FOTO: Novi zalivni sistem u Limanskom parku u kvaru, trava se osušila tokom vrelih dana

Zalivni sistem u Limanskom parku, koji je koštao više od 39 miliona dinara i koji je finansirala republika, bio je u kvaru baš tokom prethodnih, najtoplijih prolećnih dana.
FOTO: Novi zalivni sistem u Limanskom parku u kvaru, trava se osušila tokom vrelih dana
Foto: 021.rs
Posledice po travu su vrlo vidljive budući da je trava u Limanskom parku dominantno spržena, zabeležila je reporterka 021.rs tokom vikenda.

Problem s osušenom travom u ovom parku, ali i na drugim lokacijama u Novom Sadu, primetili su i građani koji su pisali našoj redakciji. Kad je reč o Limanskom parku, koji je dobio zalivni sistem s namerom da upravo eliminiše probleme održavanja zelenila, jedna Novosađanka ukazuje na to da joj nije jasno kako se ovakve stvari dozvoljavaju.

"Radovi su trajali mesecima, mesecima smo preskakali rovove i gacali po blatu, a evo šest meseci kasnije ne znamo ni da li radi, trava je potpuno spržena. Druga stvar koja nas, vlasnike pasa, svake godine mori je to što se svake, ali svake godine sačeka da trava poraste do struka i da izraste popino prase, onda tu travu pokose i iako imaju mašine za skupljanje pokošene trave, oni to ne urade, to se osuši, popino prase ulazi psima u šapice i uši. Veterinari i sami kažu da je to svake godine u ovom periodu problem, jer neretko dovede do ozbiljnih komplikacija kod pasa. Onda se sve to osuši i kako duva vetar leti na sve strane i onda kašljemo i kijamo i mi i psi", kaže čitateljka našeg portala.
 
U parku su vidljive posledice instalacije zalivnog sistema, ali i visokih temperatura koje su zabeležene tokom maja. Na pitanje 021.rs zbog čega je Limanski park u ovakvom stanju, u Gradskom zelenilu kažu za 021.rs da je došlo do kvara na zalivnom sistemu.
 
"U Limanskom parku je postojao tehnički problem sa pumpom koja crpi vodu iz bunara. U toku je otklanjanje kvara i zalivni sistem će za nekoliko dana ponovo biti u funkciji", poručuju za 021.rs u ovom preduzeću.
 
 
Kako dodaju, svi ostali zalivni sistemi koje ima Novi Sad (u Futoškom parku, Kameničkom parku, Dunavskom parku, u novom parku između Novog naselja i Detelinare, na Bulevaru Evrope) su u funkciji. Na pitanje 021.rs kako je nekoliko vrelih dana uticalo na stanje zelenih površina, te da li su radnici Zelenila manualno zalivali, u preduzeću navode da su posledice prisutne, a zaliva se svakodnevno.
 
"Svakako da visoke temperature utiču na stanje travnjaka jer dovode do isušivanja korena i usporenog rasta trave. JKP 'Gradsko zelenilo' više od dva meseca kontinuirano, svake večeri i jutra, radi manuelno zalivanje u svim delovima grada u dve smene. Osim parkovskih površina, zalivaju se i ulični drvoredi, kao i kvartovsko zelenilo. Ukupna površina održavanja zelenila iznosi oko 550 hektara. Tačne lokacije se svakodnevno objavljuju na sajtu, kao i na društvenim mrežama preduzeća", kažu u Zelenilu.

Novi Sad je ove nedelje imao dva dana obilnih padavina, što je od pomoći zelenilu da se oporavi. Pomenuti zalivni sistemi, inače, pomažu da zelenilo bude u dobrom stanju bez obzira na vremenske prilike i manualni rad radnika Zelenila.

  • Novosađanka

    26.06.2022 21:21
    Ko su krivci ???
    U Futoškom parku je nestručno postavljen sistem za navodnjavanje, čime je prouzrokovana ogromna materijalna, i nepoprevljiva šteta. Uništeno je mnogo višedecenijskih stabala !!! Ovakav vandalizam i uništavanje svega šta im dođe pod ruku, Novi Sad još nije doživeo.
    Krajnje je vreme, da neodgovorni, odgovaraju, za svoja nedela !!!
  • Linan

    05.06.2022 00:03
    Da li su i jedan posao uradile kako treba gradske vlasti? Lopovluk.
  • Nemanja

    04.06.2022 21:30
    Nije u kvaru
    Zalivni sistem nije u kvaru nego nikad nije ni proradio.
    Živim pored i svaki dan u parku šetam psa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.