Pokrajina o krizi na FINS-u: Direktorka izabrana zakonito, sindikat nam nikada nije tražio pomoć

Nezadovoljni istraživači sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, koji ističu da su izloženi mobingu i drugim problemima, nisu se za pomoć obratili pokrajinskom sekretarijatu.
Pokrajina o krizi na FINS-u: Direktorka izabrana zakonito, sindikat nam nikada nije tražio pomoć
Foto: Pixabay

Ovo za 021.rs navode u resornom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost na pitanje da li je Pokrajina intervenisala povodom navoda Samostalnog sindikata Naučnog instituta za prehrambene tehnologije da su prisutni brojni problemi, a koji su rezultirali otpuštanjem jedne doktorke nauka i upozorenjima pred otkaz za još trojicu.

Problemi u ovoj novosadskoj ustanovi prvi put su prezentovani javnosti u saopštenju sindikata

Zbog kritikovanja direktorke Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS) dr Elizabet Janić Hajnel na sednici Naučnog veća, dr Mladenka Pestorić tvrdi da je dobila otkaz. Kako je rekla za 021.rs, priprema se da podnese tužbu. Direktorka FINS-a rekla je za 021.rs da je otkaz usledio nakon više povreda radnih obaveza, te da je na delu pokušaj zloupotrebe autoriteta pojedinih zaposlenih.
 
Sindikat zaposlenih u FINS-u javno je poručio da su problemi u ovoj ustanovi počeli s imenovanjem Dragana Tešanovića za predsednika Upravnog odbora, a nastavili s odabirom dr Elizabet Janić Hajnel na funkciju direktorke. Sindikat je naveo i da se obratio Pokrajini.
 
"Predstavnici zaposlenih su se zvanično obraćali i Pokrajinskom sekretaru za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Međutim, do rešavanja problema na Institutu nije došlo", poručili su u saopštenju.
 
Kako za 021.rs navode u pomenutom sekretarijatu, članovi sindikata se nikada nisu obratili sekretaru prof. dr Zoranu Miloševiću za pomoć, kao ni po bilo kom drugom osnovu.
 
"Molbu za prijem na razgovor s pokrajinskim sekretarom o aktuelnim problemima uputila je grupa saradnika sa Instituta početkom ove godine i to u sastavu: dr Marijana Sakač, dr Jasna Mastilović, dr Olivera Đuragić i dr Tamara Dapčević Hadnađev. Ova molba je uvažena i sastanak sa prof. dr Zoranom Miloševićem organizovan je u kabinetu sekretara", navodi se u odgovoru sekretarijata našem portalu.
 
Koji su bili zaključci sastanka nije precizirano.
U sekretarijatu dodaju i da je postupak izbora direktora obavljen na zakonit način i da je "izabrani kandidat bio najreferentniji istraživač od kandidata prijavljenih na konkursu za izbor direktora Instituta".
 
"Takođe, napominjemo da jedan od tri kandidata nije ispunjavao propisane uslove. Naučno veće, kao naučni organ Instituta dao je obrazloženo mišljenje o kandidatima i prosledio ga Upravnom odboru, a Upravni odbor je, po utvrđivanju ispunjenosti konkursnih uslova i dobijene saglasnosti Osnivača, doneo odluku o izboru kandidata dr Elizabet Janić Hajnel za direktora Instituta", navode u sekretarijatu.
 
Upravo ovo obrazloženo mišljenje Naučnog veća je, tvrdi sindikat, bilo ključno jer je u njemu otpuštena doktorka nauka dr Mladenka Pestorić iznela kritiku na račun buduće direktorke i potom, kako kaže, dobila otkaz.
  • Petar pan

    10.09.2022 09:10
    Kapetan Kuka
    Još malo stihova neprevaziđenog Panonskog mornara!!!

    ''Čim se pomene fantom promene sevnu šlemovi
    Žali bože matore, oni se zatvore čim gazde podviknu...
    Upiru se deca da rođene očeve od laži odviknu...
    Šta na kraju bidne? Putnici za Sidnej, izlaz taj i taj...

    Dokle, bre, da nas voza zli čarobnjak iz Oza?
    Dokle taj glupi džoker "Ćuti, dobro je"?
    Ma, čitav plen da skupe, pa ne mogu da vas kupe...
    Da vam mladost kao sitan kusur odbroje...

    Živeti slobodno... Svetom se oriti...
    Okićen perom sokola, za urok protiv okova...
    Živeti slobodno... Pesmom pokoriti...
    Tvoj steg na svakom gradu je gde ti se neko raduje...

    Svako je jutro novo ušće... Poteci kao rečica....
    Neka se trnje plete gušće... Nebo je tvoja prečica...
    I zdrobi lažne dijamante ko ljusku šupljeg orha...
    Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka...''
  • Kraljica

    10.09.2022 08:49
    Svita
    Baš tužna vest, i Kraljica je umrla.
  • Mornar

    08.09.2022 08:38
    Pesma kao svedok
    Dobri stari Balašević, uvek i za sva vremena!!

    ''Verujem, cenjeni sude, da dobro poznaješ ljude,
    vi barem imate posla jer ćud je ćud a sud je sud.
    Verujem, cenjena glavo, da si i učio pravo,
    da svakom sudiš pošteno jer čast je čast a vlast je vlast.

    I sve po zakonu, za to sam prvi,
    ne bi bilo ove krvi da je bilo sve po zakonu!

    Vlast je vlast,
    i ja to poštujem, tu su paragrafi pa zagrabi
    nek isto je i đavolu i đakonu,
    pa nek se zna!''

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti