Zagađenje vazduha u Novom Sadu, stručnjaci se uzdaju u kišu

Vazduh u Novom Sadu i Beočinu tokom jučerašnjeg dana bio je zagađen, saopštila je Agencija za zaštitu životne sredine.
Zagađenje vazduha u Novom Sadu, stručnjaci se uzdaju u kišu
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju, prekoračene su granične dnevne vrednosti PM10 suspendovanih čestica u Novom Sadu i Beočinu.

Dodaje se da je početak grejne sezone "nedvosmisleno uticao na prisutno zagađenje vazduha".
 
"Imajući u vidu da upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto", navodi se.
Povišenim vrednostima doprinose i aktuelne vremenske prilike, jer stagnacija vazduha u najnižem sloju atmosfere, uslovljena odsustvom vetra i pojavom izražene prizemne inverzije, sprečava prirodno razblaženje emitovanih zagađujućih materija.
 
Očekuje se da će prognozirana kiša usloviti pad koncentracija zagađujućih materija.
 
"Kao i prethodnih dana, ni tokom jučerašnjeg, prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona nisu zabeležena ni na jednom mernom mestu", navodi se u saopštenju Agencije.
Apeluje se i na građane.
 
"Savesno postupanje građana pri izboru energenata, korišćenih u individualnim ložištima, doprineće smanjenju emisija zagađujućih materija, odnosno zagađenja vazduha. Poboljšanje kvaliteta vazduha je prioritetni cilj na kojem moramo da radimo zajedno i požrtvovano, jer je vazduh zajednički imenitelj svih građana Srbije", zaključuje Agencija za zaštitu životne sredine.
 
Osim toga, prekoračene vrednosti zagađujućih čestica zabeležene su i u Beogradu, Valjevu, Kragujevcu, Kosjeriću, Popovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu.
  • sinatrA

    17.11.2022 12:01
    @Sracko Mladic

    "Džaba lažete da je vazduh zagadjen, mi se u Bosnu ne vraćamo!"

    Vrhunski humor prosipas! Da li se mozda zapitas zasto ti i tebi slicni koji umesto da traze zajednicko resenje za bilo koji problem ekoloske prirode,prebacujete se na jeftine rasisticke opaske? Tako skidate sa sebe odgovornost za neaktivnost i neukljucivanje u trazenje resenja za problem. Mnogo ljudi se greje na ugalj,naravno kad pocne sezona da ce biti zagadjenije...umesto da se zahvalis RS koja salje kvalitetan ogrev u Srbiju,cije je lozenje svakako manje stetno nego lozenje uglja.
    Bosanci savrseno funkcionisu u Sloveniji (koja je po ekologiji broj 1 u svetu)i najbrojniji su Sloveniji, u Austriji i drugim uredjenim drzavama,ocas posla se integrisu u sistem, pa zasto se eto samo ovde sve svaljuje na njih,a da nije njih bilo bi sve savrseno jel?
  • piskaralo

    17.11.2022 11:33
    pa nema grad para za stavljanja filtera ili neke druge adaptacije koje bi dovelo do smanjenja zagađenja.
    bitnije je: "Za uređenje prostora oko crkve u Begeču izdvaja se 38,8 miliona dinara" dekorativna rasveta koja će se sastojati od LED podnih svetiljki, reflektora i dekorativnih svetiljki.
    Pa ti se lepo idi tamo moliti da tvoja deca, roditelji ne dobiju rak, astmu, srčani zastoj.
  • Ralle

    16.11.2022 20:58
    Kuca na uglu Danila Kisa i Gogoljeve,lozi nesto kao spalionica,kad smo prijavili inspekciji..oni su rekli da ne mogu ulaziti na privatni posed...sta onda reci..
    A okolo zgrada da zgrade..disati se ne moze..kad krene dim iz te kuce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti