Građani i aktivisti već mesec dana noće na Šodrošu: "Rešeni smo da odbranimo ovaj deo prirode"

Prošlo je mesec dana od prve noći koju su građani i aktivisti proveli na Šodrošu, pokušavajući da spreče radove na izgradnji novog mosta s obilaznicom.
Građani i aktivisti već mesec dana noće na Šodrošu: "Rešeni smo da odbranimo ovaj deo prirode"
Foto: 021.rs

Kamp je formiran 12. juna nakon prvih stabala koja su pala u seči, a u sklopu pripremnih radova kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Građani su tada blokirali jedan od prilaza delu u kojem su stabla posečena, a akcija je izrasla u "Šodroš Survivor Camp", sa svakodnevnim dežurstvima u smenama i aktivnostima kojima aktivisti žele da privuku što više Novosađana u odbranu Šodroša.

Kako za 021.rs navodi aktivistkinja i predsednica organizacije "Svet i Dunav" Daniela Stojković, kamp je formiran kada su organizacije u interesu zaštite priobalja zajednički reagovale na apele građana da se Šodroš zaštiti od dalje devastacije. 
 
"Sve naše aktivnosti u protekle dve godine ukazivale su na izuzetno veliku važnost očuvanja ovih predela, barem u ovakvom trenutnom stanju. Ono nije idealno zbog silne devastacije, nije idealno ni na Kameničkoj adi, na i oko brodogradilišta, svojataju se reke i rečice - pa i Dunav, a očigledno vodno zemljište pretvara se u građevinsko. Ovih mesec dana je zgusnuto delovanje pojedinaca i organizacija, običnih građana koji su spremni da svojim telima štite ovaj predeo od devastacije i uzurpacije", poručuje ova aktivistkinja.
 
Stojković podseća da je organizacija "Svet i Dunav" pre nekoliko meseci podnela žalbu Konvenciji Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, poznatoj pod nazivom Bernska konvencija.
 
Nakon što je ova konvencija potvrdila validnost žalbe, država Srbija ima rok još tri dana - do 15. jula, da odgovori na žalbu.
 
"Interesantno je da naša država još uvek nije odgovorila, a sumnjam i da će odgovoriti. Postoji i naš načelni plan da se, nakon zauzimanja stava Bernske konvencije, obratimo i Ujedinjenim nacijama. Građani su ovde vrlo rešeni da odbrane ovaj deo, a gradonačelnik Novog Sada toga treba da bude svestan", poručuje Stojković i dodaje da ne bi mogla da okarakteriše argument Miloša Vučevića da je sporno područje već građevinsko zemljište.
 
"Pozivam ga da pročita Zakon o vodama", kaže naša sagovornica.
Stojković poručuje Novosađanima da je pred svima toplo leto, te da mogu da posete kamp na Šodrošu i upoznaju se sa ciljevima aktivista. Na pitanje da li je u poslednjih mesec dana bilo ometanja, ona navodi da je tokom prvih noćenja bilo "interesantnih poseta".
 
"Mi ne možemo da znamo ko je svako ko ulazi u kamp, ima tu sigurno i 'trojanskih konjića', ali kad sve radite transparentno i kad radite ispravnu stvar, nemate čega da se plašite", zaključuje Daniela Stojković.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nedavno je ponovio svoj stav da će most biti izgrađen, te da će sve biti u skladu sa zakonom. Kako je naglasio, srećan je jer ga optužuju da gradi mostove.
  • Vlada

    14.07.2022 09:02
    @Комша

    Obojica ste idioti jer mislite da treba svet da se postavi naglavce zato što je on našao posao u Kamenici a ne živi mu se tamo gde radi. Da stvar bude gora, još i laže - most bi mu uštedeo možda tek 5 minuta, osim ako ne namerava da nam ludački jurca kroz komšiluk, što je razlog više da ovo ne dozvolimo.
  • Комша

    13.07.2022 16:57
    @Vlada
    Postavlja se pitanje, zašto ideš sa Detelinare u Kamenicu? Kakav je čovek neko ko se toliko bahati sa svojim vremenom i okolinom? Preseli se u Kamenicu i eto ti uštede od 600 minuta mesečno bez maltretiranja drugih - nema na čemu!

    Ако ниси схватио да човек са Детелинаре ради у Кеменици, шта да ти још објашњава?
  • Vlada

    13.07.2022 09:46
    @Daki

    Postavlja se pitanje, zašto ideš sa Detelinare u Kamenicu? Kakav je čovek neko ko se toliko bahati sa svojim vremenom i okolinom? Preseli se u Kamenicu i eto ti uštede od 600 minuta mesečno bez maltretiranja drugih - nema na čemu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti