Povećane koncentracije sićušnih čestica u vazduhu mogu da izazovu srčane zastoje

Povećane koncentracije sićušnih čestica u vazduhu mogu da izazovu srčane zastoje, pokazuju podaci prikupljani skoro deset godina širom Singapura.
Povećane koncentracije sićušnih čestica u vazduhu mogu da izazovu srčane zastoje
Foto: Pixabay
Istraživači su tražili čestice poznate kao PM 2,5 čestice (prečnika 2,5 mikrometara), a njihova veličina znači da se lako mogu udahnuti, a povezuju se sa nizom zdravstvenih problema, uključujući autoimune bolesti, prenosi N1.
Praćen je odnos nivoa zagađenja u Singapuru u više od 18.000 prijavljenih slučajeva vanbolničkog srčanog zastoja (OHCA) između jula 2010. i decembra 2018. godine statističkom analizom, a 492 slučaja se može pripisati povećanju koncentracije PM 2,5.
Ovo je opservaciona studija, što znači da se ne može pretpostaviti da merenja zagađenja vazduha sprovedena na stanicama za kvalitet vazduha odražavaju individualnu izloženost. Međutim, u podacima ima dovoljno da se ukaže da je to veza vredna daljeg istraživanja. 
 
Postojao je jasan pad rizika od srčanog udara tri do pet dana nakon izlaganja višim nivoima zagađenja, što ukazuje na to da su efekti kratkoročni. Istraživači kažu da bi čišćenje gradskog vazduha moglo da spasi živote i smanjiti opterećenje bolnica.
 
"Ovi rezultati jasno pokazuju da bi napori da se smanje nivoi čestica zagađenja vazduha u rasponu od 2,5 mikrograma ili niže, i koraci za zaštitu od izloženosti ovim česticama, mogli da imaju ulogu u smanjenju iznenadnih srčanih zastoja u populaciji Singapura, istovremeno smanjujući teret zdravstvenih usluga", kaže Aik.
 
OHCA imaju tipičnu stopu preživljavanja od oko 10 odsto, mnogo manje od šansi da prežive srčani udar u bolnici. Iako je ova veza primećena ranije, u gradovima kao što su Njujork i Melburn u Australiji, rezultati nisu bili u skladu sa podacima prikupljenim na drugim mestima kao što je Danska.
 
Ove nedoslednosti obično nastaju pri koncentracijama zagađenja ispod vrednosti smernica za kvalitet vazduha Svetske zdravstvene organizacije, ali istraživanja pokazuju da ne postoji "bezbedni" nivo izloženosti za zdravlje srca stanovništva.
 
"Ova studija pruža snažne dokaze o uticaju kvaliteta vazduha na zdravlje i trebalo bi da stimuliše napore politike i zemlje za upravljanje emisijama iz ključnih izvora koji mogu dovesti do povećanja PM 2,5 i sprečiti potencijalnu štetu po javno zdravlje", kaže Markus Ong, kliničar-naučnik sa Medicinskog fakulteta Duke–NUS.
On dodaje da bi nove političke intervencije, kao što je postepeno ukidanje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, mogle pomoći da se smanje opasnosti.
 
Istraživanje je objavljeno u magazinu "The Lancet Public Health".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.