Ko podržava poljoprivrednike koji protestuju u Novom Sadu i drugim gradovima

Nekoliko opozicionih partija uputilo je podršku poljoprivrednicima koji su juče blokirali saobraćajnice u više gradova u Srbiji, kao i onima čiji protest u Novom Sadu još traje.
Ko podržava poljoprivrednike koji protestuju u Novom Sadu i drugim gradovima
Foto: 021.rs

Koalicija "Zajedno" podržala je "borbu poljoprivrednika za elementarna prava - da pristojno žive od svog mukotrpnog rada, kojim hrane građane Srbije".

"Umesto da ih štite i podrže, iskazujući im zahvalnost za posao koji rade, poljoprivrednike, časne, poštene i vredne ljude, naprednjačka vlast dovela na rub egzistencije svojim bezobrazlukom, nemarom, bahatošću i nestručnošću", piše u saopštenju ove koalicije.
Prema "Zajedno", potrebno je obezbediti agronome i veterinare u svakom selu, uz čiju bi pomoć i savete poljoprivrednici višestruko povećali svoje prinose i proizvodnju, a svako gazdinstvo mora imati struju, a njive mogućnost da se navodnjavaju.
 
"Umesto kamenoloma, rudnika koji rade van svakih ekoloških propisa, naša zemlja mora imati regione zdrave hrane. U vreme kada cene namirnica vrtoglavo rastu, a širom sveta vlada nestašica, Srbija ima priliku da postane sila u proizvodnji hrane", smatra "Zajedno".
 
Reči podrške uputila je i Demokratska stranka koja je navela da je "Vlada Republike Srbije direktnim uplitanjem – kroz zabranu izvoza suncokretovog ulja – napravila poremećaj na tržištu i prouzrokovala pad cene suncokreta".
 
"Dodatni problem izazvala je suša, koja je drastično smanjila ovogodišnji rod, ali još veći problem predstavlja loše vođenje agrarne politike koje će kao rezultat imati drastično smanjenje broja gazdinstava. Zbog najskuplje setve u istoriji srpske poljoprivrede, dobrim delom uzrokovane krivicom države, lošom agrarnom politikom i sušom, danas brinemo zbog opstanka većine paora. Problemi paora će se vrlo brzo odraziti i na sve druge građane, kroz nedostatak kvalitetne hrane domaćeg porekla i veoma visoke cene", ističe se u saopštenju.
 
 
Demokratska stranka zahteva da Vlada Republike Srbije izađe u susret zahtevima poljoprivrednika, ali i da sadašnji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović zbog svih ovih problema ne bi trebalo da dobije mandat u novom sazivu vlade.
 
Stranka slobode i pravde zahteva od ministarva poljoprivrede da izađe u susret zahtevima poljoprivrednika.
 
"Takođe, zahtevamo od nadležnih da se nipošto ne pišu prekršajne prijave poljoprivrednicima koji sa svojom mehanizacijom učestvuju u blokadama i time ostvaruju pravo da iskažu nezadovoljstvo", navodi potpredsednik Stranke slobode i pravde i narodni poslanik u Skupštini Srbije Dejan Bulatović.
 
Bulatović ističe da ova stranka godinama unazad upozorava ministra Nedimovića na niz gorućih problema u poljoprivredi, ujedno predlažući i mere za njihovo rešenje.
 
"Garantovane otkupne cene poljoprivrednih proizvoda, onim proizvođačima koji potpišu ugovor sa državom, gorivo bez akciza za poljoprivrednike i podizanje subvencija na 12.000 dinara po hektaru, samo su neke od mera koje predlažemo, ali na koje je ministarstvo do sada ostalo nemo", zaključuje.
 
I novi pokret pod vođstvom Zdravka Ponoša "Srce" ističe da su zahtevi poljoprivrednika opravdani.
 
"Zahtevi moraju naići na sluh aktuelnog režima, koji je u velikoj meri doprineo devastiranju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji", naglašava "Srce".
Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine u svim mestima širom Vojvodine predaju zahteve skupštinama opština za hitno sazivanje vanrednih sednica. Kako je saopštila Liga, traže da jedina tačka dnevnog reda bude proglašenje elementarne nepogode - suše i da se donese odluka o formiranju komisije koja bi utvrdila štetu i na osnovu toga zahtevala od Vlade Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode od suše. Poslanici LSV traže takođe vanrednu sednicu pokrajinskog i republičkog parlamenta.
 
LSV traži:
 
- Da se kao mere ublažavanja posledica suše prilagode davanja poljoprivrednika Republici, Pokrajini i lokalnoj samoupravi;
- Porez na imovinu, naknada za odvodnjavanje, pašarina, kao i doprinosi za penziono invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti reprogramiraju na pet godina sa grejs periodom od dve godine;
- Da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama;
- Da se cene zakupa državne zemlje prilagode situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode;
- Od Republičke direkcije za robne rezerve traže da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima obezbedi adekvatna pomoć.
 
Ujedno, Liga socijaldemokrata Vojvodine se pridružuje zahtevima poljoprivrednika.
 
Pokret Ne davimo Beograd saopštio je da podržava opravdane zahteve poljoprivrednika koji protestuju u Novom Sadu i pozvao je građane "da pokažu solidarnost sa onima koji nas hrane i na čijoj muci počiva naša država".
 
"Ne smemo dozvoliti da poljoprivrednici budu žrtve nesposobne vlasti. Ljudi pokušavaju da održe proizvodnju hrane u nemogućim uslovima. Kako da se spreme za jesenju setvu, kada ne mogu da priušte osnovne potrebe za proizvodnju, kao što su nafta i đubrivo", naveo je poslanik ovog pokreta Robert Kozma.
 
On je podsetio da je već više godina zaredom u Srbiji dvocifrena inflacija, a da najviše rastu cene hrane, zbog čega je "posebno važno da država pomogne poljoprivrednicima da imaju sigurnu proizvodnju".
 
Poljoprivrednici širom Srbije izašli su juče traktorima na ulice da zahtevaju bolje uslove za poljoprivredne proizvođače. Dok su se u drugim delovima države ratari razišli nakon nekoliko sati, u Novom Sadu su prenoćili ispred zgrade Banovine, a danas su ponovo blokirali put. 
 
Pokret za preokret traži od vlasti da uvaži zahteve poljoprivrednika i prestane da unazađuje poljoprivredu u Srbiji i ocenjuje da je režim nečinjenjem i potcenjivanjem izveo poljoprivrednike na ulicu.
 
Ističe se da Srbija ima veliki poljoprivredni potencijal, ali da on propada zato što vlast godinama ne ulaže ni približno dovoljno u poljoprivredu.
 
Pokret za preokret zahteva da "režim počne da uvažava domaću poljoprivredu i ispuni zahteve poljoprivrednika, ali i da sprovede druge mere kojima će dugoročno posao poljoprivrednika biti profitabilniji jer to je uslov za opstanak ove deletnosti".
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" navode da u potpunosti podržavaju sve opravdane zahteve nezadovoljnih poljoprivrednika.
 
"Poljoprivreda i poljoprivredni proizvođači u Srbiji poslednjih nekoliko godina doživljavaju propadanje, isključivo krivicom uvozničkog lobija, korumpirane vlasti i njenih nestručnih činovnika. Protesti poljoprivrednika su jednostavno morali da se dese jer je dogorelo do nokata", navodi "Sloga".
  • Anka

    11.08.2022 17:23
    Da se razumemo,žao mi je naroda. Ali mislim da su malo prešli granicu. 700e po toni suncokreta, pa pdv, pa špedicija i koja je krajnja cena? I ko će kupiti taj suncokret onda? Malo postaju nerealni. A blokade brate dragi, ostavite nas na miru. Kako bi bilo da u vreme setve se blokiraju prilaze njivama zato što smatramo da su namirnice skupe?
  • Goran

    11.08.2022 16:57
    Nekada
    Dok su vladali zuti nine bilo ovakve mehanizacije izcrpeli su poljoprevrednike skriz pa su im prodavali skupe kredite...
  • Marija

    11.08.2022 13:59
    Podrska poljopruvrednicima
    Nemojte vi recima i zahtevima podrzavati,nego izadjite pa zajedno sa njima protestujte, jee i vi ste krivi za ovakvo stanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti