Dok pričamo o minimalcu: Statistika kaže da Novosađani zarađuju više od 87.000 dinara

Prosečna plata u Srbiji je u junu iznosila 74.302 dinara neto, što znači da je stabilna i bez previše variranja u odnosu na mesec ranije.
Dok pričamo o minimalcu: Statistika kaže da Novosađani zarađuju više od 87.000 dinara
Foto: Pexels

Još veće prosečne plate evidentiraju se na nivou opština, pokazuju novi podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovim podacima, prosečna zarada u Novom Sadu je za jun bila 87.451 dinar bez poreza i doprinosa, što je oko 2.000 dinara više nego prethodnog meseca.

Još uvek je veliki jaz između prosečnih zarada u Novom Sadu i u drugim vojvođanskim opštinama, a trend ne pokazuje znake slabljenja - naprotiv.
 
Na nivou Vojvodine je prosečna zarada, prema poslednjim podacima, 70.693 dinara neto. Najniže zarade u Vojvodini imaju zaposleni u Srbobranu - 56.267 dinara neto.
 
U javnom sektoru najviše zarađuju zaposleni (odnosno, pojedinci) u javnim državnim preduzećima - u proseku više od 86.000 dinara neto. Slični iznosi su i u državnoj administraciji, dok su plate u drugim sektorima niže.
 
Tako su plate u prosveti i kulturi 71.563 dinara neto, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 76.192 dinara.
 
Bitno je naglasiti da je prosečna plata iznos koji se obračunava u statistici, ali ne održava realno stanje u životima građana. Zato je u statistici realnije oslanjati se na obračun medijalne zarade - iznosa do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. 
 
U junu je medijalna zarada u Srbiji bila 56.367 dinara neto, što je najbliže realnim prihodima.
 
U Srbiji se proteklih meseci pregovara o korekciji visine minimalca. Predstavnici Ministarstva finansija predložili su na poslednjim pregovorima o povećanju minimalca za 2023. godinu da država poveća neoporezivi iznos zarade sa 19.300 dinara na 21.712 dinara ili za 12,5 odsto - što je neprihvatljivo za sindikate.
Pojedini sindikati zalažu se za izjednačavanje iznosa prosečne zarade sa minimalnom potrošačkom korpom, koja je u maju bila oko 43.000 dinara. Takođe, postoje kampanje za korigovanje minimalca više puta godišnje, uzimajući u obzir ekonomsko-socijalne trendove, a naročito inflaciju.
 
Kako je 021.rs juče pisao, ukupno 18 organizacija obratilo se Vladi Srbije, Ministarstvu za rad, Ministarstvu finansija i Uniji poslodavaca Srbije sa zaključkom da najavljeno povećanje minimalca nikako nije dovoljno za život. Njihovo pismo možete da pročitate OVDE.
 
Svim ovim statističkim pregledima o prosečnoj plati obuhvaćeni su samo oni poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika, ipak, ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava i sama kaže da ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, te se svi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Goksi

    05.09.2022 12:05
    Obmana
    Gde god se okrenem plate su razlicite,najvise od 40 do 50.Sad idu 60 70 80max.Po drzavnim jaslama ima i vecih ili koliko oni odrede za neke njihove clanove.Realnost jedno Koji to prosek vade.Prosek minimalca 75%ostalo kako ko i to je nazalost prosek.
  • Nati

    28.08.2022 08:48
    Šta?
    Ja bukvalno ne znam nijednu osobu koja radi za taj novac. Osobe sa fakultetskim diplomama koje rade po bankama i jačim firmama, bolnicama, imaju ispod tog proseka. Jedine osobe koje poznajem da imaju vise od 1000e su frilenseri i programeri. Pomagala sam drugarici da nadje posao skoro i isla je na oko 10-15 intervjua za posao. Svugde su joj nudili 350-400e. Koji to posao placa 800e a da nije neki inzenjerski posao? Hocu i ja da radim za taj prosek. Imam tri godine pravnog i visoku poslovnu skolu plus razne sertifikate.
  • Neko tamo

    27.08.2022 11:27
    Minimalac
    Na račun, a ostatak u kešu. Radim 25 godina. Staža imam 10ak godina. Nikada za ovih 25 godina nisam radila u firmi koja celokupnu platu uplacuje na rn i na taj iznos obračunava doprinose ( priča se da postoje i takve firme!?! ) Verujem da je prosečna zaradna znatno veća u odnosu na zvanično prikazanu. Ja sam prvi primer. Sigurno da nisam jedini. U privatnom sektoru, verujem, 70% firmi isplacuje deo u koverti. Nadam se da će i tome jednog dana doći kraj u ovoj državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti