FOTO: Pred obeležavanje "Oluje" prekrečeni grafiti, među njima i "Novosadski korpuse, stidi se"

U centru Novog Sada tokom prepodneva užurbano je prekrečen niz zidova s grafitima, a pred večerašnje održavanje skupa kojim će se obeležiti godišnjica "Oluje".
FOTO: Pred obeležavanje "Oluje" prekrečeni grafiti, među njima i "Novosadski korpuse, stidi se"
Foto: 021.rs

Radnici su koristili tamno sivu farbu koju su naneli na niz fasada koje su inače pod zaštitom, tako da je njihov rad veoma uočljiv. Ovo prekrečavanje u centru su uradili radnici koji nisu imali oznake ni jedne firme, tako da je nepoznato ko ih je angažovao. 

Kako su se reporteri 021.rs uverili, ovo prekrečavanje grafita u delu Njegoševe ulice, Miloša Hadžića, prolazu iza SNP-a i Apolo centra je evidentno urađeno na brzinu jer su bojom zahvaćene i table sa imenima ulica, a okolo su ostavljene prazne kutije od boja.
 
Zbog čega je ovo ovako traljavo urađeno za sada je nepoznato jer su grafiti tu godinama, posebno oni na zgradi u Njegoševoj 5. Ovako naneta tamno siva boja je potpuno neprikladna, posebno na Njegoševoj 5, koja je kuća gde je bila kafana u kojoj je u XIX veku prvi put rečeno da je "Novi Sad srpska Atina", a koja je prepuštena propadanju i sklona je urušavanju. 
Ipak, među prekrečenim grafitima je bio jedan sa posebnom porukom koja je glasila "Novosadski korpuse, stidi se".
 
 
Radi se o grafitu koji je ispisan sprejom iza SNP-a, na zadnjem delu zida zgrade u kojoj je ranije bila muzička škola i koja pripada Katoličkoj crkvi. Ovaj grafit je osvanuo na tom mestu zime 1991/92. nakon što je Novosadski korpus sa ostalim jedinicama JNA uz velika razaranja zauzeo Vukovar. Grafit je godinama bio na zidu i vremenom je izbledeo, a ponovo je ispisan 18. novembra prošle godine, na godišnjicu završetka Bitke za Vukovar. 
 
 
Dodajamo da osim ovih prekrečavanja grafita u ovom delu grada, reporteri 021.rs nisu primetili da su još negde uklanjane poruke sa zidova zgrada. 
 
Inače, u sklopu pripema za skup na Trgu slobode, u centru grada i dalje se mogu videti radnici različitih javnih preduzeća koji sređuju centralni gradski trg.
 
Večerašnjem obeležavanju godišnjice "Oluje" prisustvovaće najviši državni funkcioneri na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Više o samom događaju OVDE.
  • Lažni Gavrilo

    07.08.2022 20:59
    Miš sa interneta
    @Gavrilo
    Junak za tastaturom. Klima na 26, grickalice, guarana i autošovinizam.
  • GrafitBoy

    07.08.2022 12:52
    Grafiti
    Ljudi su siti grafita i majmuna koji idu redom i saraju sve sto stignu sa majmunskim natpisima
  • Ex faca

    06.08.2022 06:34
    Ovo
    ovo je dan patnje naroda a za pojedine koji su huškali za Karlovac-Karlobag-Ogulin i sl. je dan slavlja jer su od toga profitirali. Hrvati su imali svoj cilj, iako po nas loš, oni slave pobedu a mi poraz. I sve poraze i poniženja mi demagogijom pretvaramo u uspeh, zar to nije za kolektivnu psihijatriju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti