Prvoaprilska šala portala 021.rs o spomeniku, na neki način, postaje stvarnost

Gradska vlast voli spomenike. Oni su nešto što ostaje i iza njih, ali deluje da izbor bista i spomenika koji se postavljaju u Novom Sadu već duže vreme nije ujedinio građane.
Prvoaprilska šala portala 021.rs o spomeniku, na neki način, postaje stvarnost
Foto: 021.rs
Sporni spomenik nevinim žrtvama 1944/45. već mesecima unazad izaziva polemike i protivljenja dela javnosti. Na bistu Tarasa Ševčenka reagovale su pojedine stranke, u Sremskim Karlovcima je otkrivena spomen-bista ruskom caru Petru Velikom, što je, takođe, izazvalo reakcije političkih stranaka.
 
U Kisaču je u novembru prošle godine otkrivena bista Voji Tankosiću, jednom od osnivača zavereničke "Crne ruke". Sveži su i komentari da li je spomeniku kralju Petru I Karađorđeviću mesto baš na Trgu republike. 

I onda, prošle nedelje, objavljeno je da je Uprava za građevinsko zemljište i investicije pripremila 11,6 miliona dinara za podizanje spomenika "Apoteoza Srpske Vojvodine", koji bi trebalo da bude postavljen na "potkovici" ispred Železničke stanice.

Kako je objašnjeno, spomenik će se postaviti "u ime sećanja na borbu srpskog naroda za uspostavljanje i razvoj svojih političkih i pravnih institucija u Habzburškoj monarhiji 1848/1849. godine". Prema predlogu, spomenik će činiti grupa figura generala Đorđa Stratimirovića, general-majora i vojvode Stevana Šupljikca i arhiepiskopa karlovačkog i patrijarha srpskog Josifa Rajačića.  
 
Detalji o izgledu spomenika biće tek otkriveni, nakon sprovedenog konkursa i izbora idejnog rešenja.
 
Međutim, sve ovo podseća na prošlogodišnju prvoaprilsku šalu portala 021.rs, da će se, baš na "potkovici" ispred Železničke stanice, postaviti replika beogradskog spomenika Stefanu Nemanji. Naravno, karikirali smo do kraja, ali se veliki broj ljudi "upecao" i mnogi su verovatno bili u neverici šta čitaju.
 
Tada je izmišljeni izvor 021.rs naveo kako se priprema događaj kojim će se izgradnja budućeg novog mosta preko Dunava povezati sa otkrivanjem spomenika, čime bi se "još jednom ukazalo na neraskidivu vezu Vojvodine i Srbije i srpske unitarnosti". 
Da stvar bude zanimljivija, dva dana nakon sednice Skupštine grada, kojom je i izglasano da se izdvoji novac za "Apoteozu", gradonačelnik Novog Sada, pokrajinski premijer i ministar građevine obišli su radove na izgradnji novog mosta u okviru Fruškogorskog koridora.
 
Kako će se spomeniku, valjda, na neki način prilaziti, to bi značilo i da bi preko zelenila "potkovica" trebalo da bude izgrađena i putić. U prvoaprilskoj šali 021.rs napisano je kako su najveće građevinske kompanije koje posluju u Novom Sadu voljne da betoniraju potkovicu.
 
Sada ostaje još da se spomenik izgradi i postavi, pa da se vidi da li će se, nekim slučajem, ostvariti i poslednja stavka iz prvoaprilske šale - veliko narodno kolo oko "potkovice" prilikom otkrivanja. 
 
Prvoaprilsku šalu portala 021.rs, koja je izazvala brojne reakcije, pročitajte na OVOM LINKU.
  • Trt

    06.07.2022 15:55
    @andra

    Ne, to nam je ok. Što bi zavideli Baranji što vas se na vreme otarasila?
  • andra

    06.07.2022 12:01
    Limancu
    Nadam se da smatrate da je u Srpskoj Vojvodini i Baranja.... inace nema smisla... ili se bojite Croatie
  • Alex

    05.07.2022 16:44
    !!!!!
    spomenici se podizu na groblju, znaci srbija je...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti