Novi Sad razmatra postavljanje spratnih držača za parkiranje bicikala, za studiju 3,3 miliona

Za studiju izvodljivosti "Spratni držači za parkiranje bicikala" Novi Sad će izdvojiti 3,3 miliona dinara, bez uračunatog poreza.
Novi Sad razmatra postavljanje spratnih držača za parkiranje bicikala, za studiju 3,3 miliona
Foto: 021.rs
Izradu je naručila Gradska uprava za saobraćaj i puteve, a tender za izbor firme koja će napraviti studiju raspisan je do 28. novembra.
Kako se navodi u dokumentaciji, studija se izrađuje da bi se pronašla inovativna rešenja za parkiranje bicikala zbog povećanog broja građana koji ih koriste.
Uprava navodi da je sadašnje rešenje o postavljanju običnih držača za bicikle korisno za kraće parkiranje od pola sata do sat vremena. Međutim, za parkiranje na duže vreme potrebno je pronaći rešenje za parkiranje više bicikala na manjoj površini.
 
"Jedno od prihvatljivih rešenja jeste postavljanje spratnih držača za bicikle koji se već uveliko koriste u zemljama koje imaju svest o blagodeti korišćenja ovog transportnog sredstva. U okviru ove studije treba predvideti i kamere koje bi snimale ova mesta za parkiranje bicikala. Kako bi se ova investicija sprovela na terenu, potrebno je prvo uraditi studiju izvodljivosti koja bi pokazala stvarnu potrebu za ovim načinom parkiranja bicikala u Novom Sadu, kao i potencijalna mesta na kojima bi se ovakvi spratni držači i instalirali", navode u Upravi za saobraćaj i puteve. 
Uprava očekuje da će izrada studije trajati duži vremenski period, jer je procena da je za ovaj posao potrebno 270 dana. 
 
To bi značilo da bi studija trebalo da bude gotova u drugoj polovini 2023. godine, što će omogućiti da se radi na projektovanju i obezbeđivanju sredstava u budžeta. U najboljem slučaju, Novi Sad bi spratne držače za bicikle mogao da dobije najranije tokom 2024. godine. 
  • Meho Njemačka

    16.11.2022 22:05
    Studija izvodljivosti? Imate punu Holandiju, Švedsku, Nemačku spratnih držača. Neka neko otputuje tamo i uslika, cirka za 2000 eura možete dobiti "studiju izvodljivosti".
  • zmau

    16.11.2022 20:01
    Prostora u parteru ima sasvim dovoljno, ali je očajno raspoređen. Praktično sav najbolji (ulični, parterski) parking prostor je alociran za parkiranje automobila, i sad kao nema mesta. Prepravite ulične parkinge da makar trećina površine bude parking za bicikle, i eto prostora u izobilju. I još ćete na taj način smanjiti gužve u saobraćaju.
  • Dimitrije

    16.11.2022 13:46
    Mogao je deo podzemne garaze da bude za bicikle. U Holandiji prave garaze samo za bicikle.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.