FOTO, VIDEO: Novosađani uživali u koncertu na otvorenom - Malerova simfonija odjekivala centrom

Sinoć je sa platoa Srpskog narodnog pozorišta odjeknula Malerova peta simfonija koju je izvodilo gotovo sto mladih muzičara sa svojim mentorima iz Srbije, Portugala, Španije, Nemačke i Slovenije.
FOTO, VIDEO: Novosađani uživali u koncertu na otvorenom - Malerova simfonija odjekivala centrom
Foto: V. Veličković
Koncert je bio upriličen u okviru završnice prve faze evropskog projekta "Sound of change" čiji je cilj profesionalni razvoj mladih evropskih muzičara u orkestarskom ambijentu, uz stvaranje uslova za veću profesionalnu mobilnost i razvoj karijera, a Srpsko narodno pozorište je jedan od partnera.
Upravnik SNP-a Aleksandar Stankov naglašava kako je prva faza ovog projekta izuzetno dobro prošla i kako je ona najznačajnija za mlade umetnike koji će svoju priliku da se afirmišu u naći u zemljama širom Evrope.
 
Sa time se slaže i idejni tvorac projekta, maestro Osvaldo Fereira koji je istakao da je Srpsko narodno pozorište sjajna početna stanica za ovaj kreativni poduhvat, te da je Maler odličan odabir za početak višegodišnjeg projekta.
 
"Maler ne potiče iz odabranih zemalja i dobro je što je odabir pao na njega. Imao je mnogo poteškoća u životu, i u profesionalnom radu. Bio je Jevrej i taj problem identiteta u Evropi može najbolje da se predstavi kroz muziku koja spaja sve različitosti i suprotnosti. U umetnosti svi smo prijatelji, familija, braća", rekao je Fereira.
 
Pored muzičara, priliku za razvoj karijere dobiće i mladi kompozitori kao i operski umetnici.
 
Naredna stanica je Ljubljana gde će muzičari nastupiti u utorak, 16. avgusta.
 
Pored Srpskog narodnog pozorišta, partneri na projektu "Sounds of change" su Portugalska filharmonija, umetnička organizacija "Noletia" iz Španije, Internacionalni muzički festival "Koblenc" iz Nemačke, Kulturno društvo BSA iz Slovenije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti