," Hidroopreme" i "KLM Inženjeringa" bila neprihvatljiva, zato što jedan od učesnika nije ispunjavao uslove. Nakon što je tender poništen, stiglo je pismo iz "Voda Vojvodine" i "Šajkaška" je dobila direktno posao.
 
Ovi radovi podrazumevaju betoniranje nekadašnjeg kanala u dužini od 360 metara koji će istovremeno biti priključen na kanalizaciju Novog Sada i to u delu ka Bulevaru Evrope i ka Rumenačkom putu. Tokom ovih radova je posečeno još 20 stabala na ovom potezu, osim onih koja su uklonjena zbog zidanja stambenog kompleksa.
 
Kanal S-800 avgusta 2021
 
Kanal S-800 se nalazio u delu nekadašnje veće zelene površine koja je decenijama služila kao stecište ptica i pojedinih divljih životinja jer je bila na kraju grada, a urbanistički planovi, među kojima i Generalni planovi grada, planirali su na ovoj lokaciji sportski park.
 
Međutim, to se naglo menja 2018. godine, kada lokalne vlasti menjaju Plan generalne regulacije kako bi se tu predvidela stambena izgradnja, mada i dalje u GUP-u stoji da je prostor sportski park, dok plan detaljne regulacije nije ni donet. Mada su se građani, kao i ekološke grupe, bunile, lokalna vlast je odlučila da oko 60 hektara zelenila pretvori u stambenu zonu. 
 
Lokalni urbanisti i vlast nisu nikad objasnili zašto se sportski park, čija bi granica bio kanal S-800, morao pretvoriti u stambenu zonu, a u međuvremenu je pripremljen i novi GUP gde se pored stambenog kompleksa u delu ka Bulevaru Evrope planira i mesto za Toplanu "Majevica"
 
Uz sve ovo, kako je 021.rs ranije pisao, investitor stambenog kompleksa na Rumenačkom putu, firma "NS Square" je za par meseci od osnivanja 2021. godine dobila sve dozvole - građevinska za samo tri dana i uveliko gradi prvi deo kompleksa koji će, kada se završi, imati 983 stanova i prostori za 25 lokala, ukupne spratnosti P+Pp+4+Pk(5). 
 
Dodajmo i da se s druge strane S-800, gde je i dalje velika zelena površina, u pravcu kružnog toga na uglu Rumenačkog puta i Bulevara Evrope, za sada ne za šta će tačno biti, a vlasnik je Eparhija Bačka. Naime, u gradskim urbanističkim planovima to se navodi kao prostor "eparhije" i nigde nije jasno objašnjeno da li će tu biti samo poslovanje, stanovanje ili zelenilo ili neka kombinacija. U samoj mapi predloga GUP-a ova lokacija je, doduše, označena zelenom bojom - ali tako je bila označena i površina gde se sada zidaju zgrade.
  • Seka

    17.05.2022 09:03
    Naselja
    Najzapustenija naselja u gradu su Detelinara i Avijaticarsko naselje. Korov svugde, prljavstina, trotoari su mislene imenice, djubreta oko polupraznih kontejnera koliko hocete. Pesacki prelazi zavrsavaju na travi ( zemlji) ili da bi do njih dosli morati gaziti po zemlji, travi. Moglo bi tako u nedogled. Decji parkovi prljavi i stalno ih huligani unistavaju. O drogi ne treba ni trositi reci.
  • vlada

    16.05.2022 23:02
    sajkaska
    Ko je direktor sajkaske i sta radi njegova zena kod gradonacelnika razmislite malo
  • Stohadin

    16.05.2022 21:30
    Zgrade
    Isto je i Čaušesku radio u Bukureštu.
    Video negde u svetu davnih dana i to mu se svidelo i ruši sve kuće i zekenilo....
    Život u zgradama je vrh sociološkog uspeha.
    Jbt ovi naši kasne pola veka ta navedenim.
    A za razvijenim svetom i više od veka u svakom pogledu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti