FOTO: Jedna mala pobeda u Gradiću - smeća u bastionu više nema, ostali problemi nerešni

Vojska Srbije zagradila je čeličnom armaturom prostorije Provijantskog bastiona u podnožju Petrovaradinske tvrđave, nakon što je 021.rs pisao o problemu nagomilanog smeća.
FOTO: Jedna mala pobeda u Gradiću - smeća u bastionu više nema, ostali problemi nerešni
Foto: 021.rs
Ovo je bio jedan od najvećih problema sa kojim su se stanovnici Gradića suočavali, a nakon upućenih pitanja, iz Komunalne inspekcije su za 021.rs sredinom septembra odgovorili da je počelo sakupljanje i odnošenje smeća sa ove lokacije.
To potvrđuje i Zvjezdana Tomašević Josifov iz Inicijative za Gradić, koja kaže da su se radnici inspekcije, JKP "Čistoće" i pripadnici vojske brzo organizovali i krenuli da čiste ove prostorije.
"Pre nekoliko godina je organizacija Ugrip sa volonterima očistila osam prostorija, te je radnicima 'Čistoće' i pripadnicima vojske je ostalo 12 prostorija koje je bilo potrebno očistiti. To su bile desetine i desetine vreća kabastog otpada i đubreta", kaže ona za 021.rs.
 
 
S obzirom na to da ovaj prostor pripada Ministarstvu unutrašnjih prostora i vojsci, odlučeno je da se na sve otvore postave čelične armature kako više ne bi dolazilo do ovakvih situacija.
 
"Posle kratkog vremena su stigli i njihovi majstori koji su postavili neke čelične mreže na sve otvore Provijantskog bastiona, a čak i sa strane koja gleda na Dunav. Dakle, ovo je sada sve zatvoreno i niko više ne može da uđe ili ubaci bilo kakvo đubre", dodala je Tomašević Josifov.
 
    
 
Ostatak problema nije rešen
 
Kako su nam ranije iz Inicijative za Gradić rekli, poseban problem je i opasnost koju predstavlja nesanirani deo koji je ostao nakon arheoloških istraživanja i iskopavanja iz 2018. godine, koje je sprovodila stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada.
 
  
 
Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije su 20. septembra za 021.rs odgovorili da su upoznati sa ovim problemom.
 
"Već su preduzete sve potrebne aktivnosti u cilju rešavanja problema otvorene površine na Trgu vladike Nikolaja, a koje će biti izvedene u najkraćem vremenskom periodu", napisali su u odgovoru.
 
Kako je ranije direktor Zavoda Siniša Jokić za 021.rs objasnio, iskopavalo se u cilju realizacije projekta izgradnje parkinga na zelenoj površini Trga vladike Nikolada.
 
"Za zemljane radove na uklanjanju humusnog sloja i recentnih slojeva, kao i zatrpavanje otvorenih površina nakon dovršenih zaštitnih arheoloških istraživanja i iskopavanja na lokalitetu zadužen je investitor radova, odnosno Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada. Napominjemo da je ovaj prostor bio vidno obeležen, ali su ova obeležja u kratkom roku bila uklonjena", dodao je Jokić.
Međutim, ni skoro mesec dana kasnije ove preduzete mere nisu sprovedene, a otvorena površina stoji i dalje nesanirana.
 
"Što se tiče ostalih problema, niko ništa još uvek nije uradio. Imamo mi još problema oko kojih ćemo se i dalje obraćati nadležnim institucijama", dodala je Zvjezdana Tomašević Josifov.
  • aleksandar

    18.10.2022 09:07
    da
    se nije pojavila ova vlast i dalje bi bili u 19 veku , međutim pogledajte sad gradić a ko bi rekao da će biti toliko lep ! hejteri zgubidani gledajte šta donosi vizija i rad ! 22 vek je blizu kad imate sposobne i vredne ljude , živela Srbija ! zgubidani u mišjim rupama otkrivaju rupu na saksiji ali ni to ne umeju , samo mrziti znaju !
  • Dragan

    18.10.2022 05:14
    Grt
    Najuriti sve vojne objekte iz gradića i tvrdžave eno im Trandžamenr i onavelika zapuštena kadarna kod groblja.Utvrđeno je da vojska izliva kanaluzaciju u katakombe tvrđave tako da je usled vlage popucali besemi tvrđave.Ova građevina će se uskoro srušiti ako se ne zaštiti od vode i potresa.U Nemačkoj njihovi dvorci očuvani,čisti,nikakve vojske,kk certi samo ozbiljne muzike,izložbe slika.Svi kao da su juče uzgrađeni,sve okrečeno i državno.
  • G pen

    17.10.2022 16:44
    A zasto je Petrovaradin porusen?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti