FOTO: Sve o novosadskim podzemnim garažama u centru - koliko koštaju i koliko će mesta imati

Iz Ulice Modene od jutros se uklanjanjaju kandelabri, biciklistička stajališta i drugi mobilijar, pred početak premeštanja infrastrukture pre gradnje podzemne garaže.
FOTO: Sve o novosadskim podzemnim garažama u centru - koliko koštaju i koliko će mesta imati
Foto: 021.rs
Taksi stajalište i dalje radi, iako je označeno novo na Bulevaru Mihajla Pupina, a vozila još uvek mogu da skreću u Ilije Ognjanovića. 
U pešačkoj zoni ima radnika komunalnih službi koji obavljaju svoj deo poslova, pripremajući da ulica postane gradilište. Radnici JKP "Stan", koji održavaju javnu rasvetu, sklonili su kandelabre, dok je "Parking servis" uklonio biciklistički parking.
 
Na samom ulazu u Modene isključena je, i delimično rastavljena, oprema od rampe koja je sprečavala ulazak u pešačku zonu, a same plutače su spuštene. 
U Gradskoj upravi su saopštili da od ponedeljka, 23. maja važi izmenjen režim saobraćaja u ovom delu centra grada, koja osim zabrane saobraćanja kroz Modene i Ilije Ognjanovića, podrazumeva i to da vozila u pešačku zonu ulaze iz pravca Njegoševe ili prolazeći kroz Gimnazijsku ulicu.
 
Ograda oko gradilišta bi trebalo da bude postavljena do petka, 27. maja, kada bi zvanično trebalo da počne izmeštanje infrastrukture, koji bi moglo da potraje i nekoliko meseci. 
 
JKP "Vodovod i kanalizacija" je na dva odvojena tendera angažovala preduzeća "Energy-pro" iz Novog Sada i "Novkol" iz Beograda da u roku od 120 dana premeste vodovodne i kanalizacione cevi. Vrednost ovih radova je 28 miliona dinara bez PDV-a i skuplji su za sedam miliona od prvobitne procene, jer je u međuvremenu došlo do rasta troškova građevinskog materijala.
 
 
Osim njih, Elektrodistribucija Novi Sad bi trebalo da obavi poslove vredne više od pet miliona dinara, koji se tiču premeštanja elektrokablova. Za premeštanje toplovoda "Novosadska toplana" angažovala je firme "Bulevar Company" i "Dijagonala" po ceni od 55,5 miliona dinara. 
 
I druga preduzeća imaju posao pred sobom. Tako je "Informatika" u januaru ove godine izvadila građevinsku dokumentaciju za premeštanje 435 metara duge mreže elektronskih komunikacija, a ova dozvola im važi čak do 6. januara 2025. godine. 
 
Tek posle svih ovih radova na izmeštanju infrastrukture uslediće gradnja garaže na tri podzemna nivoa. Za gradnju garaže u maju je izdata potvrda o prijavi izvođenja pripremnih radova, sa rokom do 18. avgusta 2023. godine. Potvrda je izdata Gradu Novom Sadu kao investitoru i kompaniji "Garaža Modene" kao finansijeru. Pripremni radovi su vredni 308,3 miliona dinara bez uračunatog poreza. 
 
Kompanija "Garaža Modena" je vlasništvo preduzeća "Javne garaže", koju je osnovao koncesionar koji će upravljati sa tri podzemne i jednom nadzemnom garažom u Novom Sadu tokom 40 godina. Većinski partner u ovoj koncesiji je austrijski partner "Best In Parking" (65 odsto) i novosadska "Inobačka". 
 
Ova garaža bi trebalo da ima najmanje 200 parking mesta.
Koncesionar je nedavno započeo sa izgradnjom podzemne garaže sa dva nivoa kod Banovine, u vrednosti od 540 miliona dinara bez uračunatog poreza. Rok za završetak ovih radova je 19. mart 2023. godine. Međutim, već nedeljama se ništa ne dešava na ovom gradilištu. Ovo je najmanja garaža koja će se graditi i imaće 180 parking mesta.
 
Treća podzemna garaža, koja će se nalaziti ispod Trga republike i Riblje pijace, još uvek se projektuje. Ispod Trga republike planirano je može da se parkira najmanje 400 vozila.
 
Za nadzemnu garažu u Šafarikovoj ulici i dalje traje rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, koje Grad mora da reši pre nego što koncesionar uđe u posao izgradnje spratne garaže. Prema planu, ova nadzemna garaža bi trebalo da ima 350 parking mesta.
 
Više o koncesiji možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Miki

    26.05.2022 14:04
    Zvanicno
    I sada zvanicno krece izvlacenje para i bogacanje ljudi bliski vlasti i to ce trajati samo 2 godine.
  • Igor

    26.05.2022 00:22
    Garaza
    Tamo postoji garaza kod modene ..
  • maki

    25.05.2022 23:11
    @Pedja
    Druze Pedja, odakle si ti?
    Cemu ovo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti