Kamenička ada i Skupština Srbije "zabranjene zone" za novosadske aktiviste

Radovi na Kameničkoj adi se nastavljaju i danas.
Kamenička ada i Skupština Srbije "zabranjene zone" za novosadske aktiviste
Foto: 021.rs

Na licu mesta je interventna policija koja je podigla drugi stepen zaštite zbog razminiranja i, kako za 021.rs kaže aktivista Srđan Đurić, njima je zabranjeno da prođu do područja radova. 

"Mi ćemo narednih dana ostati ovde i dati sve od sebe da zaštitimo ovo malo prirode što nam je ostalo, dakle ovu poslednju prirodnu oazu u Novom Sadu. Tu ćemo biti svakog dana. Pozivam sve aktiviste, sve građane i građanke Novog Sada, Srbije, sve koji mogu da dođu, da dođu na Šodroš, jer treba zajedno da ga zaštitmo", navodi Đurić i naglašava da je za nedelju najavljen i protest

Ističe da je masovnost neophodna. 
 
 
Jedan deo aktivista sa Šodroša otišao je danas za Beograd sa namerom da se obrati u Skupštini Srbije. Međutim, taj zahtev je odbijen, a oni su se javnosti obratili ispred parlamenta.
 
Na konferenciji za novinare koju su održali aktivisti "Šodroš survivor kampa", pročitali su sve zahteve koje traže od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i ostalih institucija, prenosi N1.
 
Aktivistkinja Marijana Mutavčieva podsetila je da je njihova akcija krenula pre više od godinu dana i da su oni iz institucija, preko ulica, došli i do šume.
 
"Ideja je bila da se obratimo široj javnosti u holu Narodne skupštine na poziv opozicionih poslanika. Ali nam nije odobren ulazak u Skupštinu, tako da smo mi primorani da konferenciju za medije radimo na ulici, a ne u domu svih građana Republike Srbije", naglasila je Mutavčieva.
 
Pre svega, aktivisti zahtevaju da predstavnici kompanije CRBC predstave javnosti dozvole za početak građevinskih radova na izgradnji mosta, kao i arhitektnoski projekat mosta. Takođe, od gradonačelnika Vučevića traže da javnosti predstavi sporazum i ugovor zaključen sa ovom kineskom kompanijom.
 
Kako je navela, a kako prenosi N1, građani takođe traže i da inspekcija izađe na teren i utvrdi da li se u utorak radilo o legalnom početku radova, jer, dodala je Mutavčieva, između ostalog nije bilo ni građevinske table na mestu početka radova.
 
"Od Vojvodinašuma i pokrajinske inspekcije zahtevamo da utvrdi da li je 11. juna seča belih topola na Šodrošu bila zakonita, kao i da se utvrde i kazne počinioci te seče. A od Javnog preduzeća Urbanizam da predstave dokument procene uticaja na životnu sredinu", predočila je Mutavčieva.
 
Iznet je i zahtev kompaniji "Milenijum tim" da "javnosti pokaže dokument koji im daje dozvolu za izvođenje radova". 
 
"Kao i uslove za zaštitu prirode, jer se radovi juče dešavaju na staništu na kojem živi više od 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta", izjavila je.
 
"Tražimo i da Republička agencija za prostorno planiranje javno objavi da je kršenje Prostornog plana Srbije moguće i da nije problem da se prostor Brodogradilišta na Ribarskom ostrvu preimenuje u stanogradnju pre isteka trajanja Prostornog plana usvojenog 2021. godine. I kao poslednji zahtev, Vojvodina da javno objasni kako je moguće da pomeranje nasipa na Kameničku adu i gubitak 175 hektara vodoplavne zone neće imati negativne posledice na odbranu grada od poplava", naglasila je Mutavčieva.
 
Ona je rekla i da su građani na protestima "brutalno povređivani i hapšeni".
 
"Građani, među kojima su bili i stariji sugrađani, uglavnom žene, britalno su povređivani i hapšeni, iako smo sve vreme držali ruke u vis, i gledali da nemamo nikakav kontakt s policijom", rekla je.
Podsetimo, aktivisti  "Šodroš survivor kampa" koji danima pokušavaju da zaustave seču šume i radove na Šodrošu, pozvali su građane na protest "Dan oslobođenja Novog Sada" u nedelju, 23. oktobra.
 
U pozivu koji su objavili na društvenim mrežama sa fotografijama aktivista koji na Kameničkoj adi i Ribarskom ostrvu stoje ispred kordona policije i žandarmerije koja čuva radnike i radove, poručuju da je "Novi Sad opet okupiran".
 
Oni su podsetili da je 23. oktobar dan kada je Novi Sad pre 78 godina oslobođen od fašizma u Drugom svetskom ratu. 
  • Milan

    22.10.2022 12:38
    Most
    Prvo za ne upućene u centru NS nemo A skloništa ko razume svatice A Mostovi spajaju brzi protok vozila A NS čistiji za to se valjda zalažu zeleni (zuti) imali engleza
  • Nega

    22.10.2022 11:34
    Sordos
    To malo plaćenika u ime ekologije i zaštite štite samo interese onih koji se zalažu za sve što je protiv interesa građana Srbije i države Srbije. Volela bih da ih vidim kako bi mogli da uđu u bilo koji parlament zapadnih zemalja koje ih i plaćaju. Miniran broj teroriše građane Srbije.
  • Drug

    21.10.2022 20:41
    Pitam za drugara
    Da li će se i neka klopa i piće deliti u nedelju na skupu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti