Mali podsetnik za Novosađane: Zaštitite vodomere od smrzavanja, postoji nekoliko načina

S obzirom da je pred nama još jedna zimska sezona, JKP "Vodovod i kanalizacija" podseća da bi trebalo da zaštitite svoje merne uređaje od smrzavanja.
Mali podsetnik za Novosađane: Zaštitite vodomere od smrzavanja, postoji nekoliko načina
Foto: Pixabay
Da bi se vodomeri i unutrašnje instalacije sačuvali tokom niskih temperatura, veoma je važno da ih izolujete na adekvatan način.
"Obaveza potrošača je da brinu o svojim unutrašnjim instalacijama i da se staraju da vodomerno okno bude čisto i zaštićeno od smrzavanja i mehaničkih oštećenja, kao i da vodomer bude dostupan za održavanje i očitavanje", kažu u "Vodovodu".
Do smrzavanja vodomera dolazi u slučajevima kada oni nisu propisno smešteni i adekvatno postavljeni. Takođe, nije redak slučaj da dođe do smrzavanja i pucanja unutrašnjih instalacija u objektima koji se tokom zime ređe koriste. 
 
"U takvim slučajevima predlažemo da se vodomeri utople, kao i da se ispusti voda iz cevi u objektima u kojima se ne boravi. Posebno apelujemo na vlasnike vikendica, budući da se u njima tokom zime ređe boravi", kažu u ovom JKP.
 
Dalje savetuju da, ukoliko je vodomer postavljen plitko, potrebno je postaviti neki termoizolacioni materijal preko njega. To mogu biti daske, stiropor ili slama. Potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od takve vrste oštećenja.
 
"Apelujemo na građane da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije, da posebnu pažnju obrate na dotrajale slavine i vodokotliće jer će time smanjiti troškove i rasipanje pijaće vode. Ukoliko na vreme zaštitite i svoje merne uređaje, predupredićete eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih. Sve uočene kvarove na vodomeru, građani mogu prijaviti našem Kontakt centru na 0800/333-021", zaključuju u "Vodovodu".
  • Cena vode

    01.12.2022 12:28
    Dali znate da je voda po opstinama Srbije 4 puta skuplja nego voda u Beogradu ? Razlog je sto svi prihodi i porezi idu za Beograd, a opstinama po Srbiji jedini prihod koji je ostao je naplata vode. I posto se SNS stranacki kadar po opstinama jedino od naplate vode izdrzava, mic po mic sve opstine po unutrasnjosti Srbije su godinama digli cenu vode i sad je skuplja do 400%. Tako da sada siromasna provincija, koju isisava Beograd ustavom iz 1990 god i niko po opstinama po Srbiji nema posao, ni zaposlenje, placaju i skuplju vodu. Jasno je da cak i nezaposlenom je bolje ziveti u Beogradu nego u provinciji, jer ima dosta manji racun za vodu.
  • Limanka

    01.12.2022 10:46
    @Realista
    ...oladi kapisle...tekst je dobronameran. čemu drama...izađi napolje, prošetaj smiri se vidi kao je lep dan. ....
  • Realista

    01.12.2022 09:35
    Zakon
    Šta da zaštićujem?! Postoji propis kako se instalira vodomer a korisnik ne sme biti priključen na mrežu ako mu instalacija nije adekvatno postavljena - ako jeste, znači da je u pitanju korupcija, što je definitivno problem Vodovoda a ne mene kao korisnika. Lelemudi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti