Novosadska doktorka: Mladi lako nabavljaju drogu

Svaki drugi đak poznaje korisnika droge, a čak 72 odsto njih tvrdi da lako mogu nabaviti opijate, upozorila je doktorka Dragana Ratković sa Klinike za prihijatriju Kliničkog centra Vojvodine.
Novosadska doktorka: Mladi lako nabavljaju drogu
Foto: Pixabay
Ona se poziva na rezultate istraživanja Instituta društvenih nauka.
Ona je "Večernje novosti" naglasila kako je istraživanje pokazalo da su mladi uzrasta od 14 do 18 godina "prilično neinformisani ili loše informisani" o štetnom delovanju droga.
"O genetskoj uslovljenosti bolesti zavisnosti govore mnogobrojne studije, u smislu da, ukoliko se javi ovakav poremećaj kod jednog blizanca, verovatnoća da će i drugi blizanac oboleti od zavisnosti znatno je veća kod monozigotnih, nego kod dizigotnih", objasnila je Ratković.
 
Prema njenim rečima, u slučaju zavisnosti od alkohola, kaže se da su "sinovi zavisnika" ili zavisnici ili trezvenjaci.
 
Mladi najčešće ne veruju porukama o štetnosti ako njihovi roditelji piju i puše, tvrdi Ratković.
 
Ona napominje da je oko polovine ispitanih mladih izjavilo da o psihoaktivnim supstancama najčešće razgovara sa prijateljima, a oko 34 odsto njih se informiše preko društvenih mreža.
 
To je, smatra dr Ratković, veliki rizik za njihovo pogrešno informisanje o opijatima. 
  • /

    07.06.2022 17:04
    /
    cuj vutra,
    ovi sto sire srbiju su presli na belo
  • Deejan

    07.06.2022 13:36
    Zasto
    Policija ne hapsi dilere,pravi razlog neznam,ali sumnjam u to da ih stiti dok nam oni ubijaju decu.
  • Nemanja

    07.06.2022 13:27
    @Lala
    Vutra i spid - 1000-1500, ekseri tu negde (plus su abnormalno jaki u odnosu na pre 10-15 godina). Ne postoji dvorište ili blok zgrada u celom gradu u kom nemaš dilera, to je javna tajna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti