"Intersec" ponovo obezbeđuje gradske objekte, ponovljeni uslovi koje DRI smatra spornim

Grad Novi Sad izabrao je koja firma će obezbeđivati 14 objekata iduće godine, a sudeći po odabranom ponuđaču, čelnici grada zadovoljni su kako je "Intersec" ranije obavljao ovaj posao.
"Intersec" ponovo obezbeđuje gradske objekte, ponovljeni uslovi koje DRI smatra spornim
Foto: 021.rs

Za ovaj posao "Intersec team" dobiće 19,8 miliona dinara sa PDV-om, a ugovor traje do realizacije ugovorene vrednosti - najduže na period od godinu dana.

Ova firma koja je postala poznata nakon nereda na letošnjem protestu zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada, više godina unazad dobija poslove obezbeđenja od Gradske uprave za zajedničke poslove i pojedinih javnih preduzeća.

Novi ugovor sa "Intersec"-om u decembru su potpisali i Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove, i to za servis i održavanje video nadzora, a obezbeđivaće i javna komunalna preduzeća "Informatika" i "Toplana".
 
Firma čiji su radnici klečali na vratu jednog od aktivista za vreme protesta protiv usvajanja GUP-a je u decembru obezbedila još 49 miliona iz džepova Novosađana.
 
Sve to dešava se nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) otkrila nepravilnosti u dva ugovora koje je Grad u proteklom periodu sklopio sa "Intersec"-om.
 
Kako je 021.rs pisao, Državna revizorska institucija ukazala je na probleme sa dva tendera u kojima je poslove od Grada dobijao "Intersec". U jednom su postojali diskriminatorski uslovi, a u drugom je "Intersec" prošao i bolje nego što je očekivao.
 
Iste uslove koje je DRI označila kao diskriminatorne ponovljeni su i u novoj konkursnoj dokumentaciji, na osnovu koje je novi ugovor ponovo dodeljen istoj firmi. 
 
Preciznije, ponovo su propisani dodatni uslovi u vidu tehničkog kapaciteta kojima je zahtevano da ponuđač poseduje niz kvalifikacija koje nisu relevantne za ovaj posao obezbeđenja.
 
Dok su neki problematični kriterijumi poput alarmnog sistema, sa 24-časovnim dežurstvima isključeni iz nove dokumentacije, Grad i dalje zahteva da firma koja će obezbeđivati objekte ima kontrolno-operativni monitoring centar sa mogućnošću daljinskog praćenja sistema video-nadzora, kao ovlašćeni i licencirani softver za praćenje video nadzora koji podržava planirani sistem "smart" analitičkog nadzora. Takođe, grad je ponovo tražio da ponuđač ima najmanje deset zaposlenih sa licencom za korišćenje ovakvog softvera. 
 
Ove kriterijume je DRI opisao kao diskriminatorne, jer iako posedovanje monitoring centra jeste dodatni uslov koji je u logičkoj vezi sa ovom nabavkom, diskriminatoran je uslov da ponuđači budu osposobljeni da upravljaju baš određenim softverom koji Grad Novi Sad koristi, jer modelom ugovora nije ni predviđeno daljinsko praćenje sistema video-nadzora.
 
Uvidom u fakture, revizor je zaključio da nije ni sprovedeno daljinsko praćenje sistema video-nadzora, već samo fizičko obezbeđenje ugovorenih objekata, što znači da su dodatni uslovi postavljeni diskriminatorno i potpuno bespotrebno.
 
Obezbeđenje od poverenja
 
"Intersec" je u maju ove godine potpisao prethodni ugovor sa Gradom, a za to je dobio 30 miliona dinara. Gradska vlast je tada ovo preduzeće angažovala zarad obezbeđivanja 14 objekata u Novom Sadu.
 
Ugovor sa Gradom je potpisan u maju, a četiri dana pred protest, kada će se ova firma među Novosađanima i proslaviti, upućen je zahtev "Intersec"-u za dodatnim angažovanjem zbog mogućnosti "ugrožavanja života i zdravlja građana i oštećenja objekta Skupštine". 
Stručnjaci za bezbednost tada su za 021.rs i druge medije svedočili da su upravo radnici ovog obezbeđenja prekomerno upotrebili silu nad demonstrantima. Nasuprot tome, iz same kompanije za obezbeđenje su tvrdili da su postupali u skladu sa pravilima.
 
Između ostalog, na snimcima i fotografijama je zabeleženo, a postoje i svedoci, da su radnici obezbeđenja primenjivali fizičku silu nad demonstrantima, asistirali policiji pri privođenju. Ističu se snimci i fotografije koje je zabeležio 021.rs, na kojima se vidi da obezbeđenje, zajedno sa jednom osobom za koju se pretpostavlja da je policajac u civilu, onesposobljava demonstranta tako što mu drži koleno na vratu.
 
Zbog svega toga povela se polemika da li u usluge privatnog obezbeđenja spada i primena sile. Ugovor koji su sa Gradom potpisali ostavlja mesta za tumačenje, ali se sila ne pominje ni u jednom momentu. 
  • R49

    23.12.2022 20:49
    Ništa neobično
    Pa ljudi se pokazali i dokazali. Nisu oni jedini koji kleče na narodnom vratu.
  • Impotentna nacija

    23.12.2022 15:10
    Koleno policajca na vratu osumnjičenog je dovelo do bunta širom Amerike i sveta.
    Koleno privatnog obezbeđenja na vratu aktiviste gde policija dodaje lisice je nama ovde u ovoj državi sasvim normalno i tu nas ništa ne uzbuđuje.

    E zato nam je tako kako nam je!

    E zato će Vučko vladati koliko hoće!
  • tako piše

    23.12.2022 14:53
    Privatna firma čuva privatne objekte od naroda koji je privatan i čini privatnu državu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti