Ahmed je pobegao iz Gaze i završio medicinu u Srbiji, sada ga čeka stažiranje u Novom Sadu

Ahmed Hassan Hijazi prešao je sam put od Gaze do Beograda sa svojih 17 godina. Danas je doktor opšte medicine i uskoro počinje stažiranje u Kliničkom centru Vojvodine, u Novom Sadu.

Bio je dete kada su se u njegovoj rodnoj Gazi desila poslednja tri velika palestinsko-izraelska rata. Nakon jednog od najjačih sukoba 2014. godine, sa 17 godina, došao je sam u Srbiju. Put od Gaze do Beograda trajao je sedam dana usled brojnih poteškoća sa vizom i vojnicima sa egipatske i palestinske strane. Palestinac, Ahmed Hassan Hijazi (26), danas je doktor opšte medicine i uskoro počinje stažiranje na Kliničkom centru u Novom Sadu, piše portal Serbia Indeed, koji prenosi priče stranac koji su došli u Srbiji.

O Srbiji je slušao od oca koji je pre 30 godina studirao u Prištini i koji je tamo zasnovao tamo porodicu, ali se vratio u Gazu kada je počeo albansko-srpski sukob. Ahmed sada Srbiju smatra drugom domovinom i studente sa Bliskog istoka savetuje da dođu u "prijateljsku Srbiju". 
 
"Bio sam u učionici kada se desio napad. Prvi sukob kog se sećam bio je 2008. godine. Izrael je bombardovao Gazu 52 dana i 52 dana nismo imali struju. Sećam se da je to bio prvi dan škole posle raspusta. Svi su jurili ulicama, hitna pomoć je prolazila gore-dole jer je bolnica blizu škole. Autobus koji nas je dovezao do škole, došao je da nas pokupi. Ušao sam u autobus i shvatio da nema mog brata i sestre. Onda sam iskočio iz autobusa i otišao do škole da vidim gde su. Bili su ispred školske kapije i plakali. Zgrabio sam ih i otrčali smo do kuće moje bake koja je, na sreću, bila blizu škole. Sačekali smo tu nekoliko sati, a onda otišli do naše kuće", priča Ahmed. 
Najstrašniji sukob, koji je ostavio snažan utisak na njega, bio je 2014. godine. Taj rat podudario se sa Ahmedovom završnom godinom u srednjoj školi i tada je odlučio da ode. Pokušao je prvo u Nemačku, Rusiju, Belorusiju, ali su ga svi odbili. 
 
Njegov otac je studio arhitekturu u Prištini i imao je kontakte u Beogradu koji su pomogli Ahmedu da dobije vizu. Međutim, usledila je borba za izlazak iz Gaze. Nakon brojnih poteškoća uspeo je da pređe granicu, uspeo je da se probije do autobusa u kom je neko ukrao njegov identitet. Na pola puta ka Egiptu vozač je stao i rekao da se vraća za Palestinu, ali ljudi nisu želeli da napuste vozilo.
 
Kada se konačno dočepao Beograda, krajem 2014. godine, premešten je u Kragujevac, gde je živeo u iznajmljenom delu kuće starijeg čoveka. 
 
"To je bio srpski domaćin. Rakija svako jutro i tako to. On je meni pričao nešto i po tri sata, a ja ga ništa nisam razumeo", kazao je Ahmed za Serbia Indeed.
 
Živeo je u ulici Kralja Petra Karađorđevića u Kragujevcu i trebalo mu je nedelju dana da nauči naziv. Najpre je pokušao da upiše medicinu u Kragujevcu, na srpskom jeziku, ali nije ga dovoljno savladao i taj pokušaj je propao.
 
Nakon toga je otišao u Beograd, gde je položio prijemni na engleskom jeziku. Ahmed je opštu medicinu završio prošle godine u Novom Sadu, jer je imao problem sa jednim profesorom na beogradskom fakultetu. Trenutno čeka poziv za stažiranje u Kliničkom centru.
Do sada je nekoliko puta bio u Novom Pazaru, gde se, kako kaže, osećao kao u Gazi. U Novom Sadu nema prepreku za ispovedanje svoje vere i redovno odlazi u džamiju.
 
Nakon sedam godina provedenih u Srbiji kaže da koliko god da se Srbija i Gaza razlikuju, u široj slici imaju dosta sličnosti.
 
"Vi ste isto vezani za porodicu, brinete o svojoj reputaciji u javnosti, poštujete starije, poštujete religiju. Na Zapadu svako gleda sebe", smatra on.
 
Kada je reč o budućnosti i pitanju da li će se vratiti u Gazu, ostati u Srbiji ili otići negde drugde, kaže da bi život na relaciji Srbija-Gaza možda bila jedna od opcija.
  • Snaga volje

    25.10.2022 20:34
    Kada pročitam ovakvu priču,bude mi lakše da sutra ustanem i kažem sebi da neću odustati.
  • Dragan

    25.10.2022 20:08
    Ostao ovde, otišao - kakogod - mlad čovek se bori, ide kroz život i želim mu sreću.
  • Jevsevije

    25.10.2022 19:43
    Bravo
    Bravo sine samo napred ispuni svoje snove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti