U poslednjih mesec dana u KCV-u izvedeno pet transplantacija bubrega

Doktori Kliničkog centra Vojvodine su u poslednjih mesec dana izveli pet transplantacija burbega poreklom od živog davaoca, saopšteno je povodom Dana donatora organa.
U poslednjih mesec dana u KCV-u izvedeno pet transplantacija bubrega
Foto: Pixabay
Svi primaoci i davaoci organa imaju normalan posleoperativni tok, a većina je već sada otpuštena iz Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, i nalaze se na kućnom lečenju i rehabilitaciji, sa dobrom funkcijom transplantiranih organa. 
"Do sada je tokom 2022. godine u KCV urađeno osam transplantacija burbega poreklom od živog davaoca, što govori o uvežbanosti brojnih timova za transplantaciju, što zajedno omogućuje dalji kontinuitet obavljanja ove procedure u KCV", kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Uz to, nakon nedavnog pozitivnog tumačenja zakonskih normi od strane Ministarstva zdravlja, nastavljen je i rad Donorskog centra KCV, odnosno procedure dijagnostikovanja moždane smrti i donacije organa i tkiva od kadaveričnog davaoca. 
 
"Nadamo se da će se ubuduće i ovaj vid donacije organa, kao čin najveće međuljudske solidarnosti, obavljati rutinski u KCV, kao što je i bilo u ranijim decenijama", kažu u KCV.
 
Zaključuju da su transplantacije tkiva i organa od živih i kadaveričnih donatora su ne samo vid najvišeg stepena humanosti pojedinaca i porodica preminulih osoba, nego često i jedini način preživljavanja, poboljšavanja kvaliteta života i trajnog izlečenja mnogih naših sugrađana.
  • Ivona

    11.10.2022 14:15
    Crna rupa
    KCV sa svojom trenutnom upravom je crna rupa zdravstva u Srbiji, ne znam zasto se neko na republickom nivou ne pozabavi sa njima.
  • zoran

    11.10.2022 13:44
    Čestitam
    celokupnom timu koji je učestovao u ovim transplantacijama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti