Odloženo saslušanje aktivista zbog incidenata ispred Skupštine Vojvodine

Odloženo je saslušanje novosadskih aktivista, zbog incidenata na protestu ispred Skupštine Vojvodine u julu ove godine, na zahtev advokata.
Odloženo saslušanje aktivista zbog incidenata ispred Skupštine Vojvodine
Foto: 021.rs
Osnovno javno tužilaštvo je odložilo saslušanje za 25. januar 2023. godine.
 
Pred tužiocima je danas trebalo da se izjasni troje od 12 aktivista, ali do toga nije došlo, jer su branioci, u skladu sa zakonom, zatražili odlaganje dok se ne upoznaju sa predmetom, odnosno krivičnim prijavama.
U narednih nekoliko dana zakazana su saslušanja i ostalih aktivista, koji očekuju da će tužilaštvo prihvatiti zahteve odbrane, te da će im dozvoliti da se pripreme za odbranu.
Aktivisti i građani se terete za nasilničko ponašanje i napad na službena lica u obavljanju službene dužnosti. Istrage protiv građana pokrenute su nekoliko meseci nakon protesta, dok istražni postupci još uvek nisu pokrenuti protiv pripadnika privatnog obezbeđenja "Intersec", iako su prijave odmah nakon protesta podnele nevladine organizacije, građani i političke stranke.
 
Po rečima aktivistkinje Nine Ciganović, radi se o "nastavku progona građana koje traje mesecima", podsetivši da je za godinu dana napisano više od 50 krivičnih i prekršajnih prijava protiv aktivista zbog protivljenja Generalnom urbanističkom planu, gradnje mosta na Šodrošu i drugih aktivnosti.
 
 
Kako je ukazala, dok se vode postupci protiv građana, tužilaštvo ne reaguje na prijave nasilja nad građanima. 
 
"Ispred Skupštine Vojvodine imali smo situacije da su nam zavrtali ruke, bacali nas na beton, klečali na vratu, pozivali nas na obračun uz ekstremno pogrdne reči, što je sve dokumentovano na snimcima i to smo dostavili tužilaštvu. Međutim, do danas ne uspevamo da probijemo taj zid ignorisanja i dobijemo odgovore. Važno je da kažemo da se ovo nasilje nije prekinulo i sve je brutalnije, što se vidi i po tome šta se dešava na Šodrošu, gde su policija i žandarmerija brutalno intervenisali protiv građana koji su govorili da se tu izvode nelegalni radovi", navela je aktivistkinja. 
Ona je dodala da sve te scene pokazuju da se Novi Sad u Srbiji vidi ne kao prestonica kulture, nego prestonica nasilja.
 
Ponovljeno je i kako su ovi postupci politički progon i "represija protiv građana koji se bore protiv urbanističkog i građevinskog kriminala". 
  • @Sever srbije

    16.11.2022 17:36
    ono što ti zoveš sever srbije nikada nije niti ce postojati kao pojam, teritorija ili geografsko područje sns "stručnjače" . I da dubite na glavi , ceo svet zna da je ovo Vojvodina i da su njeni žitelji Vojvodjani . Nama je razumljiv i sa sažaljenjem gledamo vaš očaj.
  • Adv

    16.11.2022 17:24
    Ne može se saslušanje odlagati zbog "upoznavanja sa predmetom" tj. navodima krivične prijave...Okrivljenom se pre saslušanja predočavaju navodi krivične prijave nakon čega se iznosi odbrana i ne može se odlagati saslušanje. Čak ni poverljiv razgovor nije obavezan osim ako je lice lišeno slobode. Mislim da je ovde tužilac namerno odložio da se slegne prašina oko ovog slučaja pa da ga ne provlače kroz medije.
  • Skf

    16.11.2022 17:04
    Kakvi aktivisti to su nasilnici,siledzije,narkomani,srbomrsci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti