LSV: Tekst dat školama za Dan zastave kao da je ispao iz pamfleta u Nemačkoj 1930-ih

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je ministarku Dariju Kisić da povuče preporuku datu školama za čitanje teksta povodom Dana zastave.
LSV: Tekst dat školama za Dan zastave kao da je ispao iz pamfleta u Nemačkoj 1930-ih
Foto: 021.rs

Kako navodi LSV, ovaj tekst izaziva dodatne podele u našem društvu.

"Deca moraju biti ravnopravna, sigurna i slobodna, bez obzira na svoju nacionalnu, versku ili zavičajnu pripadnost, jer su sva deca Novog Sada naša deca", ističe se u saopštenju LSV-a datom povodom teksta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo školama na čitanje povodom 15. septembra, "Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave".

Ovaj tekst, koji je objavio 021.rs, Školska uprava Novi Sad uputila je školama na području grada, uz preporuke za dodatne aktivnosti na temu ovog praznika. 
 
"U navedenom uputstvu ona (ministarka) predlaže čitanje teksta koji kao da je ispao iz motivacionih pamfleta u Nemačkoj 1930-ih godina, teksta koji unosi podele i nelagodu među velik broj roditelja, a osnovnoškolsku decu indoktrinira principima krvi i otadžbine umesto da ih približava principima tolerancije, promišljanja, nauke i jednakosti. Navodi poput '…srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života'", piše u saopštenju LSV-a.
 
Liga ističe da bi deca trebalo da budu ravnopravni građani Evrope i sveta, te da postanu obrazovani ljudi puni tolerancije. 
 
"Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na nesreće koje je ideja ekstremističkog nacionalnog jedinstva, upakovana u foliju Velike Srbije a danas Srpskog sveta donela na ovim prostorima u poslednjih 30 godina jer je, vodeći se idejom 'da su srpske zemlje gde su srpski grobovi', naše društvo stiglo do manje zemlje, a više grobova", navodi se u saopštenju.
 
Ligaši ocenjuju da je ministarki u ovom "nakaradnom tekstu", važnije da deci za prioritete stavi učenje o srpskim grobovima umesto o modernoj, razvijenoj, multikulturalnoj i evropskoj Srbiji.
 
Zbog svega navedenog, LSV "u ime svih građanki i građana Novog Sada kojima su na srcu sloboda, ravnopravnost, antifašizam, moderno i obrazovano društvo, tolerancija, suživot i međusobno uvažavanje", poziva ministarku da povuče tekst. 
Zaključuju da se pravi patriotizam ogleda u poštovanju zakona pred kojima su svi jednaki, plaćanju poreza i računa, učenju dece da su svi jednaki i da se ceni obrazovanje, uspeh i trud, a ne poreklo. 
 
"Stvaranju podela među decom nema mesta u antifašističkom Novom Sadu, multietničkoj Vojvodini i evropskoj Srbiji", zaključuje.
 
Podsetimo, na ovaj tekst reagovao je i Helsinški odbor, pozivajući škole da odbiju čitanje istog. 
  • Đoka

    14.09.2022 14:09
    LSV se žali na koalicione partnere SNS.
  • 9

    13.09.2022 23:42
    @Jasmina Loncarevic
    Ne znaju gde je, pošto su Srbi zastavu i zgradu
    američke ambasade zapalili pri čemu su bežali
    u UKRADENIM patikama "Ruskog " brenda NIKE.
  • NSTulip

    13.09.2022 21:43
    Ko koga?
    Liga izdaje saopstenje da se ne cita tekst koji je gradska uprava ciji su oni sastavni deo poslala skolama? Opozicija sami sebima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti