Šta ste predlagali na novom sajtu grada za ideje Novosađana i koliko je toga usvojeno?

Gotovo 400 predloga građani Novog Sada postavili su u proteklih godinu dana na platformi "Tvoj grad Novi Sad".

Platforma za komunikaciju nadležnih u Gradu Novom Sadu sa građanima lansirana je sredinom oktobra prošle godine u cilju lakšeg predlaganja ideja, mogućnosti glasanja za predloge i uvida u planove i aktivnosti vlasti.

Građani i dalje povremeno ostavljaju komentare, predloge i ideje u rubrici namenjenoj za ovu svrhu, ali je primetno da su gradske vlasti poslednji predlog kapitalnog projekta postavili kad je platforma lansirana - od tada, ove godine, nijedan novi predlog kapitalnog projekta nije dat na uvid javnosti na ovom sajtu.

"Pozdrav, da li možete da objavite šta je realizovano ili će biti realizovano od predloženih ideja? Prosto nema smisla pisati bilo šta ako vi ne planirate da nam date povratnu informaciju. Krajnje neprofesionalno", glasi javni komentar jedne građanke u rubrici za ideje.
 
I zaista je pitanje zbog čega nema nikakvih povratnih informacija na sajtu koji služi za efikasniju razmenu ideja, ali ni veće promocije vidljivosti ovog sajta. 
 
 
Na pitanje 021.rs koliko je predloga građana, od lansiranja ove platforme do danas, uzeto u razmatranje, a koliko je ideja sprovedeno do sada u delo, članica Gradskog veća za budžet, finansije i investicije Adrijana Mesarović kaže da se svi predlozi građana uzimaju u razmatranje - bez izuzetka. 
 
"Značajan broj predloga građana je uvršten u budžet Grada Novog Sada za 2022. godinu, a koji se pre svega odnose na izgradnju vrtića, uređenje zelenila, uređenje infrastrukture, izgradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije, izgradnju Botaničke bašte, izgradnju biciklističkih staza, postavljanje novih kontejnera, i drugo. Pri navedenom, treba napomenuti da se određeni broj predloga na platformi ponavljaju, neki od predloga su uopšteno definisani i odnose se na aktivnosti koje se kontinuirano obavljaju u okviru nadležnosti odgovarajućih gradskih uprava i javnih preduzeća", navodi Mesarović.
 
Ona naglašava da realizacija nekih od predloženih projekata nije u nadležnosti Grada Novog Sada, kao i da za realizaciju određenog broja predloženih projekata ne postoje zakonske mogućnosti. 
 
"I pored činjenice da neki projekti nisu u nadležnosti Grada, Grad intenzivno komunicira sa republičkim i pokrajinskim institucijama i pronalazi mogućnosti za realizaciju i takvih projekata", kaže Mesarović.
 
Na platformi postoji opcija glasanja za ideje i predloge, kao i filtriranje onih ideja koje imaju najveći broj glasova. Trenutno najviše podrške imaju ideje građana koje se odnose na gradnju biciklističke staze Novi Sad - Petrovaradin i više drugih biciklističkih staza, za zelenu površinu sa garažom na Satelitu, za sportski park na Novom naselju, revitalizaciju Jodne banje, kanalizaciju u Malom Beogradu, kao i za inicijativu za zaštitu Kameničke ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva.
 
Članica veća kaže da je broj glasova građana jedan od bitnih kriterijuma jer je osnovni cilj platforme aktivno učešće građana u procesu planiranja kapitalnih rashoda budžeta.
 
"Ali se prilikom odlučivanja koji projekat će se uvrstiti u budžet uzima u obzir i nadležnost Grada Novog Sada, zakonska mogućnost realizacije, mogućnosti budžeta, tehničke mogućnosti, kao i spremnost projektno – tehničke dokumentacije", navodi Mesarović.
 
Na pitanje da li će se, prilikom planiranja budžeta Grada za 2023. godinu, u obzir uzimati i predlozi sa ove platforme, Adrijana Mesarović tvrdi da će se to dogoditi u velikoj meri.
 
"Bitno je napomenuti da se na platformu postavljaju i predlozi Grada, o kojima građani glasaju, te se takođe na osnovu broja glasova klasifikuju i ti projekti i uvršćuju u budžet", poručuje naša sagovornica iz Gradske kuće.
 
Kao što je pomenuto, poslednji predlog višegodišnjih kapitalnih projekata Grada postavljen je pre skoro godinu dana. Na pitanje zbog čega u toku ove godine nijedan novi projekat Grada nije postavljen na uvid i glasanje, Mesarović kaže da će se novi predlozi pojaviti uskoro.
 
"Predlozi kapitalnih projekata koji su objavljeni prošle godine su upravo objavljeni do 15. oktobra 2021. godine kako bi građani imali prilike da se izjasne o njima i na taj način su uzeli aktivno učešće u procesu planiranja kapitalnih rashoda budžeta za 2022. godinu. Tokom 2022. godine gradske uprave su pripremale predloge kapitalnih projekata za 2023. godinu uzimajući u obzir sve predloge građana koji su postavljeni na platformi, te će nakon sagledavanja svih okolnosti i mogućnosti za realizaciju, takođe i ove godine, u postupku pripreme budžeta biti uskoro objavljeni na platformi kako bi građani bili upoznati i izjasnili se o istim", poručuje članica veća.
 
Ovo bi značilo da bi novi predlozi koje bi građani ostavljali na platformi mogli da imaju "prođu" u predlogu budžeta za narednu godinu. 

Botanička bašta, ipak, nije uslišena molba građana

Treba napomenuti da se projekti poput Botaničke bašte jesu pojavili kao predlozi građana na sajtu, ali su u tom trenutku uveliko bili u planu gradske vlasti. Predlog je postavljen na sajt 15. oktobra, ali se decenijama nazad pominje u planskim aktima, uključujući i aktuelni Plan detaljne regulacije Petrovaradinske tvrđave.
 
Štaviše, odbornici Skupštine grada su mesecima pre postavljanja ideje na platformi "Tvoj grad Novi Sad" već usvojili predlog odluke o izgradnji Botaničke bašte, a odmah nakon lansiranja platforme je usledila i potraga za projektantima - što dokazuje da ova ideja nije implementirana kao građanska, već dugoročna planska zamisao za područje Podgrađa.
  • Limanac

    09.09.2022 11:27
    ...
    Predložio da se skupimo i potražimo Bosketa.
  • M

    09.09.2022 10:57
    M
    Besmisleno je...
  • Av

    09.09.2022 09:23
    Mozemo da predlozimo da se pare iz budzeta proslede prijatelji, braci, kumovima.. bice usvojeno sigurno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.