Temerin: Još jedna solarna elektrana u najavi

Opština Temerin najavila je izgradnju još jedne solarne elektrane, nakon što je već pokrenut proces pribavljanja dozvola za ovakvo postrojenje na mestu nekadašnje farme svinja.
Temerin: Još jedna solarna elektrana u najavi
Foto: Pixabay
Ova elektrana imaće maksimalnu snagu od 999kW, a gradiće se na krajnjem severu Temerina. Prema podacima iz katastra, ukupna površina na kojoj će se graditi mini solarna elektrana je nešto veća od jednog hektara.

Predviđeno je da se na ovu površinu postavi skoro 3.000 komada monokristalnih solarnih panela, koji bi pokrivali površinu od 4.578 metara kvadratnih.

Investitor, "eSun Solutions" iz Novog Sada, planira da izgradnjom omogući kontinualnu proizvodnju električne energije koju će prodavati Elektroprivredi Srbije kao krajnjem kupcu. 
 
Prema Urbanističkom projektu koji je trenutno na javnom uvidu, u ovom objektu neće biti direktno zaposlenih radnika, već će sav posao obavljati oni koji daljinski očitavaju rad elektrane i povremeno obilaze lokaciju, kao i oni koji su zaduženi za parterno održavanje lokacije. 
 
U projektu se navodi i da je reč o izuzetno plodnom zemljištu, pa se razmatraju i sistemi simbioze proizvodnje energije i hrane. 
 
Osim objekata neophodnih za proizvodnju energije, na lokaciji su predviđene i ozelenjene površine. 
 
Deo tih površina su postojeći šumski zasadi koji se delom zadržavaju, a delom su buduće uređene i zatravljene površine koje su planirane između redova solarnih panela. Šumski pojas koji se zadržava nalazi se delom uz državni put (Ulica Novosadska), a delom uz pristupnu saobraćajnicu. 
 
Javna prezentacija urbanističkog projekta traje do 25. avgusta. 
Inače, Temerin se nalazi u zoni sa intenzitetom sunčevog zračenja od oko 1.400 kWh/m2 godišnje. Ovo ukazuje na veliku mogućnost korišćenja solarne energije za dobijanje struje i toplotne energije. 
 
Podsetimo, već je najavljeno da će do kraja ove godine u Temerinu, na mestu nekadašnje farme svinja, biti izgrađena još jedna solarna elektrana, i to najveća u Vojvodini. Kapacitet ove elektrane u vlasništvu firme "Gobem" biće 9,36 mW.
 
Početak gradnje bio je planiran još u martu, a da bi se pripremio teren za solarne panele, vrlo brzo je srušeno i uklonjeno 19 štala za uzgoj svinja ukupne površine od 10.500 metara kvadratnih. Prema trenutno dostupnim informacijama, gradnja još uvek nije počela zbog procene uticaja na životnu sredinu. 
  • Dusan

    24.08.2022 01:19
    Elektrana
    Telep naselje nema školu nema para za školu .paneli iz kine su bolja zarada .
  • Agronom

    23.08.2022 07:20
    Hektar
    Neisplativa investicija!?
    Bolje na tom prostoru napraviti banjsko turistički kompleks! Temerin leži na tetmalno lekovitoj vodi.
  • Bananamen

    23.08.2022 00:11
    Zelenija energija moze biti cool. Na zalost ovo se gradi samo da bi ekipa prodala struju epsu. Da je drugacije isplativo, eps bi sam investorao u ovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti