Centar koji je dodelio Miroviću pesničku nagradu, dobitnik pokrajinskog priznanja

Dve nedelje nakon što je Banatski kulturni centar dodelio pesničku nagradu predsedniku Vlade Vojvodine Igoru Miroviću, ovaj centar dobio je pokrajinsko priznanje.
Centar koji je dodelio Miroviću pesničku nagradu, dobitnik pokrajinskog priznanja
Foto: 021.rs
Kako je danas objavljeno, dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti kulture "Ferenc Feher" je Udruženje "Banatski kulturni centar" iz Novog Miloševa. 
U žiriju koji je Miroviću dodelio nagradu za knjigu pesama "Svetlo u svetioniku" bio je i direktor ovog centra, Radovan Vlahović. 

Igora Mirovića za nagradu su predložili izdavači Zoran Kolundžija (Prometej) i Zoran Gutović (Pravoslavna reč), te književnici prof. dr Sava Damjanov, Franja Petrinović i Nenad Šaponja.

Kako Banatski kulturni centar navodi u biografiji, pesnik Mirović je rođen 1968. godine u Kruševcu. Objavio je četiri pesničke knjige: "Nebo nad Vizantijom" (1994.), "Kremen plamen" (2004.), "Povratak u logos" (2020.) i "Svetlo u svetioniku" (2022.). Zastupljen je u antologijama: "Srpski sever", dr Draška Ređepa; "Pelud sveta", Pere Zupca; "Pesnici Novog Sada" i "Novi Sad - pesnička prestonica", dr Zorana Đerića.
 
Ovaj centar prethodno je 2017. godine dodelio još jednu nagradu Igoru Miroviću. Pokrajinski premijer je tada dobio priznanje "Gramata Pesničke republike" za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pet decenija za knjigu "Kremen plamen". 
 
Ovo priznanje dve godine kasnije dobio je Dragoslav Mihailović za roman "Kad su cvetale tikve".
 
Ostali dobitnici pokrajinskih priznanja
 
Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja izabrala je i dobitnike drugih nagrada. Pokrajinsko priznanje u oblasti privrede "Lazar Dunđerski" dobila je kompanija "Gebi", proizvodno-trgovinsko društvo sa ograničenom odgovornošću iz Čantavira, a Pokrajinsko priznanje u oblasti obrazovanja "Đorđe Natošević" dodeljeno je Gimnaziji "Veljko Petrović" iz Sombora.
 
Dobitnica Pokrajinskog priznanja u oblasti sporta "Momčilo Tapavica" je atletičarka Adriana Vilagoš.
Pokrajinsko priznanje u oblasti ravnopravnosti polova "Milica Tomić" dodeljeno je Stanislavi Rokvić, osnivaču Edukativnog centra "Poletarac" u Bačkoj Palanci.
 
Predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundžić Ostojić dobitnica je Pokrajinskog priznanja u oblasti ljudskih i manjinskih prava "Ljudevit Mičatek".
 
Pokrajinsku nagradu "Mihajlo Pupin" dobio je operski pevač Željko Lučić.
  • A ova za

    24.11.2022 00:25
    Ravnopravnost polova
    iz Backe Palanke, odakle je i pokrajinski sekretar PV koji i predlaze dobitnika. Uzas. Sve je otislo u Honduras
  • Nebojša

    23.11.2022 19:53
    Serdar i VOJVODA
    Ja tebi serdare ti meni VOJVODO, tako se kaze.
  • ZX

    23.11.2022 17:49
    Da se kompletira
    Sad još da mu SPC dodeli neki orden.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti