Rad od kuće u Srbiji: Potreba za mnoge koji očekuju izmene zakona, ali je prednost ujedno i mana

Rad od kuće postao je pogodnost koju mnogi poslodavci, od početka pandemije, nude u svojim oglasima, a uveli su ga i kao način rada u firmama.
Rad od kuće u Srbiji: Potreba za mnoge koji očekuju izmene zakona, ali je prednost ujedno i mana
Foto: Pixabay
Prema istraživanju Infostuda, najveći broj poslodavaca bio je zadovoljan efikasnošću zaposlenih koji su radili od kuće, a zaposleni su se u velikom procentu pokazali kao podjednako, ako ne i više efikasni za stolovima u svojim domovima nego u kancelarijama.

Ove promene dovele su do potrebe da se menja postojeći Zakon o radu, koji u samo dva člana pominje mogućnost rada van kancelarija, odnosno zasnivanje radnog odnosa "na daljinu". Međutim, ovo nije dovoljno i poslodavci se nadaju da će nova Vlada Srbije ozbiljno shvatiti potrebu da se rad od kuće bolje definiše, što bi odgovaralo i sve većem broju zaposlenih.

U ovom izdanju serijala "Život u vreme i posle kovida" na 021.rs analiziramo kako je rad od kuće postao gotovo standardni benefit za mnoge kompanije, koja je budućnost ove vrste organizacije rada i zašto bi regulisanje ovog pitanja bilo dobro za sve.
 
Po samom izbijanju pandemije, rad od kuće je bila prinudna, odnosno epidemiološka mera koja je bila nametnuta svima. Rad od kuće je do tada (a i tada) bila tabu tema za srpske poslodavce, kaže za 021.rs menadžer za odnose s javnošću Infostuda Miloš Turinski i dodaje da su se poslodavci plašili pada učinka i motivacije svojih zaposlenih. Međutim, pandemija je poslodavce naterala da se pozabave efektima rada od kuće.
 
"U prvom naletu smo shvatili da su i motivacija i učinak zaposlenih ostali na zadovoljavajućem nivou. Mnoge kompanije su i nakon izlaska iz vanrednog stanja nastavile da omogućavaju rad od kuće, a ova vrsta benefita tipična je za IT kompanije. Kao negativne pojave, možemo da kažemo da se uočava određena otuđenost među ljudima - kad odete na posao, shvatite da pripadate jednom kolektivu, razmenjujete informacije u realnom vremenu i imate druge prednosti ovih interakcija. Rad od kuće se svodi na računar, poruke, video-pozive i slično, ali i to odgovara nekim radnicima i povećava njihovu produktivnost", napominje Turinski.
 
Kako kaže, tu je i takozvani kombinovani rad, gde kompanije svojim zaposlenima nude mogućnost rada tri dana iz kancelarije, dva dana od kuće ili četiri dana iz kancelarije, jedan dan od kuće. 
 
"Već smo naglašavali da je radnoj snazi, tražiocima posla danas jako bitno da imaju balans između privatnog i poslovnog života, tako se odlučuju za poslodavce. Mnogima rad od kuće upravo donosi taj balans", dodaje Miloš Turinski u razgovoru za 021.rs.
 
Šta kažu poslodavci? Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije kaže za serijal "Život u vreme i posle kovida" da korona jeste pogurala priču o radu od kuće kod poslodavaca koji nikada nisu praktikovali tako nešto u organizaciji svog posla. Takav rad, kaže, ima prednosti koje su jasne.
 
"Može se oceniti da je rad od kuće za zaposlene bio produktivniji nego rad iz prostora u kojem imate tačno određeno vreme kad morate da dođete, odete i kad imate pauzu. Kad govorimo o produktivnosti zaposlenih, verujte da su poslodavci odlično uvideli efekte. U sadašnjim okolnostima imate kompanije koje nude ovu mogućnost svojim zaposlenima jer je aktencat na rezultatima i planiranom vremenskom roku u kojem se očekuju rezultati rada. Manje je tu bitna prisutnost na radnom mestu, odnosno u kancelarijama", naglašava Pavlović.
 
Ona dodaje da određene grupe zaposlenih, poput roditelja sa malom decom, imaju ogromne benefite od rada od kuće jer lakše mogu da zbrinu decu u slučaju nužde. 
 
"Najpotrebnije je da je detetu u slučaju, recimo, bolesti, dostupna majka, ali čula sam i za kompanije koje očevima obezbeđuju određeno vreme koje mogu da provedu kod kuće sa svojom decom i na taj način budu od pomoći supružnicama", kaže naša sagovornica iz Unije poslodavaca Srbije.
 
 
Korona nije mnogo poljuljala one koji su i inače radili od kuće, a to su mahom frilenseri. Promenilo se tržište, kaže za 021.rs Vuk Radulović iz Udruženja radnika na internetu i precizira da se tržište proširilo, pogotovo u oblasti kurseva, učenja stranih jezika na internetu i drugih oblasti podučavanja.
 
"Klijenti su bili primorani da budu kod kuće i posezali su za tim kursevima. Kako je pandemija odmicala, dolazilo je do zamora kod svih na tržištu. Najveća prednost je ujedno i najveća mana - stalno ste kod kuće, često je mesto na kome radite i mesto gde spavate i u psihološkom smislu to može da bude zamorno. Prednost je svakako u finansijskom pogledu jer nemate troškova, imate generalno više vremena, a budući da sam lično radio od kuće i u kancelariji mogu da posvedočim da uštedite na vremenu jer nema spremanja za posao, putovanja, i drugih svakodnevnih opterećenja koje mnogi možda u tim trenucima ne prepoznaju", navodi Radulović.
 
Kako kaže, dobar deo frilensera ima mogućnost da organizuje svoj dan kako im odgovara, što znači da ne moraju da vežu osam sati neprekidnog rada - bitno je da se posao uradi.
 
Da jasne smernice u Zakonu o radu ne postoje kad je reč o radu od kuće slažu se svi sagovornici 021.rs. Miloš Turinski iz Infostuda podseća da se već dve godine vodi polemika o povredama koje nastaju kod kuće, tokom rada, a budući da postoje različita tumačenja okolnosti tih povreda.
 
"Da li je to povreda na radu ili povreda kod kuće, pitanje je koje mora da se detaljnije definiše. Poslodavac ne snosi štetu ako je povreda nastala mimo radnih okolnosti, što je ono što bi izmene zakona trebalo da tangiraju", napominje naš sagovornik.
Problemi s kojima su se suočavali radnici na internetu prevashodno se odnose na način oporezivanja frilensera, što je bila tema višemesečnih protesta i tema je izmena Zakona o porezu na dohodak građana. Vuk Radulović iz Udruženja radnika na internetu kaže da su radno-pravni odnosi priča za sebe i nešto što, u suštini, poslodavac treba da pruži, a država da garantuje.
 
"Govorimo o bolovanju, trudničkom i porodiljskom odsustvu, to su neke stvari koje poslodavci treba da garantuju, ali to nije situacija ni kod nas, ali ni u svetu nije naročito efikasno uređeno. Dosta je teško naterati poslodavca da ima u vidu neke obaveze kad je taj poslodavac firma udaljena nekoliko hiljada kilometara, a vi nemate način da je naterate da poštuje zakon", kaže naš sagovornik.
 
Pitanje rada od kuće jeste bolje definisano na Zapadu, pa tako poslodavac apsolutno mora da obezbedi radne uslove u formi internet pristupa, stola i stolice, druge opreme. Tako je u načelu, navodi Miloš Turinski iz Infostuda, i kod nas, ali nije toliko jednostavno u praksi.
 
"Kod nas se postavlja pitanje ko treba da snosi troškove, na primer, povećane potrošnje električne energije. Možda ovako zvuči i pomalo banalno, ali ovi troškovi jesu nedoumica mnogih i pitanja koja moraju da se postave tokom izrade ili izmene zakona", napominje on.
 
I poslodavci očekuju da nova Vlada Srbije ubrzo formira radnu grupu za izmene zakona i da se o ovim pitanjima ozbiljno razgovara.
 
U nastavku poslušajte emisiju na temu rada od kuće, a u okviru serijala "Život u vreme i posle kovida".

----------------------------

Realizaciju serijala "Život u vreme i posle kovida" finansijski je pomogao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama. Stavovi izneti u projektu nužno ne održavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

  • Светозар Милетић

    22.11.2022 08:25
    Повећање потрошње струје је минимална. У просеку два монитора, рачунар и можда штампач. Ово све остало и овако има сваки стан. Једини издатак су сијалица и кувало за кафу две више на дневном нивоу. Ајде чак и да претерам и кажем да је повећање за ЕПС 3000,00 по месецу, толико добијамо за месечну карту а где су остали додатни трошкови које радник има одласком у канцеларију ? По мени, комбинација једног до два дана у канцу је најбоља, да се ипак одржава социјална интеракција. Ко има децу један два дана а слободњаци могу и чешће ако имају због кога :-)
  • Dodo

    22.11.2022 07:27
    "ju, bas mi tesko pada sto radim u gacama od kuce."
    Rasipniče, nećeš da obučeš džemper. Vi takvi što hodate zimi u gaćama po stanu pravite neviđene probleme našem ajatolahu. Pardon, predsedniku.
  • dogodine u Botošu

    21.11.2022 18:37
    Broj komentara na ovu vest sve govori. Ipak je Kosovo vaznije. Znaju se prioriteti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.