FOTO: U dvorištu najstarije kuće u Novom Sadu zidaće se stambena zgrada

Grad će dozvoliti da se u dvorištu najstarije kuće u Novom Sadu, takozvane Špilerove, zida stambena zgrada od nekoliko hiljada kvadratnih metara, saznaje 021.rs.
FOTO: U dvorištu najstarije kuće u Novom Sadu zidaće se stambena zgrada
Foto: 021.rs
To je omogućeno novim izmenama plana dela Petrovaradina. Odluka o stavljanju ovog urbanističkog dokumenta na javni uvid poklopila se sa obaveštenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se deo Starog Majura, koji je u okolini Špilerove kuće, stavlja pod prethodnu zaštitu.
 
Predloženo urbanističko rešenje pokazuje da je Grad verovatno odlučio da prihvati ponudu vlasnika parcele na kojoj se nalazi najstarija kuća, preduzeća "Kafa dobro jutro" Lazara Uskokovića.
Gradu je Špilerova kuća sa okućnicom ponuđena u zamenu za dozvolu za zidanje objekta van zone zaštite kuće, što je trenutno zeleno dvorište od nekoliko stotina kvadratnih metara, koje ima izlaz prema Preradovićevoj ulici. U planu se ova nova zgrada definiše kao opštegradski centar sa pretežnom namenom stanovanja.
 
Sama Špilerova kuća sa delom dvorišta se u planu opisuje kao objekat kulture u kojoj se neguje materijalno i nematerijalno kulturno nasleđe Petrovaradina, što posredno govori da se očekuje da će kuća preći iz privatnog u javno vlasništvo.
Šta još piše u planu?
 
Kako se 021.rs uverio, sam predlog Plana detaljne regulacije Starog Majura obuhvata prostor od 32,88 hektara, koji je i jedan od najstarijih delova Petrovaradina, uz same bedeme Tvrđave. Kako se i kaže u predlogu odluke, radi se o tradicionalnom jezgru Petrovaradina koji se naziva i Ljudevit dol, koji je urbanu matricu dobio na početku 18. veka nizovima prizemnih porodičnih objekata. Vremenom su tu izgrađeni i objekti za višeporodično stanovanje, osnovna škola, verski objekti, mesna zajednica...
 
U predlogu odluke na javnom uvidu navodi se da je Stari Majur "posebno vredan deo Novog Sada i deo njegovog identiteta koji ne sme biti narušen neprimerenom izgradnjom", tako da se preporučuje očuvanje, "primena karakterističnih arhitektonskih detalja" i ako ima novogradnje, ona se ograničava na maksimalno dva sprata sa potkrovljem. 
 
Urbanisti su konstatovali i da je u prethodnom periodu bilo zidanja objekata visine i dva sprata, uz primenu savremenih materijala čime se utiče na autentičnost prostora i ugrožava se arhitektonsko nasleđe, uz slučajeve nelegalne gradnje.

Novogradnja uz stroge uslove
 
U samom predlogu plana je primetno da urbanisti nisu predvideli novogradnju, sem u delu neparne strane Preradovićeve ulice, kao i u zoni oko Špilerove kuće u Vladimira Gortona, koja će pri tome dobiti i ulicu koja će je povezati Preradovićevom.
 
Zona novogradnje je "staro zabavište", što bi bila nova slepa ulica, koja bi se probila iz Pavla Jurišića Šturma. Ova uličica bi imala desetak prizemnih kuća sa potkrovljem. U drugim delovima Starog Majura ima oko 20 lokacija za zidanje novih kuća i najviše ih je u Parijarha Rajačića.
 
Urbanisti su dosta strogo propisali kako mogu da izgledaju novi objekti u ovom delu Petrovaradina, davajući kao opciju dva modela kuća sa sve dozvoljenom širinom i dužinom, ali i visinom od maksimum devet metara i drugim arhitektonskim detaljima, što je nešto što se retko viđa u regulacionim planovima. Oni su čak za niz objekata naveli i šta treba da se uradi da bi se vratio originalni izgled, u šta spada i vraćanje ograda i drugog. 
 
Takođe, planira se izgradnja vrtića u Arčibalda Rajsa, na trenutnoj zelenoj površini, dok će administrativni objekat u Patrijarha Rajačica biti rekonstruisan u vrtić za 84 mališana. Osim toga, sedište mesne zajednice će dobiti novi prizemni objekat sa potkrovljem.
 
Predviđa se posebno očuvanje i hortikulturno uređenje uz čuvanje već postojećeg zelenila u takozvanoj "fijaker aleji".
 
 
Još toga pod zaštitom
 
Urbanisti su u planu naveli da se, osim Špilerove kuće, koja je spomenik kulture od 2013. godine, pod zaštitom nalazi i kuća sa okućnicom u Patrijarha Rajačića 14 i da se čeka da isti status dobije rimokatolička crkva u Koste Nađa 21, dok je u postupku formiranje kulturno-istorijske celine.
 
Kako su za 021.rs naveli u Zavodu, reč je sledećim celinama: Arčibalda Rajsa 2-26 i 1-25, Čajkovskog 2-10 i 1-11, Vladimira Gortona 2-12 i 1-13, Patrijarha Rajačića 2-54 i 1-69, Reljkovićeva 2-66 i 1-67, Vladana Desnice 2-58, Koste Nađa 2-34A i 1-31, Augusta Šenoe 2-10 i 1-9A, Viktora Novaka 2A-2 i 1-5 i Preradovićeva 6-30 i 1-31. 
 
Zaštita uglavnom predviđa da se na ovim lokacima ne mogu rušiti postojeći objekti i dizati novi, odnosno prostor se čuva kao kulturno-istorijska celina. Prethodna zaštita dozvoljava rekonstrukciju ili zamenu objekta bez spomeničkih vrednosti, ali tako da rekonstruisani ili novi objekti imaju karakteristike u skladu sa okolnim ambijentom.
 
U samoj grafičkoj mapi, koja priložena na javnom uvidu, može se videti da ova linija zaštite ide kroz Stari Majur, ali da je van nje ostalo dvorište Špilerove kuće kako bi se tu sazidala pomenuta zgrada. 
Plan Starog Majura se može videti u prostorijama Mesne zajednice "Petrovradin" u Čajkovskog 1, JP "Urbanizam" na Bulevaru cara Lazara 3 svaki dan od 9 do 14 časova, a dostupan je i na sajtu ovog preduzeća. 
 
Svi zainteresovani primedbe i sugestije na plan mogu da pošalju do 12. septembra, u pisanoj formi, Upravi za urbanizam i građevinske poslove.
 
Komisija za planove će pristigle prigovore razmatrati na javnoj sednici 29. septembra, u Plavoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, sa početkom u 9 časova. 
  • Dusanka simin

    24.08.2022 13:56
    Dodjosima cilj da se rusi sve sto je autenticno za Novi Sad , neka nicu kartonske zgrade nigde parkung i decija igrista
  • Lala

    19.08.2022 12:34
    Lala
    Da nije Galens?
    "Špiler park residence"
  • NSvetlana

    19.08.2022 08:53
    Katastrofa
    Gde god vidiš zgodno mesto ti zgradu posadi...?!?
    Dokle?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti