Između svih "ako": Šta novosadski političari kažu o potencijalnom odlasku Vučevića i njegovoj vlasti

Prošlo je 10 dana otkad je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić naveo da bi kandidat za budućeg premijera mogao da bude gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Između svih "ako": Šta novosadski političari kažu o potencijalnom odlasku Vučevića i njegovoj vlasti
Foto: 021.rs

Dok se čeka konačna odluka o mandataru Vlade Srbije, približava se datum u kojem će biti obeležena decenija naprednjačke vlasti u Novom Sadu, čime bi ujedno bilo obeleženo i deset godina otkako je Miloš Vučević gradonačelnik. 

Glasina o tome da će Vučević ići u Beograd kako bi preuzeo državničku funkciju bilo je i prethodnih godina, ali ovog puta su najintenzivnije, a snagu im je dao i sam Vučić. Međutim, političari u Novom Sadu ne znaju da li će Vučević zaista i postati premijer, jer i sam on, kao i ostatak SNS-a, stvaraju kakofoniju brojnih "ako". Zaključak Vučevića je da će "ako" postane premijer, raditi svoj posao najbolje što ume, ali i da će "ako" ostane u Novom Sadu i dalje raditi u korist građana. 
 
U međuvremenu, pitali smo novosadske stranačke funkcionere šta će se promeniti "ako" Vučević, gradonačelnik sa najdužim mandatom u istoriji Novog Sada, ipak, ode na mesto premijera. 
Radojević: Ništa fundamentalno se neće promeniti njegovim odlaskom
 
Predsednik GO Demokratske stranke Srbije Bojan Radojević je, na početku aktuelnog mandata Vučevića, gradonačelniku bio poručio da je "vreme da ode" jer, kako smatra, ne daje više svoj maksimum u Novom Sadu. Kako kaže za 021.rs, glavna zamerka na rad Vučevića je propuštena prilika da se u tri vezana mandata urade neki od "mega projekata" važnih za grad.
 
"Uvek sam navodio rešavanje pitanja javnog saobraćaja, koji je u katastrofalnom stanju i biće još gori dok ne počne nešto da se radi. Gradonačenik kao svoje velike zasluge navodi svoje započete projekte jer je malo toga zapravo završeno. Za građane je relativno dobra stvar kada Republika preuzme da finansira nešto u gradu poput, vidimo, novih mostova, to jeste plod neke političke veštine i spajanja lokalne i republičke vlasti u stranačkom smislu, ali zapravo ništa od tih velikih projekata nije realizovano. Prečistač otpadnih voda je, na primer, još uvek na papiru", smatra Bojan Radojević.
 
 
Stil koji odlikuje Vučevića nakon svih ovih godina je, kaže on, sofisticiraniji nego na početku i sada podrazumeva manipulacije i zamene teza, "ali fino i u rukavicama". 
 
"Po mom mišljenju, ništa se fundamentalno neće promeniti njegovim odlaskom jer vlast nastavlja da funkcioniše s istom većinom. Suštinski, eventualno nova ličnost će samo dati lični pečat ovoj vlasti, videćemo kakav će biti. Vučević je naučio cake i dosta lagodno mu je s nekim ko je neiskusan, a očigledno da je opozicija trenutno veoma nejaka i on se s njom lagano nosi. Nova osoba će taj odnos promeniti, biće povoljniji položaj za opoziciju, ali ako je neko beskonačno loš, ništo realno ne može da se promeni. Mi smo prethodne dve godine pokazali da smo opozicija, glasali smo protiv svih planova, kadrovskih rešenja, budžeta, a imali smo apsolutno saglasje za socijalna pitanja, pojedina infastrukturna poput bolnice na Mišeluku, ali glasali smo protiv usvajanja GUP-a i u takvom maniru nastavljamo", zaključuje prvi čovek Novog DSS u Novom Sadu.
 
Kolar: Ekipa koja vodi grad značajno doprinela razvoju
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine deo je vladajuće koalicije u Novom Sadu od 2016. godine. Na pitanje šta je u poslednjih 10 godina u Novom Sadu urađeno, predsednik GO LSV Robert Kolar kaže za 021.rs da je činjenica da je ekipa koja vodi grad značajno doprinela razvoju i širenju grada.
 
"U nizu uspešno realizovanih projekata značajan deo je bio u našim predizbornim planovima iz 2012. i 2016. godine. Ono za šta smo se mi posebno zalagali je ideja kanalizacije za svako domaćinstvo, to je stvar koja se zaista ozbiljno radila, nikad nismo bili bliže početku izgradnje centralnog prečistača. Činjenica je da se susrećemo s problemom infrastrukture koja ne prati dovoljno taj ubrzani razvoj grada i na tome ozbiljno mora da se poradi. Ono što se meni ne dopada je to što je trenutna administracija više popustljiva prema investitorskom urbanizmu nego što bismo mi to voleli, ali s druge strane, to nije nikakva novina i to je praksa koja je bila prisutna i prethodnih godina - ali što pre se tome treba stati na put", navodi Kolar i dodaje da Novi Sad što pre mora da dođe do nivoa od pet odsto rekonstrukcije dužine postojeće kanalizacione mreže, kao i da se izgradi još jedna Fabrika vode.
 
Na pitanje da li je bilo konfliktnih situacija s Vučevićem i njegovim ljudima, Kolar kaže da je "čovek koji je umoran od konflikata". Iste, kako kaže, pokušava da prevaziđe nečim što je dobro za Novi Sad, a to su komunalni projekti.
 
"Mi smo se bazirali na one oblasti za koje smo preuzeli odgovornost. Daleko od toga da bilo ko drugi ne bi hteo još više, ali kada su u pitanju naše oblasti, u kapitalnom smislu se zaista dosta radilo. Decenijama unazad se nijedan od postojećih bunara nije rekonstruisao i na predlog aktuelnog menadžmenta 'Vodovoda' su se rekonstruisala po dva bunara godišnje. U tom smislu smo imali ozbiljno razumevanje i podršku. S druge strane, ceo projekat centralnog prečistača je prebačen na Vladu i to je negde dobro jer se ne troši novosadski novac, niti se zadužujemo. Mi zaista, kao Liga, problema ili ozbiljnih nerazumevanja nismo imali", kaže Kolar za 021.rs.
 
 
Drugo pitanje su ideologije dve partije koje su, kako i sam Kolar priznaje, izrazito daleko i tu jeste bilo neslaganja u "komunalnoj koaliciji". Objašnjava, kada su ideološke stvari bile nametnute ili odlučene u SNS ili SVM, oni nisu bili saglasni, pa nisu podržali spomenik takozvanim nevinim žrtvama ili spomenik Kralju Petru I. Dodaje i da su svesni toga da su koaliciju platili značajnim padom broja glasova na izborima, ali smatraju ovo učešće u vlasti vrednim. 
 
Zamerka Vučeviću iz Lige odnosi se na sada vez famozne komentare o letovanjima u Istri. Kolar kaže da Vučević može da komentariše tu temu i daje takve izjave kao potpredsednik SNS-a, ali nikako kao gradonačelnik Novog Sada.
 
"AP Vojvodina i Istarska županija imaju sporazum o saradnji još iz 2007. godine. Na osnovu tog sporazuma, dogodile su se brojne posete i sastanci i ustanovljena je saradnja koja je nekako i prirodna. Novi Sad je glavni grad Vojvodine, a Vučević je gradonačelnik Novog Sada, multikulturalnog grada u kojem žive mnoge nacionalnosti i nije na mestu da daje takve komentare", napominje Kolar.
 
Jakšić: Novi Sad i dalje nije potpuno opremljen komunalnom infrastrukturom
 
Ni 10 godina otkako je sa vlasti otišla Demokratska stranka, a preuzela je Srpska napredna stranka, Novi Sad nije potpuno "opremljen" kanalizacijom, ali ni drugim elementima komunalne infrastrukture. Zato predsednik Gradskog odbora SRS Đurađ Jakšić za 021.rs kaže da ima propuštenih prilika, kao i da je Novi Sad imao tokom godina sasvim dovoljno novca da reši određene kritične tačke.
 
"Mi insistiramo na osnovnim stvarima jer je Novi Sad velik i prilično bogat grad s budžetom od preko 300 miliona evra - dakle, postoji prilično velika i komotna mogućnost da se u gradu uradi sve ono što je neophodno. Poslednjih godina smo insistirali da se više ulaže u novosadske pijace, gde je uloženo malo ili ništa novca, žestoko smo se protivili modelu izgradnje javnih garaža putem javno-privatnih partnerstava jer mislimo da tako grad, u korist privatnog partnera, odustaje od profitabilnog posla. Imali smo godinama velike suficite, te da je Grad u jednom ciklusu, u godini, gradio po jednu garažu, sve bi bilo gotovo za jedan mandat. Treba u narednom periodu prekinuti s praksom i politikom davanja miliona iz budžeta kako bi se 'zagasili požari' u pojedinim javno-komunalnim preduzećima - nemamo ništa protiv da grad pomogne GRAS-u, Spensu i Parking servisu u uslovima korone, ali je neizdrživo za Grad da u dužem periodu GSP subvencioniše svake godine sa po milijardu i po ili dve milijarde dinara jer Novi Sad ima i druge prioritete", smatra Jakšić.
 
 
Eventualni odlazak Vučevića on posmatra kao, za sada, hipotetičko pitanje. Jakšić kaže da ne može da bude nepošten i da kaže da neke značajne stvari u gradu nisu urađene.
 
"Izgrađeno je više vrtića, podržali smo i izgradnju domova zdravlja na Adicama i na Vidovdanskom naselju, a videćemo da li će se podržati naša inicijativa da se izgrade domovi zdravlja za prostore Kaća, Budisave i Kovilja. Znate da smo bili izuzetno kritični i razotkrili bruku spomenika takozvanim nevinim žrtvama, da nisu naši odbornici izašli sa delom spiska imena navodnih nevinih žrtava, o toj sramoti se ne bi ni znalo. Nepomirljivi smo tu jer je pozidanjem tog spomenika ruganje antifašističkoj, slobodarskoj tradiciji Novog Sada i spomeniku žrtvama racije na istoimenom keju", dodaje Jakšić.
 
Novaković: Vučević bio samo formalni gradonačelnik
 
Borislav Novaković prvenstveno kaže da su predsednik države, premijer, predsednik Pokrajinske vlade, gradonačelnici Niša, Novog Sada i Kragujevca sve jedna osoba koja se zove - Aleksandar Vučić ali da je, kako je to pravno teško izvodljivo, formalni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Stvarni gradonačelnik je, smatra Novaković, Andrej Vučić, brat lidera SNS-a. Prema njegovim rečima, eventualnim odlaskom Vučevića u Beograd ništa se neće promeniti jer će političkim procesima upravljati brat predsednika Srbije, a kriminalnom scenom će "orkestrirati" Zvonko Veselinović.
 
"Vučević je prvi gradonačelnik Novog Sada u istoriji koji ima privatno obezbeđenje. Njegovim eventualnim odlaskom na mesto premijera Srbije kandiduje se za srpskog Sanadera, pošto će zbog koruptivnih radnji, pre svega pogodovanja kompaniji Galens Nebojše Petrića i koruptivnog projekta 'Novi Sad na vodi', jednog dana biti procesuiran, što će uraditi ili 'njegovi' ili prva postvučićevska vlast. Tu su i poslovi koje je radili njegova desna ruka Slobodan Milić Bocara, kao i firma Montop Marka Bosanca Bosketa. Takođe, Vučević je i prvi gradonačelnik koji je u Gradskoj kući primio kriminalca Slobodana Milutinovića Snajpera. On prosto zbog svih marifetluka i korupcije koju je odobravao i podržavao u Novom Sadu, ne može da izbegne takvu sudbinu", navodi Novaković.  
 
 
Dodaje da će Vučevićeva vladavina biti zapamćena po tome što nije urađena nijedna kapitalna investicija koja je poboljšala kvalitet života građana, nego servisiranje i održavanje zatečenog stanja.
 
"U Novom Sadu je 'napredovala' građevina i stanogradnja, međutim Novi Sad je građevinski metastazirao. On se gradio, ali se nije razvijao. Imali smo stanogradnju koju nije pratila urbana infrastruktura koja bi poboljšala život. Sve što čini kvalitet života je izostalo, kao što su parkovi, dečija igrališta i prostora za druženje. Mi imamo samo nove zgrade, pri čemu su u sistemu koji je postavio Vučević predviđeni reperni objekti, a to su zgrade i od 18 ili 20 spratova, koje se pominju i u 'Novom Sadu na vodi'. Ovo je bilo nezamislivo u Novom Sadu pre Miloša Vučevića", smatra predsednik GrO Narodne stranke.
 
Lider novosadskih narodnjaka kaže da tokom proteklih desetak godina Vučević prema opoziciji nastupa sa nepoštovanjem, omalovažavanjem, vređanjem, kafanskim doskočicama i bez toga da je ikada priznao - bar delimično, da su njegovi kritičari u nečemu i u pravu. "To je nešto što je škola naprednjaka i što radi i njegov šef Vučić", zaključuje Novaković.
 
Grujić: Ostaje koruptivna vlast i našminkani projekti
 
Iza dugogodišnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića Novom Sadu će ostati koruptivna vlast, našminkani skupoceni (nekada i besmisleni) projekti koji više liče na tezge za ispumpavanje para za Zvonka Veselinovića, kaže Danijela Grujić za 021.rs. 
 
Na pitanje šta bi Vučević ostavio u amanet odlaskom iz Gradske kuće, Grujić navodi razrađenu koruptivno-kriminalnu mrežu vlasti i investitora u urbanističkoj sferi kao najbolniju pojavu.
 
"Tu su i ustrojeni batinaški odredi za borbu protiv političkih protivnika, nerešene afere u novosadskom EPS-u, sumnjivi gradski tenderi i ugovori poput onog u Kliničkom centru Vojvodine, nestručno štetno kadriranje u javnim preduzećima sa mnogobrojnim političkim uposlenicima koji ne dolaze na posao i samo oštećuju budžet grada, upliv režimskog političkog uticaja i diktata u svim segmentima društvenog života. Opšta klima u gradu je vrlo loša, netolerancija prema neistomišljenicima i saradnja vlasti sa kriminogenim strukturama dovela je Novi Sad u ozbiljnu bezbednosnu opasnost, česti slučajevi nasilja na novosadskim ulicama i obračuna ugrožavaju život naših sugrađana, posebno onih najmlađih, a slike zlostavljanja sa novosadskog protesta protiv GUP-a otišle su u svet predstavljajući naš grad u najmračnijem izdanju. Na kraju, kada i kako se došlo do toga da i iz Novog Sada ljudi odlaze trbuhom za kruhom u jednom pravcu? Beže od nepravde, ne vide perspektivu", smatra predsednica GrO SSP.
 
Prema njenim rečima, gradska vlast na čelu sa Vučevićem nije do sada imala nikakvog sluha za saradnju sa opozicijom u cilju razvoja Novog Sada, a što bi trebalo da predstavlja osnovu stabilnog, demokratski uređenog političkog života. 
 
"Primera ima na pretek. Pored pitanja devastacije Šodroša, gde građani kampuju da bi svojim prisustvom zaštitili ovu neverovatnu oazu usred grada, najsvežiji i ujedno najbolniji je svakako primer GUP-a i potrebe da se po svaku cenu i pored silnog nezadovoljstva u gradu progura dalekosežno štetan plan koji ide u prilog samo krupnom kapitalu. Niti jedna konstruktivna kritika SSP-a u gradu nije naišla na razumevanje vlasti. Umesto toga dobijali smo za odgovor trivijalna saopštenja sa salvom uvreda i bez upuštanja u argumentovanu raspravu kojoj Vučević očigledno nije vičan, a o mogućnosti da na medijima ukrstimo stavove da i ne govorimo. Jedan od ključnih motiva koji su novosadski naprednjaci isticali je bio da smo već bili na vlasti i proćerdali svoju priliku - što je notorna neistina, jer ceo Gradski odbor SSP-a, uključujući i mene, čine ljudi koji nikada nisu učestvovali u vlasti i takoreći su tek zakoračili u svet politike", kaže naša sagovornica.
 
 
Na pitanje 021.rs da li veruje u potpunu samostalnost u odlučivanju Miloša Vučevića, Grujić kaže da ne veruje, navodeći primer podizanja spomenika takozvanim nevinim žrtvama 1944/45.
 
"Zašto je dozvolio da se baci loše svetlo na odavanje pošte zaista mnogobrojnim nevinim žrtvama stradalim na kraju rata? Uz to je ušao u otvoreni konflikt sa antifašističkim snagama Novog Sada. Nismo protiv odavanja pošte nedužnim stradalnicima, ali smo izrazito protiv, civilizacijski, vrednosno, ljudski, novosadski - protiv upisivanja među žrtve onih koji su direktno učestvovali u zločinima. Ukoliko Vučevićev naslednik bude došao iz naprednjačkih redova, ne verujem da će se išta bitno promeniti. U njihovim redovima ne vidim ljude od ozbiljnijeg ličnog integriteta", zaključuje Danijela Grujić.
Bujić: Postojali su samo naprednjački podobni i nepodobni
 
Da su sve funkcije, pa i funkcija gradonačelnika, obesmišljene u Srbiji smatra i predsednik GrO DJB Aleksandar Bujić. Kaže da lično nema ništa što bi zamerio Vučeviću, ali da se kroz politiku i trudio da ništa ne bude nužno lično.
 
"Čak i kada smo svi iz 'Dosta je bilo' upirali prstom u određeno ime i prezime, ta pozadina nije bila lična ili rezultat osvetoljubivosti, nego posledica nečijeg konkretnog delovanja, pa tako za Vučevića mogu da kažem da ličnih ni stranačkih neprijatnosti nismo imali. Njegov odnos s opozicijom je mnogo bolji nego što je odnos njegovog šefa ili njegovih stranačkih kolega u drugim lokalnim samoupravama - što ne znači da je njegov odnos dobar, nego da smo kriterijum spustili ispod svake mere", navodi Bujić.
 
On je stava da preveliki broj mandata za pojedinca ne postoji ukoliko govorimo o funkciji na koju se dolazi na poštenim izborima, na osnovu postignutih rezultata. Te rezultate, dodaje on, Vučević nema.
 
"On je sve svoje mandate potrošio da bude sluga interesima Srpske napredne stranke i njenim finansijerima. Bio je izuzetno spreman za saradnju sa svima koji bi da se u to jato okupe. To je bio jedini kriterijum i način na koji se vršila selekcija i ljudi koji su postali važni u kulturi ovog grada i ljudi koji su donosili odluke koje se odnose na život i školovanje mladih u ovom gradu, na komunalnu sliku. Prosto, postojali su samo naprednjački podobni i nepobodni. Ne mislim da ostaje išta epohalno iza mandata Miloša Vučevića", stav je Aleksandar Bujića.
 
 
On dodaje da budžetski uspesi Novog Sada nemaju suštinske veze sa Vučevićem, već sa okolnostima u kojima radi, te da se aktuelni gradonačelnik više dičio nečim što i nisu njegove zasluge.
 
"S druge strane, uspostavljao je među svojim simpatizerima uspešne privrednike koji su otvarali i razvijali firme, družio se sa vođama navijača sumnjivih biografija koji postaju funkcioneri zvaničnog sporta u Novom Sadu i Srbiji. Iza njega ostaje nešto što ćemo, nadam se jednog dana, kao mirno, civilizovano i među sobom pomireno društvo moći da konstatujemo kao pokazatelj kako ne treba da se radi i da ćemo se svi kolektivno toga sramiti", zaključuje naš sagovornik.
 
Krstonošić: Malo toga urađeno za građane
 
Vučević je zasigurno, u novijoj istoriji, najduže na čelu jednog grada. U tom periodu je malo urađeno za građane, kaže za 021.rs Veljko Krstonošić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke. Prema njegovim rečima, mandate Vučevića obeležio je upliv interesa krupnog kapitala u upravljanje Novim Sadom, nasilje, nestručnost i nepotizam.
 
"Iz toga možete da zaključite da li je Novi Sad sada bolji za život nego 2012. godine. Prethodnu deceniju Vučevića je obeležilo odsustvo tolerancije prema političkim neistomišljenicima i to je više puta demonstrirano nasiljem na ulicama koje su sprovodili njegovi najbliži saradnici. Setimo se napada na aktiviste DS-a u više navrata od strane aktivista SNS 2014. i 2015. godine, pa i kasnije. Zatim, imamo napade na mirne demonstrante krajem prošle godine, a tu su i najnoviji izlivi besa od strane privatnog obezbeđenja prema onima koji su protestovali protiv GUP-a. Generalni urbanistički plan za Novi Sad do 2030. godine će sigurno obeležiti desetogodišnju vlast Vučevića i to je kruna njegovog udovoljavanja zahtevima tajkuna i investitorima koji su bliski njegovoj stranci i vlasti", kaže Krstonošić.
 
 
Krstonošić takođe pominje sporan spomenik nevinim žrtvama, ali se priseća i afere propale rekonstrukcije zatvorenog bazena na Spensu, u okviru koje je potrošeno više od milion evra novca Novosađana, a niko nije odgovarao. Smatra da su javna i javno-komunalna preduzeća trenutno u znatno gorem stanju od onog koje je sadašnji gradonačelnik zatekao 2012. godine, što tumači kao posledicu nestručnog rukovodećeg kadra koji je izabran na nameštenim konkursima.
 
"Ako Vučević ode, ne može ništa se promeni. Ostaju svi ti ljudi koji vode preduzeća, planiranje i urbanizam,  ali on koji će biti u Beogradu će svakako kontrolisati ono što se događa u gradu. Mislim da će čoveku koji dođe na njegovo mesto biti značajano teže nego što možemo da pretpostavimo jer, osim toga što zatiče grad u haosu, suočiće se sa novopobuđenim ambicijama svih onih koje je gradonačelnik ubacio u taj sistem upravljanja i odlučivanja. Ovi izbori su pokazali da SNS u Novom Sadu sa Vučevićem nema više dovoljnu podršku da bi bili tako lagodni i verovatno će na sledećim gradskim izborima opozicija imati priliku da formira vlast, tako da se ovaj potez može shvatiti kao beg od gubitka sledećih izbora - a objektivno, ova gradska vlast je odavno zaslužila da prepusti vlast drugima i da se skloni", navodi Krstonošić.
 
Predsednik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije Slobodan Cvetković, koalicionog partnera SNS-a u Novom Sadu, nije se odazvao na poziv za komentar za 021.rs. Socijalisti su koalicioni partneri SNS-a u Novom Sadu.
 
Šta čeka Gradski odbor Srpske napredne stranke u slučaju da prvi čovek novosadskih naprednjaka ode za Beograd je nepoznanica - da li će to uticati na rejting partije u gradu, da li će se istaći neko novo SNS lice s ambicijom, te da li će se nastaviti s pristupom koji je protekle decenije uspostavio Miloš Vučević.
  • ведран

    23.08.2022 19:53
    урбанистички криминал
    Новосадски урбанистички и грађевински криминал, превазишао је све могуће криминалне кругове ваљда у Европи.
    Упропастили су град, изградили зграде које нису смеле да буду прикључене на стару инфраструктуру због чега канализација не може да прими већу количину падавина, али то градску власт није занимало, сем процента и земљака за које припремају парцеле.
  • A3

    23.08.2022 17:16
    Jasno
    Ako vučević ode, ne verujem da će mnogo njih plakati, ako se vrati plakaće mnogo više.
  • pajo patak

    23.08.2022 16:35
    žen"se ago
    zaboravio si maternji, na njemu se kaže otvorijo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.