U toku prijave za besplatan program "Akademija inovativnog preduzetništva" namenjen preduzetnicama

U toku su prijave za učešće u programu "Akademija inovativnog preduzetništva" namenjen preduzetnicama, a koji realizuje Kolping Društvo Srbije u saradnji sa Novosadskim noćnim bazarom.
U toku prijave za besplatan program "Akademija inovativnog preduzetništva" namenjen preduzetnicama
Foto: Pixabay
Cilj programa je razvoj ženskog preduzetništva kroz podizanje nivoa znanja, iskustva i umreženosti preduzetnica na području Vojvodine.
Zbog čega baš preduzetnice? 
Istraživanja su pokazala da su žene u proseku obrazovanije i bolje u upravljanju rizicima, ipak one su u manjem broju na rukovodećim pozicijama ili u vlasništvu preduzeća. Od ukupnog broja preduzetnika u Vojvodini samo 22 odsto je ženskog roda. Najčešće su jedine zaposlene u svojoj firmi, odnosno preduzetničkoj radnji ili angažuju članove porodica. 
 
U poslovima koje rade žene pokazuju snagu, srčanost, inovativnost. Ipak navedeni kvaliteti često nisu prepoznati u društvu, a ni među samim ženama kao važni za ostvarenje i razvoj vlastitih kapaciteta.
 
Najveći izazovi koji se nalaze ispred žena su izostanak finansija za započinjanje preduzetničkog posla i nedovoljna edukovanost u oblasti preduzetništva. Istraživanja i razgovori sa preduzetnicama su pokazali da im nedostaje znanja da bi bolje organizovale svoj rad i prisup u oblasti marketinga, finansija i umrežavanja. 
 
Pored ovih značajnih faktora svedoci smo da preduzetnice često teže perfekcionizmu, visokim ciljevima i zahtevima, istovremeno ispunjavajući pored preduzetničke i važne porodične uloge. Lista izazova sa kojom se suočavaju preduzetnice je dugačka, ali na sreću duža je lista koja opisuje njihovu želju, motivaciju i kapacitete koje bismo kroz program razvijali.
 
Program "Akademija inovativnog preduzetništva" je pokrenut kao sveobuhvatni, kontinuiran vid podrške za preduzetnice u procesu razvoja svog poslovanja. 
 
Akademija je otvorena za sve preduzetnice sa registovanom preduzetničkom firmom, radnjom ili poljoprivrednim gazdinstvom (najmanje godinu dana od datuma raspisivanja konkursa). Učešće se ne naplaćuje, a broj mesta je  ograničen.
 
 
Realizovaće se u Novom Sadu, u trajanju od šest meseci (od oktobra 2022. do marta 2023). Tokom navedenih šest meseci održaće se stručne edukacije iz oblasti koje čine osnovu svakog preduzetništva:
 
- Brend, moja vrednost
 
Edukacije su posvećene razumevanju brenda, njegovom prilagođavanju preduzetnici i daljem predstavljanju i razvoju kroz složene forme umrežavanja.
 
- Marketing, moj alat
 
Upoznavanje sa izradom i primenom marketing strategija u okviru mikro i malih preduzeća, izazovima i prednostima različitih formi oglašavanja.
 
- Lični razvoj, moja snaga
 
Upoznavanje osnovnih alata za razvoj psihološke otpornosti tokom uspostavljanja i razvoja sopstvenog biznisa.
 
- Finansije, moja perspektiva
 
Upravljanje finansijama u mikro i malim preduzećima, sa usmerenjem na najveće izazove
prilikom obezbeđivanja i obrta sredstava.
 
Edukacije će biti organizovane u okviru višesatnih predavanja, koja se održavaju uživo i u manjim grupama. Na ovaj način polaznice će dobiti teorijsko znanje, ali i priliku da o tematici razgovaraju iz svog specifičnog ugla, da čuju i nauče iz iskustva drugih, a da i same budu i nađu podršku.
 
U okviru programa "Akademije inovativnog preduzetništva" će pored edukacija biti otvoren prostor za umrežavanje prema poljima sličnih delatnosti, sa udruženjima građana i fondacijama koje su usmerene ka preduzetništvu, institucijama u okviru sistema i međunarodnim partnerima.
 
Najmotivisanijim učesnicima biće ponuđena mogućnost dalje podrške kroz:
 
- mogućnost uključivanja u aktivnosti Kolping Društva Srbije,
- mogućnost apliciranja na Kolping beskamatne zajmove,
- mogućnost apliciranja za tromesečne Kolping stipendije za praktikante u okviru najbolje ocenjenih preduzetničkih inicijativa.
 
Na program "Akademija inovativnog preduzetništva" se možete prijaviti popunjavanjem prijave OVDE do 20. oktobra. Za dodatne informacije možete pisati na mejl slavica@kolping.rs.
 
Kolping Društvo Srbije Srbije ima sedište u Novom Sadu, a u našoj zemlji je prisutan od 2001. godine. Deo je Kolping International, koje je međunarodno udruženje osnovano 1850. godine u Nemačkoj (Kelnu) i obuhvata snažnu globalnu zajednicu koja deluje u više od 60 zemalja. 
 
Kolping Program "Akademija inovativnog preduzetništva" se realizuju u okviru projekta "Ekonomsko osnaživanje žena", koje je deo trogodišnjeg programa koji realizuje Kolping Društvo Srbije u saradnji sa Nemačkim ministarstvom za ekonomski razvoj i saradnju. 
 
Projekat je produkt dosadašnjeg iskustva u polju ekonomskog osnaživanja žena, koje je pokazalo potrebu za kontinuiranom finansijskom i edukativnom podrškom zarad ostvarenja ekonomske nezavisnosti i razvoja preduzetništva. Više o Kolping Društvu Srbije možete pročitati na sajtu ove organizacije

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.