FOTO, VIDEO: Kamperi sa Šodroša uklonili blokadu ka Ribarcu, smatraju da su za danas "pobedili"

Kamperi "Šodroš Survivor kampa" odblokirali su put ka Ribarcu, jer se do 14h novosadskom priobalju nisu približile građevinske mašine "Milenijum tima".
FOTO, VIDEO: Kamperi sa Šodroša uklonili blokadu ka Ribarcu, smatraju da su za danas "pobedili"
Foto: 021.rs

Kako javlja reporter 021.rs sa lica mesta, iako je najavljivano veliko prisustvo policije, pripadnici MUP-a su se samo nekoliko puta pojavili u blizini blokade i nisu se zadržavali.

Aktivisti smatraju da, budući da je da za posao razminiranja potrebno više sati, mašine "Milenijum tima" danas neće dolaziti. Ovo smatraju malom pobedom.

Navode da će ipak dežurati, ukoliko dođe do nekih promena.
 
Podsetimo, put ka Ribarcu bio je blokiran jutros od oko 9 časova. Propuštani su privatni automobili, ali su aktivisti imali nameru da spreče dolazak građevinskih mašina.
 
Saobraćajnicu su blokirali granjem, paletama i drugim predmetima.
 
 
Ekološki front Novi Sad juče je saopštio da su dobili informaciju da će doći policija u opremi za razbijanje demonstracija, koja će obezbeđivati mašine "Milenijum tima" koje bi trebalo da razminiraju teren u okviru priprema za izgradnju novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.
 
Kamperi su najavili da neće "ustuknuti pred mašinama i telima će braniti svako drvo, kao što je u javnosti više puta naglašeno". 
 
Oni su pozvali Novosađane i Novosađanke da se priključe i pomognu "u zaštiti šume i prirode pred nezaistim investitorima koji su ruinirali grad". 
 
Aktivisti su naveli i više razloga zbog kojih su pozvali nadležne institucije da obustave pripremne radove za igradnju mosta u produžetku Bulevara Evrope. Kako su naveli, prateći most nije obilaznica, jer saobraćajnica prolazi kroz Novi Sad, a uz to će se graditi i vijadukt u dužini većoj od 1.300 metara. 
 
Dodali su i da je urbanizacija brodogradilišta i pretvaranje lokacija u prostor za stanogradnju suprotna Prostornom planu Republike Srbije do 2035, navodi se da javnosti nije prikazan arhitektonski projekat mosta i prateća putna struktura, kao i to da "grad nema luksuz da grad most koji ne rešava problem saobraćaja u Novom Sadu i koji nije funkcionalna obilaznica".
 
Istakli su da nije urađena strateška procena uticaja na životnu sredinu za plan generalne regulacije mosta i prateće infrastrukture, kao i da je Bernska konvencija otvorila prijavu u vezi sa ugrožavanjem Dunavca i Šodroša potencijalnom izgradnjom mosta. Navode i da su Dunavac i Šodroš besplatna i prirodna odbrana Novog Sada od poplava, te da je nedopustivo "rasipanje novca građana i zaduživanje za komplikovan građevinski poduhvat i pomeranje nasipa".
 
"Milenijum tim" se prethodni put, nakon neuspelog pokušaja da pristupi Šodrošu, oglasio saopštenjem u kojem su naveli da nisu adresa za proteste građana.
  • Dimidoza

    21.10.2022 09:49
    Most je odavno tu planiran i neophodan je.
  • Branko Branko

    20.10.2022 04:56
    Taj most čekam pedeset godina. O njegovom značaju za sremsku stranu da ne govorim!!
    I sad se tu kao našli neki likovi, ,, more mrš
  • Slobodan

    19.10.2022 19:41
    Most
    Most je preko potreban a ovu bagru od tzv aktivista pohapsiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti