DRI: Korisnici APV budžeta grešili u tenderima, koristili zastareli pravilnik, kasnili sa objavama

Državna revizorska institucija utvrdila je više nepravilnosti prilikom kontrole nabavki Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2020. i 2021. godini.
DRI: Korisnici APV budžeta grešili u tenderima, koristili zastareli pravilnik, kasnili sa objavama
Foto: 021.rs

Kako se navodi u izveštaju, nepravilnosti se odnose na Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Upravu za zajedničke poslove pokrajinskih organa, Upravu za kapitalna ulaganja, kao i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine. 

Direktni korisnici budžetskih sredstava pokrajine, između ostalog, planirali su nabavke po nevažećem pravilniku, nisu dopunjavali planove adekvatno, nisu adekvatno knjižili dobra nabavljena tenderom, i sa zakašnjenjem su objavljivali dokumentaciju. 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je tako, prilikom nabavke sredstva za suzbijanje komaraca u više partija, isplatio ponuđaču ugovorenu sumu, iako roba još uvek nije isporučena. 
 
Takođe, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine nije izmenio plan javnih nabavki, iako su procenjene vrednosti javnih nabavki za suzbijanje ambrozije i praćenje kvaliteta vazduha u Subotici uvećane za više od 10 odsto.
 
Državna revizorska institucija preporučila je direktnim korisnicima budžeta APV da objavljuju planove javnih nabavki i sve izmene i dopune, da računovodstvene isprave sačinjavaju u skladu sa Uredbom o budžetskom računovodstvu, kao i da svu dokumentaciju vezano za tendere uredno objavljuju na Portalu javnih nabavku. 
 
Kada je produžen rok za nabavku opreme za protivgradne stanice na Fruškoj gori, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo nije objavio izmene na Portalu službenih glasila, što nije u skladu sa propisima.
 
Pojedini ugovori objavljeni su sa zakašnjenjem. 
Dodatno, revizor je utvrdio analizom sistema finansijskog upravljanja i kontrole, da postoje nekonzistentnosti u vezi sa internom finansijskom kontrolom.
 
"Postoji mogućnost da eventualne greške i nekonzistentnost u vezi sa funkcionisanjem sistema interne finansijske kontrole ostanu u potpunosti nesagledane", navodi se.
 
Neke od nepravilnosti korisnici budžeta Pokrajine ispravili su u toku revizije.
 
Ceo izveštaj Državne revizorske institucije čitajte OVDE.
  • lala

    30.11.2022 00:16
    DRI ne vrši svoj posao
    Zašto DRI nije utvrdio koliko je desetina miliona dinara dato za SAP softver koji godinama nije bio u funkciji, nije u ugovorenim rokovima implementiran, odnosno korišćen, već se tek počeo koristiti kada se počelo o ovoj aferi pisati. Sada ste našli neku drugu firmu, koja nije iz Hrvatske, pa mislite tako da opravdate neopravdano bačene milione. Kako vas bre nije više sramota sve zajedno. DRI, neko je već napisao da je velika sramota, i jeste velika sramota.
    Zašto nisu podnete krivične prijave u ovom procesu protiv odgovornih.
  • jovica s brcima

    29.11.2022 06:52
    DRI je tesko sra..e znaci teraju te da ispitujes trziste pre planiranja budzeta tako sto ces kontaktirati potencijalne ponudjace... pa samim tim ulazis u sukob interesa jer kada se obratis ponudjacu i kazes da ti treba neobavezujuca ponuda kako bi planirao sredstva on ti kaze cekaj bre sedi daj da resimo to... nabavicu ti ja jos dve ponude skuplje a ti u uslove ( hladi ti se pecenje jedi ti dok ti pricam) napisi da samo ja mogu to da ti ponudim i evo bice i koverta al nemoj sada da je uzmes vidi kako je lepa i debela a tebi ruke masne dacu ti je kada dobijem posao.....
  • Miloš

    28.11.2022 20:09
    Birokratija
    Šta se bolje i moglo očekivati od pokrajinske birokratije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti