Uznemirujuć video: Leš mladunca dabra pronađen na Šodrošu

Novosadski "Ekološki front" prijavio je Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode telo mladog dabra pronađeno jutros na Šodrošu.

Stručnjaci Zavoda su brzo izašli na teren, navode aktivisti.

"U uslovima koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode za potrebe PGR Mosta u produžetku Bulevara Evrope, navedeno je da se u slučaju pronalaska strogo zaštićene i zaštićene vrste prilikom izvođenja radova, hitno obavesti PZZP, što smo i učinili", navodi se u objavi "Ekološkog fronta" na Fejsbuku.
U objavi aktivisti izražavaju sumnju da je dabar stradao usled udarca, ali da će detalje pokazati izveštaj stručnjaka.
 
 
Informaciju o stradanju dabra prethodno je ispred Gradske kuće iznela Vesna Jakovljević iz organizacije OSNA. 
 
"Pokrajinskom zavodu ćemo danas odneti mrtvog mladunca dabra, o kojem smo jutros obavešteni na lokaciji Šodroša, a to nije jedina životinja koja je stradala", rekla je ona.
 
Građanski aktivisti već četvrti dan dežuraju u samostalno formiranom kampu na Šodrošu, a nakon što su za vikend počeli radovi na seči stabala u sklopu pripreme za gradnju novom mosta. Aktivisti su danas gradonačelniku Novog Sada predali pismo sa zahtevima o obustavi svih radova, naglašavajući da je poslednji trenutak da se stane sa ovim projektom i uvede kompletna zaštita područja Šodroša, Kameničke ade, Dunavca i Ribarca.

Ovo je drugi leš dabra koji je otkriven poslednjih meseci na Šodrošu. Kako je 021.rs pisao krajem oktobra prošle godine, mrtav leš ženke dabra danima je plutao u Dunavu, upleten u mrežu krivolovaca, pre nego što su ga nadležne službe, nakon pitanja 021.rs, uklonile.

Dabar je ugrožena vrsta koja je u Srbiji nastanjena pre nekoliko godina. 

  • Jowan Snow

    16.06.2022 08:37
    Ubistvo
    Za ovo šest meseci zatvora!
  • Babasera

    15.06.2022 23:42
    Pričam ti priču
    Komentari na snimku ne govore ništa, jer se način/uzrok uginuća utvrđuje daljom analizom (u ovom slučaju pato-anatomskom) od strane ovlašćenih veterinarskih organizacija. Dakle, komentari (gde se ne zna ko šta izgovara) na snimku nisu uopšte validni, pogotovu što nema čitavog snimka ... jer postoji niz mogućnosti po kojima je dabar mogao stradati ... od udara čamca ili glisera, udara propelera, pa čak i pada grana i stabala prilikom seče ... i tako dalje ...
    Svakako da putar treba da nasipa put, a drugi valjda znaju da rade svoje ...
  • BulevarEvrope

    15.06.2022 20:41
    Umirali su dabrovi i za vreme Borisa Tadica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti