"Turbo" kružni tok, a u njegovom središtu spomenik Nikoli Tesli visok skoro deset metara

U središnjem delu budućeg "turbo" kružnog toka u Novom Sadu nalaziće se gotovo deset metara visok spomenik Nikoli Tesli.
"Turbo" kružni tok, a u njegovom središtu spomenik Nikoli Tesli visok skoro deset metara
Foto: 021.rs
Spomenik, koji je u planovima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije za narednu godinu, biće na raskrsnici Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice, okrenut ka Naučno-tehnološkom parku.
O ideji da se podigne ovaj spomenik 021.rs je pisao u više navrata, a predlog je sada i zvanično objavljen na platformi za gradske projekte Tvoj grad.
"U 2023. godini predviđeno je sprovođenje konkursa za izbor idejnog rešenja spomenika Nikoli Tesli – nagrade za izabrana rešenja, u iznosu od 5,4 miliona dinara, a u cilju dobijanja najkvalitetnijeg vajarskog dela, visoke estetske i umetničke vrednosti", navodi se u predlogu projekta, za čije je idejno rešenje novac iz gradskog budžeta već obezbeđen.
 
Osim postamenta, spomenik će imati figuru Nikole Tesle u stojećem ili sedećem položaju, uz mogućnost osmišljavanja i dodatnih skulpturalnih elemenata i pratećih figura.
 
Očekuje se da će Skupština grada u narednom periodu imenovati Odbor za podizanje spomenika, a ovaj odbor će imenovati žiri za konkurs.
Inače, tender za izgradnju "turbo" kružne raskrsnice već je završen i poznato je da su posao dobili "Put-invest", "Montop Pro", "Energotehnika-Južna Bačka" i "Tecton Geosystems", jedini ponuđači na tenderu.
 
Radovi će trajati devet meseci i koštaće 336,2 miliona dinara, a mogli bi uskoro i da počnu. 
 
Podizanje spomenika Nikoli Tesli je odvojeni projekat i biće realizovan nakon završetka svih radova na turbo kružnom toku.

Komentari 105

  • Lala

    09.04.2023 11:09
    Opaaa, postojao uzorak?
    @Vojvodjan Jugosloven
    06.12.2022 • 22:38
    "Genetika
    Tesla je imao haplogrupu R1a M458 L1029"

    A uzorak za utvrđivanje haplogrupe je uzet - kada?
    Pre ili posle kremacije?
    ;)
  • G pen

    10.12.2022 10:22
    Uvreda za Teslu. Dosta vise radikalska bagro.
  • Bem ti državu

    09.12.2022 19:57
    Ma kakav Nikola Teška, treba spomenik Miletu Dodik da dignu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti