FOTO: Bjela scene novog filma snima i u Banovini, Mirović posetio filmsku ekipu

Scene za novi film Dragana Bjelogrlića "Lančana reakcija" snimaju se i u zgradi Pokrajinske vlade, Banovini.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović podelio je fotografije na društvenim mrežama, poručivši da je prisustvovao snimanju filma i da se "još jednom uverio kakve izuzetne umetnike imamo".

Kako je naveo, Pokrajinska vlada ustupila je prostor za snimanje scena za film koji će prikazati istiniti događaj iz pedesetih godina prošlog veka.
 
"Već u februaru naredne godine očekuje nas konkurs za podršku filmu i sa pokrajinskog nivoa što će dodatno doprineti razvoju filmske industrije koja poslednjih godina dobija sve značajniju finansijsku i tehničku podršku u našoj zemlji", naveo je Mirović.
Film "Lančana reakcija" snima se po romanu "Slučaj Vinča" Gorana Milašinovića. U pitanju je srpsko-francuska koprodukcija, a film govori o događajima na Institutu Vinča 1958. godine.
 
Kroz film se paralelno grade tri priče: izrada jugoslovenske atomske bombe u Beogradu, stanje ozračenih radnika nakon akcidenta i prva svetska transplatacija koštane srži u Parizu, objavio je prethodno Filmski centar Srbije. 
 
 
Neke od glavnih uloga igraju poznati francuski glumi Aleksis Manenti, Žeremi Laert i Olivije Bartelemi. Domaću glumačku postavu čine Radivoje Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Jovan Jovanović, Alisa Radaković i drugi.
Bjelogrlić je ranije poručio da je "Slučaj Vinča" prošao uglavnom "van radara", iako se o njemu pisalo sporadično, u francuskim i srpskim medijima. 
 
"Film će progovoriti na tu delikatnu, osetljivu temu. U Vinči se u tom momentu sprovodio tajni projekat 'Atomska bomba'. Mene je najviše iznenadila priča oko čuvenog doktora Žorža Matea, koji je svojom humanošću zadužio Srbiju. Poznat kao francuski onkolog i imunolog, Mate je u novembru 1958. obavio prvu uspešnu transplataciju koštane srži, a francuski državljani su rizikovali svoje živote da pomognu našoj zemlji, tadašnjoj Jugoslaviji, da spasu ozračene radnike iz Instituta Vinča", ispričao je Bjelogrlić.
  • FT

    02.11.2022 17:50
    ...
    Je li ovo onaj Bjela, sto je onomad bio opizicija? Ista prica kao sa Nikolom Kojom! Evo lova za film, politika i stanje u drzavi zaboravi! Tesko narode tebi i neka ti je Bog na pomoci!
  • Ronan

    02.11.2022 16:58
    A jel kazo Bjeli da mu radnici rade za minimalac???
  • @ex chapman

    02.11.2022 16:40
    Para radi tamo gde casti nema

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti