Prezentovan projekat uređenja Almaškog kraja od 100 miliona dinara: Rekonstrukcija će ići u dve faze

Javna prezentacija projekta uređenja Almaškog kralja održana je juče u Kulturnoj stanici "Svilara".
Prezentovan projekat uređenja Almaškog kraja od 100 miliona dinara: Rekonstrukcija će ići u dve faze
Foto: 021.rs

Kulturno-istorijska celina Almaški kraj koja ima zaštićen status na nacionalnom nivou, trebalo bi u narednim godinama da bude rekonstruisana i uređena.

Kako je rečeno na javnoj prezentaciji, projekat je podeljen u više faza.

Prva faza podrazumeva jugoistočni deo prostorno kulturno-istorijske celine i obuhvata ulice Zlatne grede, Skerlićevu, Milovana Vidakovića, deo ulica Save Vukovića, Đorđa Jovanovića i Nikole Pašića, kao i trg kod ulica Zlatne grede i Skerlićeve.
 
 
 
Druga faza obuhvata centralni i severoistočni deo Almaškog kraja i čine je delovi ulica Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred Kulturne stanice "Svilara", kao i ulice Koste Hadži mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Marka Nešića. Početak prve faze radova je planiran za kraj 2022. godine, dok će se najveći deo radova izvoditi tokom 2023. godine.
 
U Udruženju "Almašani" naglašavaju da je u poslednjih nekoliko godina to udruženje ostvarilo saradnju sa donosiocima odluka i nadležnih ustanova na nivou Grada Novog Sada na najvišem mogućem nivou. 
 
Kako ističu, urbana obnova Almaškog kraja zasnovana je na poštovanju materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja, o čemu svedoči i činjenica da će projektom upravljati Zavod za zaštitu spomenika kulture. 
 
Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić ocenio je da Gradska uprava za kulturu "predano radi na tome da zajedno čuvamo svoj identitet i da iskoristimo tu autentičnost kao pokretač razvoja".
 
"Da bi celina bila zaštićena u potpunosti, neophodno je obnoviti zapuštenu infrastrukturu i sačuvati autentični duh mesta kroz prikladnu urbanu opremu, uličnu rasvetu, hortikulturno i parterno uređenje. Iz tih razloga javila se ideja o izradi Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, koji će biti realizovan na osnovu Sporazuma o zajedničkom investiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada. Realizacijom tog projekta biće stvoreni uslovi za oživljavanje bogate nematerijalne tradicije, za neuporedivo kvalitetniji život lokalnog stanovništva i za razvoj turističke ponude Novog Sada", naveo je Rožić.
 
U izradu projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja uloženo je skoro 100 miliona dinara. 
  • C. D

    23.11.2022 13:19
    C. D
    Ziveti u tom kraju je sada pravi pakao! Mnogi vlasnici bi rado prodali ili trgovali sa investitorima ali ovi sto filozofiraju od tudjih para opet prave brobleme! Evo ja prodajem porodicnu kucu blizu Crkve osnova 70m2 i dvoriste 162m2 ima dve supe i bunar nabijaca cerpic ima dosta vlage i neregulisanu kanalizaciju grejanje nema sem struja ili drva ugalj! Adaptirao sam pre tri godine ali vlaga iz temelja cini svoje! m2 je kao svugde 2000 eura....ako se oma placa dao bi za 1850 m2 zadnja cena tu racunam sa dvoristem jer moz stati tri auta! 232m2 1/1vlasnik! 429 hiljada eura,fiksno! Ili nek se srusi samo od sebe i ovako je pocelo da puca!
  • D

    23.11.2022 11:56
    D
    Obicno bacanje para gradjana ili pranje privatnih investitora! Almaski kraj je toliko zapusten da ovaj novac nista nejce pomoci sem sminkanja na kraci period! Isto kao sto se radi po Dunavskoj i Zmaj Jovinoj!!! Prekasno je za ovakva sminkanja jer je predug period prosao i nista se nije cinilo po pitanju takvih kuca koje je vreme pojelo!
  • Luka

    23.11.2022 11:51
    Bez
    Samo da predvide da je ipak 21. vek pa da ljudi imaju i automobile,pa i Almašani.Sada jedino gore na crkvi da parkiraju s obzirom da pauk nosi iz poprečnih ulica,Save Vukovića i slično.Štite kuće od samih vlasnika istih?Ako je kraj baš toliko bitan kako ga opisuju i nahvališe,najpoštenije je onda da grad vlasnicima i ponudi otkup pa nek radi šta hoće.Zna se u svetu kako to ide,baš kad se stalno svet pominje.Ista kvadratura +20-30% za selidbu,stres(da,baš tako u svetu naglase)....A i za parking,u takvim zonama se samo stanovnicima istih dozvoljava parkiranje a ostali ne mogu ni u kakvim uslovima,nema varijanta sa plate,ni pola sata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti