FOTO: Problemi u Gradiću - od smeća u bastionu do kuće u raspadu

Stanovnici Gradića suočavaju se sa brojnim problemima. Neki od njih su počeli da se rešavaju nakon obraćanja 021.rs nadležnim institucijama.
FOTO: Problemi u Gradiću - od smeća u bastionu do kuće u raspadu
Foto: 021.rs
Jedan od najvećih problema, kako kažu u Inicijativi za Gradić za 021.rs, jeste deponija koja se godinama stvara u prostorijama Provijantskog bastiona, u podnožju Petrovaradinske tvrđave. 
Kažu da su se stanovnici, kao i brojni volonteri, zajedno okupili i pokušali da očiste ove prostorije na Svetski dan čišćenja pre nekoliko godina, ali da su uspeli da očiste osam od četrnaest prostorija koje se nalaze na tom mestu.
 
"Mi smo se obratili brojnim gradskim upravama u vezi sa ovim problemom, ali nam niko nikada nije odgovorio. JKP 'Zelenilo' i 'Čistoća' sarađuju sa nama po brojnim pitanjima, ali niko iz gradske uprave nije odgovorio na ovaj problem", kažu iz ove inicijative.
Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove kažu da su nakon upućenih pitanja 021.rs radnici "Čistoće" krenuli da raščišćavaju ovaj deo Tvrđave.
 
"U četvrtak, 15. septembra, izvršen je inspekcijski nadzor ove javne površine i utvrđeno je da je iz Provijantskog bastiona u toku sakupljanje i odnošenje smeća od strane JKP 'Čistoća' koje je nastavljeno i sledećeg radnog dana, a radovi će se obavljati do uklanjanja deponije", kažu iz ove uprave za 021.rs.
 
 
Kako iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada navode, za održavanje kulturnog dobra Provijantskog bastiona kao sastavnog dela kulturnog dobra od velikog značaja odgovoran "sopstvenik kulturnog dobra", a ovaj deo se vodi kao državna svojina čiji je korisnik Ministarstvo odbrane.
 
Iz Gradske uprave za inspekcijske poslove dodaju da će se ovaj lokalitet i dalje nadzirati, te preduzimati sve mere i radnje koje su u nadležnosti komunalnog inspektora kako bi stanje na terenu bilo u skladu sa propisima.
 
Nezaštićene arheološke iskopine 
 
Iz Inicijative za Gradić upućuju i na opasnost koju predstavlja nesanirani deo koji je ostao nakon arheoloških istraživanja i iskopavanja iz 2018. godine koje je sprovodila stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
"Saplešće se neko dete ili neka životinja, upašće i povrediće se. Svi ostali delovi ove površine su zatrpani, ali samo ovaj deo i dalje stoji tu", dodaju oni.
 
  
 
Direktor Zavoda Siniša Jokić za 021.rs kaže da je ovo iskopavanje izvršeno u cilju realizacije projekta izgradnje parkinga na zelenoj površini Trga vladike Nikolaja.
 
"Za zemljane radove na uklanjanju humusnog sloja i recentnih slojeva, kao i zatrpavanje otvorenih površina nakon dovršenih zaštitnih arheoloških istraživanja i iskopavanja na lokalitetu zadužen je investitor radova, odnosno Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada. Napominjemo da je ovaj prostor bio vidno obeležen, ali su ova obeležja u kratkom roku bila uklonjena", dodaje Jokić.
 
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada na upućena pitanja 021.rs zbog čega i taj deo zelene površine nije zatrpan i da li se planira njena sanacija nije odgovorila do objavljivanja ovog teksta.
 
Kuća u raspadu
 
Iz Inicijative ukazuju i na problem kuće koja se nalazi u Beogradskoj 3, a čiji zadnji deo izlazi na novi trg u Gradiću i predstavlja opasnost za sve koji prolaze pored nje, jer cigle i cela konstrukcija padaju.
 
"Tu se nalazi i dvorište kuće, koje neke komšije koriste kao šupe i u koje ubacuju svoje smeće i i tu se stvorila deponija koja strašno smrdi. Isto tako je i očigledno da se i cela kuća raspada, a deca na ovom trgu jako vole da se igraju", dodaju oni.
 
  
 
Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada da je reč o objektu koji je nekada bio deo celovitog prizemnog dvorišta koji se delimično urušio devedesetih godina prošlog veka. 
 
"Zabatni zid, kao i ceo dvorišni objekat koji se vodi na ovoj adresi je u izuzetno lošem stanju i sklon je padu, zbog čega je u više navrata Zavod intervenisao kod Gradske uprave za inspekcijske poslove da se preduzmu mere obezbeđenja. Obeležavanje opasnog mesta sa trakama upozorenja rađeno je u više navrata, ali bi u roku nekoliko dana iste bile uklonjene", dodaje direktor Zavoda Siniša Jokić.
Naglašava i da je poseban problem i pitanje svojine nad ovim objektom koji se prema dostupnim podacima nalazi u mešovitoj svojini.
 
"Rešavanje ovog problema pretpostavlja izvođenje sveobuhvatnih građevinskih radova koji podrazumevaju rušenje ili delimično rušenje, kao i rekonstrukciju celokupnog dvorišnog objekta. Ovo zahteva investicione radove sa prethodnim ishodovanjem svih neophodnih dokumenata, od uslova i saglasnosti službe zaštite shodno Zakonu o kulturnim dobrima, kao i odobrenja u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji objekata, od lokacijskih uslova, dozvole za rušenje, građevinske dozvole i slično", kažu iz Zavoda.
 
Iz Inicijative za Gradić kažu da im je najveći problem Provijantski bastion i deponije koje su se nakupile u ovom delu Petrovaradina, kao i nečišćenje ulica kroz koje brojni turisti prolaze svakodnevno.
  • Srba

    29.09.2022 23:38
    Samo ne dajte ovakvima niti ih glorifikujte
    "Krivična prijava: Predsednik Urbanih gerila polomio DVA REBRA BESKUĆNIKU koji ga je napao kleštima"
  • Q

    20.09.2022 09:33
    Q
    Istu muku muce i gradjani u strogom centru grada sa raspalim kucama! Sve sravniti i napraviti kvalitetno i privlacno koje ce trajati bar jos toliko! Sve ostalo bacanje i pranje para a poboljsanja NIKAD!
  • Hm

    19.09.2022 19:03
    Grad je dao 5 miliona evra!, naših para. PReko pola milijarde dinara za renoviranje tih pacovskih rupa vlažnih do odžaka, a kupljenih za tepsiju ribe. I još se bune ljudi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti