Delibašić: NDNV da se pridržava profesionalnih standarda i spreči ratno huškanje

Istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu i doktorand Fakulteta političkih nauka Balša Delibašić reagovao je na današnje saopštenje NDNV-a.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine navelo je da je Delibašić uputio pretnje Dinku Gruhonjiću, programskom direktoru ovog novinarskog udruženja i profesoru na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Delibašić navodi da je NDNV iznelo optužbe da je pretio njihovom članu, "iako niti jednog trenutka ne navode čime i na koji način preti".
 
"Smatram da bi NDNV morao da se pridržava osnovnih novinarskih stadarda i proveri navode koje iznosi, ne bi li se zaustavila promocija dvosutkih standarda u srpskom novinarstvu", poručuje Delibašić.
Kako dodaje, izjava na koju se NDNV poziva "samo ukazuje na činjenicu da je njihov član u poslednje dve godine, gotovo sistematično i planski u javni govor unosio narative o pretnjama terorizmom, 'destabilizacijama', okupaciji susedne i nezavisne države, građanskim ratovim i sl."
 
"Uzevši u obzir da se desetine intervjua sa ovim sadržajem plasirale u uskom krugu medija u Crnoj Gori, i kroz nešto što nalikuje na koordinaciju sa sličnim 'nezavisnim intelektualcima', ta činjenica je bila lako proverljiva za NDNV. NDNV je ovo morao imati u vidu prilikom svog reagovanja, čak iako ne deli mišljenje da se tu radi o planskom podizanju panike i tenzija, i nastavku politike ratnog huškanja iz devedesetih godina prošlog veka", navodi Delibašić.
 
On zaključuje da NDNV "ne sme da koristiti svoje ime za lične obračune sopstvenih članova sa neistomišljenicima, već (mora) učiniti sve da spreči i sankcioniše one prakse koji podsećaju na ratno huškanje".
  • Aga agatoni akademik

    28.08.2022 11:38
    Bravo
    BALŠA !sve si u pravu !
  • Marko

    27.08.2022 16:09
    Svaka čast ovom čoveku! Ovo što rade ovi ljudi iz NDNV zaista nije u redu. Mislim na toliku ostrašćenost. Treba da budemo otvoreno društvo i da se suočimo sa prošlosšću ali ovo je prevršilo svaku meru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti