Novosadska pozorišta: Napad na članove hrvatske trupe nedopustiv u Evropskoj prestonici kulture

Uprave i ansambli novosadskih pozorišta, kao i Savez dramskih umetnika Vojvodine, osudili su napad na kolege iz zagrebačkog ITD teatra u Novom Sadu.
Novosadska pozorišta: Napad na članove hrvatske trupe nedopustiv u Evropskoj prestonici kulture
Foto: 021.rs

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju, nasilje, a posebno nasilje motivisano etničkom mržnjom, je sramno, nedopustivo i za svaku osudu.

"Posebno je poražavajuće da se takav čin dešava u gradu koji trenutno nosi titulu Evropske prestonice kulture", saopštavaju.

Objašnjavaju da je opredeljenje svih novosadskih pozorišta saradnja sa kolegama iz Srbije, regiona i Evrope. 

"Želimo i ovim putem da naglasimo da je u sva novosadska pozorišta dobrodošao svako ko predstavlja teatar i kulturu, bez obzira iz kog grada ili zemlje dolazi", ističu.
 
Smatraju da Novi Sad, kao multinacionalna sredina, ima obavezu da neguje različitosti i toleranciju.
 
"Posebno je to imperativ kulturnih delatnika našeg grada, stoga apelujemo na javnost, medije i nadležne institucije da se u tom duhu i ponašaju, te da ni na koji način ubuduće ne budu inspiratori ovakvih nemilih događaja, kako bi svi zajedno upravo u duhu tolerancije gradili sliku našeg lepog grada", zaključuju.
 
Saopštenje potpisuju Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović, direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, Mihajlo Nestorović, direktor Pozorišta mladih i Predrag Momčilović, predsednik SDUV.
Podsetiomo, članovi zagrebačkog Teatra ITD (&TD) napadnuti su u nedelju, 19. decembra, u Novom Sadu. Ekipa ovog pozorišta boravila je u Novom Sadu zbog izvođenja predstave "Bura" u okviru "Synergy" festivala u Novosadskom pozorištu.
 
Napad na članove pozorišne grupe iz Zagreba okarakterisan je kao nasilničko ponašanje. 
  • A3

    21.12.2022 19:12
    DemoKradija na delu
    U tigru već neko vreme postoje jurišni odredi. Problem je u tome što ne nose uniforme, pa ih nije lako prepoznati i ako su vrlo aktivni
  • Sta dozive Novi Sad

    21.12.2022 17:37
    Djordja Balasevica
    Ko donese to "ludilo medju ljudima"?
    Ko ih promeni i pokvari! Isto je i sa jos mnogim gradovima po Srbiji! Neprepoznatljivi! Sabac, Veliko Gradiste, Nis...Ispada da zbog agresivne i opake manjine koja je zarazila sve - nigde coveka, nema ljudi!
  • Ralle

    21.12.2022 16:11
    Da li su kamere pokazale ko su..uhapsite ih da skinemo ljagu sa grada...
    sad ce i Nova godina,treba li da cekamo goste...ili ce ti isti ponovo da krenu u akciju jer im je lagano uspelo neki dan...heroji naseg grada,oprostite dragi glumci, tuzan je grad zbog onih koji nisu zasluzili da se bude u njemu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti