Odbornik iz gradske vlasti: Petrovaradinska tvrđava je i najlepši besplatni parking na svetu

"Znači, ja mogu gore da ostavim kola godinama i da ih niko ne pomeri", kaže o parkiranju na Petrovaradinskoj tvrđavi odbornik sa liste Srpske napredne stranke Bojan Vulin.
Odbornik iz gradske vlasti: Petrovaradinska tvrđava je i najlepši besplatni parking na svetu
Foto: 021.rs

Odbornik iz grupe "Aleksandar Vučić - za našu decu" u Skupštini Novog Sada, Bojan Vulin, kritikovao je činjenicu da je na Petrovaradinskoj tvrđavi omogućen potpuno besplatni parking, koji se ne kontroliše.

On je izneo i tvrdnju da se na jednom od simbola grada mogu pronaći neregistrovani automobili parkirani i po nekoliko dana na istom mestu.

Vulin, koji neretko koristi mogućnost postavljanja pitanja, osvrnuo se na ono što smatra problemom parkiranja na Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
"Petrovaradinskom tvrđavom se svi ponosimo, ali vam ja mogu reći da je Petrovaradinska tvrđava još po nečemu veoma zanimljiva i interesantna. To je najlepši besplatni parking na svetu. Znači, gore možete da nađete kola koja stoje neregistrovana po nekoliko dana. Zato bih zamolio načelnu upravu, dotičnu upravu 'Parking servisa' da nam kaže koji su planovi i kako je kategorisan parking na Tvrđavi? Kako je uopšte regulisan?", upitao je Vulin.
 
Odbornik je potom zaključio:
 
"Znači, ja mogu gore da ostavim kola godinama i da ih niko ne pomeri."
 
Vulinu je stigao odgovor v. d. načelnika Gradske uprave za saobraćaj i puteve Đorđa Basarića. Međutim, u odgovoru se na navode planovi u vezi sa parkingom na Petrovaradinskoj tvrđavi, već se navode članovi gradske odluke.
 
Tako se utvrđuje da je parking na Petrovaradinskoj tvrđavi određen kao "opšte parkiralište van sistema naplate", a potom se navodi šta je zabranjeno.
 
"Članom 23. Odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Novog Sada, propisane su zabrane koje se odnose na javna parkirališta, a između ostalog to su i ostavljanje neregistrovanih vozila i vozila bez registracionih oznaka, odnosno vozila čijoj registracionoj nalepnici je istekao rok, parkiranje suprotno saobraćajnoj signalizaciji, parkiranje odbačenog ili havarisanog vozila", dodaje se u odgovoru.
Zaključuje se i da sprovođenje odluke kontroliše Gradska uprava za inspekcijske poslove "putem inspektora za kontrolu drumskog saobraćaja i komunalnog milicionera".
 
Pre više od jedne decenije, postojali su planovi da se na Petrovaradinskoj tvrđavi ugrade displeji koji će pokazivati koliko ima slobodnih mesta, kao i stubići koji će onemogućiti parkiranje na zelenim površinama. Pre toga je Skupština grada bila zabranila parkiranje, zbog procene da visoka frekventnost saobraćaja oštećuje tunele, a prostor su mogla da koriste samo hitne službe, vozila za snabdevanje i oni sa dozvolom.
 
Vulin je jedan od malobrojnih odbornika, a praktično jedini iz vladajuće većine, koji postavlja pitanja u Skupštini grada. U poslednjih godinu dana učinio je to u nekoliko navrata, fokusirajući se na Petrovaradin, pa je tako pitao kada će sa Mišeluka biti izmešteni ljubitelji motora i automobila, ali je ukazao i na to da se urbanizacijom Petrovaradina "ponavljaju greške koje su napravljene sa Novom Detelinarom", kada je u pitanju parking.
  • Јелица

    24.01.2023 16:48
    Путоказ
    Какви уметници такав и паркинг све је жалосно ,сат кула у мраку и доњи део шеталишта испод Леополда ,степенице испод сата у мраку ноге да изломиш ноћу,странци збуњени нигде табле са обавештењем за смер кретања,сви траже WC по подне неради,траже трафике ни једне нема ,а нај више излаз према градићу ,уметници дивљају колима до свог атељеа по шеталишту,газе зелене површине полу пијани ,остављају смеће где стигну из атељеа ,ови други изводе керове у шетњу усраше травњаке а не купе за њима е има још доста али нико није надлежан
  • JovankA

    28.11.2022 20:54
    Parking
    Lepa ova odluka o zabrani parkiranja vozila kojima je istekla registracija, ali šta od toga imamo u praksi? Više od 3 godine ispred naše zgrade na Podbari, u Tekelijinoj 20, stoji parkiran Reno Klio, koji je već počeo da se raspada. Komunalne službe su gluve na naše molbe da se vozilo ukloni. Da bude još gore, ovo nije usamljen slučaj. Kako na Podbari, tako i u drugim delovima grada.
  • cyco

    21.11.2022 21:09
    @Jana
    da... na tvrđavu niko sa autom, ako ste gospoda navikli do centra da se parkirate ispred kafića.. ovde NE
    ovo je kulturno dobro... nije kafić u kom će vas videti kako ste se obukli!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti