Most u Novom Sadu: Nadležni procenili da je stradanje životinja očekivano

Stradanje životinja zbog izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu je očekivano, navodi se u dokumentaciji Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, otkriva 021.rs.
Most u Novom Sadu: Nadležni procenili da je stradanje životinja očekivano
Foto: 021.rs
Od 2020. godine do marta ove godine, Pokrajinski zavod izdao je više Rešenja o uslovima zaštite životne sredine za potrebe gradnje mosta u kojima je propisano kako postupati prilikom sprovođenja ovog projekta u delo, a u najnovijim, iz marta 2022, prvi put se jasno navodi i to da je stradanje životinja očekivano. 
"Reka Dunav je ekološki koridor od međunarodnog značaja utvrđen Uredbom o ekološkoj mreži, a most može da sa svojim tehničkim rešenjima i sadržajima predstavlja barijeru za većinu divljih vrsta kojima rečni koridor predstavlja migratorni put. Neke vrste izbegavaju veštačke površine, ali se očekuje stradanje jedinki onih vrsta vlažnih i travnih staništa koje pokušavaju da nastave svoja kretanja uz obalu, odnosno po travnim površinama (vodozemci i beskičmenjaci koji se kreću instinktivno, kao i neki pokretljivi sisari adaptirani su na prisustvo čoveka)", piše u uslovima. 
Iz stavova i propisanih mera može se zaključiti da se negativni efekti projekta ovih razmera na životinje u njihovom prirodnom staništu ne mogu sasvim izbeći, ali da se moraju poštovati propisani uslovi kako bi se isti umanjili. 
 
Na primer, Zavod propisuje da se, ako se i konstatuje stradanje vodozemaca ili drugih zaštićenih vrsta, moraju primeniti zaštitne mere, kao što je postavljanje privremenih ograda ili rampi koje bi životinje prelazile. Za sada slične "instalacije" nisu primećene na području radova. 
 
Odnos investitora i izvođača radova prema životinjama može se procenjivati i na osnovu ranijih postupaka.
 
Tako je, na primer, seča šume na Šodrošu u junu obavljena "na divlje", što je priznao i sam direktor "Koridora Srbije" Aleksandar Antić nazvavši to "proceduralnom greškom". 
 
Po svemu sudeći, ta greška je uticala i na životinje, jer je drveće posečeno van dozvoljenog perioda (od 1. avgusta od 1. novembra).
 
Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica kaže za 021.rs da su sečena stabla koja predstavljaju mesto gnežđenja ptica i hibernacije slepih miševa, kojih, prema nekim procenama, ima devet vrsta na ovom području. 
 
Za ovako nešto, morali su da budu pribavljeni posebni uslovi zaštite Pokrajinskog zavoda, a bilo je potrebno da radove nadzire i stručno lice. 
U međuvremenu, radovi na privremenim saobraćajnicama za potrebe izgradnje mosta uveliko traju, a vegetacija na Šodrošu i Kameničkoj adi se zbog toga krči. 
 
Studija procene uticaja na životnu sredinu koja bi procenila kako na najbolji način zaštiti životinje nije ni urađena, jer je Ministarstvo zaštite životne sredine procenilo da ista nije neophodna za privremene radove. Za izgradnju mosta još nije podnet zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije.
  • Berija

    20.11.2022 11:07
    urbocid
    Na delu je beogradizacija - URBOCID pašaluka.
  • Bojan

    19.11.2022 12:06
    @Odgovor

    Preispoljna je laž da će ceo grad imati koristi od mosta kojise gradi na kilometar od postojećeg na kojem su gužve zanemarljive; a bezobrazluk svoje vrste je što ti misliš da čak i za tako nešto smete da nam uništavate kvart. Pored toga je i nezamislivo licemerno govnartopričati o nekih 250 metara razdaljine dok se planira da most ide na 15 metara od prozora zgrada. Shvati smrade, distanca je nebitna: od Telepa do Štranda, nećete nam ništa graditi na reci, a što se više upinjete, ta lekcija će biti bolnija.
  • Odgovor

    18.11.2022 14:28
    @Bojan
    Ako sam ja bezobrazni olos sta si onda ti koji siris netacne informacije, pises ovde neke pretnje, protivis se mostu od kog ce imati koristi ceo grad samo da bi sacuvao svoj pogled kroz prozor. Brodogradiliste je od najblizih zgrada na limanu udaljeno 250 metara, jesi li ti uopste prolazio kroz grad, ocigledno ne znas sta znaci zidanje pod prozorom. Neverovatan bezobrazluk a jos neverovatnija sebicnost. Ali ja kad dokazem da lazes onda sam olos, vazi. Usput si i izbegao sve netacne informacije koje si napisao a ja te ispravio i samo si se osvrnuo na gradnju na brodogradilistu i to bez ikakvog argumenta sem da tebi kvari pogled.

    Da se nadovezem samo za izgradnju - most je sasvim drugi projekat i nije vezan za gradnju na brodogradilistu, i kad dodje vreme da se taj deo uredi onda cemo o tome pricati. Meni licno ne bi smetalo da grad izadje sa nekom modernom arhitekturom na reku ali pod uslovom da bude medjunarodni konkurs i da dobijemo najbolje moguce resenje kakvo taj znacajan prostor zasluzuje, a ne klasicne galens zgrade. U sustini ne mora ni da se gradi ali kao sto sam rekao, doci ce red i na to pa ce biti debata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti