Pred novosadskim ligašima odluka o "komunalnoj koaliciji": Kuda dalje?

Gradonačelnik Miloš Vučević pre nešto manje od mesec dana rekao je da bi mirno prihvatio da LSV izađe iz "komunalne koalicije", dok LSV ne otkriva svoje planove.
Pred novosadskim ligašima odluka o "komunalnoj koaliciji": Kuda dalje?
Foto: 021.rs

U odgovoru za 021.rs portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton navodi da se o takvim pitanjima razgovara na sednici Gradskog odbora LSV-a.

"Po Statutu Lige socijaldemokrata Vojvodine odluke o lokalnim koalicijama donose organi gradskih organizacija. Tako i u slučaju Novog Sada, odluku donosi Gradski odbor LSV NS. Po informacijama koje imam, sednica ovog odbora očekuje se u septembru", navodi Marton za 021.rs.

Dodaje da Liga "nikad neće odustati od svojih vrednosti i definisanih ciljeva, ni po koju cenu". 
 
Na dodatna pitanja 021.rs, koja se odnose na izostanak sa sednice na kojoj se glasalo za novi Generalni urbanistički plan, prisustvo članova stranke na protestu "Buna protiv mafije", kao i stavovima gradskih čelnika koji se kose sa proklamovanim vrednostima Lige, Marton nije odgovarao. Kako je rekao, sve je jasno iz kratkog odgovora na prvo pitanje o budućnosti "komunalne koalicije".
 
Miloš Vučević je, s druge strane, bio konkretniji kada je rekao da je njemu "svejedno kakve odnose LSV želi da ima sa njima (SNS) i da ne razmišlja o tome da li će se isti promeniti", nakon poslednje sednice, kada odbornici LSV nisu bili u sali i time jedini iz vladajuće koalicije nisu podržali donošenje ovog spornog urbanističkog dokumenta. 
 
"Kakve oni odnose žele da imaju, mi ćemo ih takve prihvatiti. Ako žele da su na odmoru, mogu da budu na odmoru. Ako hoće da izađu iz koalicije, prihvatam da izađu iz koalicije. Ako hoće ponovo da uđu, ponovo ću da ih prihvatim. Nikakav problem nije, jer nije pravljena skupštinska većina matematikom, nego politikom. Sve sam ovo preživljavao 2012/13. Ako žele da budemo svi u koaliciji, bićemo svi, ako ne žele, opet sve najbolje jedni o drugima. Od njih čekam predlog ako treba da redefinišemo odnos u koaliciji. Potpuno sam spokojan i o tome ne razmišljam", kazao je Vučević.
 
Pitanja o mogućem raspadu "komunalne koalicije", koja svako malo iskrsnu, poslednji put su se dakle pojavila kada Liga nije glasala za GUP, pa je čak i nakon protesta postavila pitanje "ko je tukao Novosađane i da li je došlo do prekomerne upotrebe sile". 
 
Najkonkretnije mišljenje o tome da li je LSV-u mesto u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom više puta je iskazivao Pokret socijalista. Oni su poslednji, ali ne i prvi, put tražili da LSV bude izbačen iz gradske vlasti u julu 2022. godine i to upravo nakon toga što je LSV zatražio da se utvrdi ko je činio nasilje na protestu.
 
U Pokretu socijalista su naveli da Nenad Čanak "roni suze nad akcijom policije koja je branila ustavni poredak, ali i sigurnost odbornika, kao i državnu imovinu". Svoje koalicione partnere, jer i PS učestvuje u gradskoj vlasti, nazivaju "kukavicama" i "dvoličnjacima" koji su "bili dovoljno pokvareni" da ne dođu na sednicu i ne podrže GUP, "ali i dalje primaju plate i tove se od budžetskih para grada protiv kojeg se bore".
 
U saopštenju punom uvreda i oštrih kvalifikacija karakterističnih za stranku koju predvodi Aleksandar Vulin, poručili su da ligaši moraju biti "odstranjeni iz Gradske kuće", navodeći da nemaju pravo da budu deo gradske vlasti. 
Poslednji put se "komunalna koalicija" ozbiljnije poljuljala na jesen 2021. godine. Tada je inicijalna kapisla za talas kritika upućen zajedništvu SNS-a i LSV-a bila kada se lider Lige, Nenad Čanak, zalagao da građani mogu da se izjasne kao Vojvođani, ali i kada je za vreme turbulentnih odnosa između Srbije i Crne Gore, posećivao Cetinje. 
 
I tada je Pokret socijalista zahtevao isključenje Lige iz gradske vlasti. Dveri su kritikovale SNS zbog toga što na jednom nivou kritikuju LSV, dok na lokalnom sarađuju sa njim, a ovaj pokret podneo je i krivičnu prijavu protiv Nenada Čanka. Zahtevima za isključenje Lige tada su se priključile i Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije koje su koaliciju SNS-a i LSV-a nazvale "neprirodnim savezom". 
 
Vučević je 2021. pokazao sličnu ravnodušnost kao i sada ističući da nema "trzavica" sa Ligom, dok je njegov zamenik Milan Đurić naveo da će, ukoliko ima interesa za nastavak saradnje, nastaviti da sarađuju.
 
Podsetimo da je LSV manjinski koalicioni partner u vlasti Novog Sada od 2016. godine, što se desilo na veliko iznenađenje njihovih glasača. Taj ceh je plaćen četiri godine kasnije, kada je podrška koju je LSV dobila od birača izašlih na glasanje bila manja od pet odsto. Za osam godina Liga je u Novom Sadu pala sa 26.000 na 6.000 glasova.
 
Ovaj "neprirodni savez", kako su ga pojedini političari nazvali, obrazložen je time da se radi isključivo o "stvarima na lokalu" koje se tiču kanalizacije, vodovoda i saobraćaja, pa da tu ima malo politike.
 
Aleksandar Kravić (LSV) uz to je rekao i  da je uveren da su deo glasača "jednostavno razočarali u nekom njihovom isključivom viđenju politike".
 
"Međutim, da li je u ovom gradu 2016. bilo bolje ili je bolje danas, u smislu svih onih komunalnih stvari za koje je zadužen grad, u čemu smo mi učestvovali kao deo vlasti koji je vodio određeni resor? To je suština stvari. Uvek to prvo treba gledati. Mi smo za ove četiri godine prošli bez ikakvih afera, problema. Bilo je nekoliko varnica, što je potpuno normalno, ali se to dešavalo u vezi sa nekim stvarima koje su pitanje ideologije, odnosno uključivala se politika. Sve drugo je bilo zdrav razum. Trudili smo da zajedno uradimo koliko god možemo. Uveren sam i da je jedan deo glasača razumeo šta smo zapravo uradili odlukom da učestvujemo u vlasti", naveo je Kravić.
 
Iz Srpske napredne stranke retko su kritikovali ligaše, dok je LSV, u retkim prilikama ukazivao na to da se ne slaže u svemu sa najjačom partijom. To su činili uglavnom neprisustvovanjem sednicama ili suzdržanošću, kao što je to bio slučaj sa glasanjem za Generalni urbanistički plan ili sporni spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45".
  • Pobesneli Laloš

    12.08.2022 18:01
    Baš
    Nebitni ste i jedni i drugi.
  • bora

    12.08.2022 12:33
    @realno
    Realno je da ce on zadve godjne steci pravo na penziju i
    boli ga uvo za koalicije.Za sada ce ostati u gradskoj vladi.
  • Badza

    12.08.2022 12:20
    LSV mala interesna grupa od 5-6 ljudi. Rekla sam da ce te puci i pukli ste. Jadni su vam rezultati, pucice te skroz. Odlazite u istoriju. Smucili ste se mnogima, fuj. A ti Caki ajde sa politicke scene, nije to za tebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti