Čanak se povlači sa čela LSV-a: "Nekad je moralo da se desi"

Predsednik i osnivač Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak povlači se sa mesta prvog čoveka stranke nakon 32 godine.
Čanak se povlači sa čela LSV-a: "Nekad je moralo da se desi"
Foto: 021.rs

Čanak je za Danas potvrdio da se povlači, rekavši da stranci želi da omogući razvijanje svih svojih kapaciteta koji su bili onemogućeni ličnom netrpeljivošću koja postoji prema njemu poslednjih decenija.

Kongres LSV na kome će se birati novi predsednik stranke biće održan polovinom novembra, a on se neće kandidovati. Kako navodi, stranka ima barem pet ljudi koji bi tu funkciju mogli dobro da obavljaju. 

"Nekada je moralo da se desi. Ne postoji nijedan poseban razlog. Osim ako ne uzmemo kao suštinu da se odnosi planetarno menjaju i samim ti se i LSV mora menjati u smislu ne odustajanja svog vrednosnog sistema i programa, nego odustajanja od svega onoga što je opterećuje. Lično mislim da posle 32 godine bivanja na čelu stranke, tokom kojih sam bio napada od skoro svake vlasti i opozicije, došao u situaciju da sam LSV-u i samoj ideji za koju se zalažemo od osnivanja postao opterećenje", naveo je Čanak za Danas.
 
Istakao je da to ne znači da se povlači iz politike, rečima da mu to "ne pada na pamet", te da će verovatno obavljati neku drugu funkciju. 
"Komunalna koalicija" koštala ligaše
 
Sunovrat po pitanju podrške ligaši su doživeli nakon ulaska u "komunalnu koaliciju" sa naprednjacima 2016. godine. Dok su 2012. godine bili treća najjača politička grupacija u Novom Sadu, malim zaostatkom u odnosu na SNS, već u narednom izbornom ciklusu podrška im je bila prepolovljena, pa su dobili više od 12.600 glasova.
 
Tada donose odluku da uđu u koaliciju sa naprednjacima, koji su ih svrgnuli sa vlasti 2012. Ligaši su svoj potez objašnjavali time da se stvari na lokalnom nivou tiču gradskog prevoza, kanalizacije, vodova, odnosno komunalnih pitanja, a ne neke više politike. Međutim, njihovi tradicionalni glasači to nisu tako videli, jer je LSV 2020. dobio nešto više od 6.000 glasova, što je bio jedan od najlošijih rezultata stranke.
 
Da te godine cenzus nije spušten sa pet na tri odsto, ligaši ne bi ni bili u prilica da ponovo budu deo vlasti, s obzirom na to da su imali podršku 4,4 odsto izašli birača. 
 
Izbori koji slede u unutar same stranke mogli bi da odluče i budući kurs partije u Novom Sadu, odnosno da odluči i o nastavku saradnje sa naprednjacima. Ipak, o trenutnoj snazi LSV-a dovoljno govori stav njihovih koalicionih partnera iz SNS-a. Da li će LSV biti deo vlasti ili neće, naprednjacima je - svejedno.
  • 32

    23.09.2022 14:22
    Sada kada LSV funkcionalno ne postoji, resio da se ne kandiduje.Pre toga je eliminisao svaku konkurenciju na mestu predsednika, a posle nije imao protiv kandidata. Upropastio ideju Vojvodine.
  • N.

    23.09.2022 00:18
    Tako je
    Jedan o retkih stvarnih Liberala u Srbiji, uvek rado slušam g-din Čankova elokventna polemisanja, argumentaciju i konstruktivnu politiku sa pozicije kritike spram visoke centralne politike Srbije.
    Na primer predlog za rešenje SR-Un/Kos pitanja, za priznavanje je predložio tražiti eksteritorijalnu jurisdikciju za manastire i status pokrajine u okviru priznatog Kosova, za sever(SKM) Kosova.
  • Петар Шолаја

    22.09.2022 10:21
    елвисхеслефтдбилдинг
    Признао пораз, појавиле се веће битанге.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti