Jedan od "majstora": Krivična prijava protiv radnika sa protesta, muškarac pretučen u Laze Telečkog

Protiv D. S, jednog od službenika koji su obezbeđivali Skupštinu Vojvodine tokom protesta, 21. jula, još u februaru ove godine podneta je krivična prijava zbog navodnog prebijanja muškarca.
Jedan od "majstora": Krivična prijava protiv radnika sa protesta, muškarac pretučen u Laze Telečkog
Foto: 021.rs

Saznanja o postojanju krivične prijave izneli su aktivisti koji su 21. jula protestovali zbog usvajanja Generalnog urbanističkog plana Novog Sada, a sada je to za 021.rs potvrđeno iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu. 

Kako iz Tužilaštva odgovaraju za 021.rs, krivična prijava je u vezi sa događajem u Ulici Laze Telečkog, ispred broja 3, u kom je oštećen četrdesetpetogodišnji D. R.

Krivična prijava podneta je po službenoj dužnosti, a trenutno je u toku prikupljanje dokaza i utvrđivanje činjenica, nakon čega će biti doneta odluka o odbacivanju krivične prijave ili pokretanju postupka. 
 
Radili kao obezbeđenje lokala u Laze Telečkog
 
Kako nezvanično saznajemo, D. S. je prema navodima krivične prijave sa još jednim muškarcem u tri sata posle ponoći, 12. februara ove godine, napao četrdesetpetogodišnjeg muškarca.
 
Njih dvojica su, navodno, oštećenom zadali više udaraca koji su rezultirali teškim telesnim povredama. Kako je navedeno u prijavi, oni su ga prvo rukama udarali po glavi i telu, nakon čega je pokušao da pobegne i pao na ulicu, a oni su nastavili da ga šutiraju. Povređenom muškarcu ustanovljeni su prelom srednjeg prsta leve ruke, posekotine i više hematoma na licu. 
 
Sumnja se da su D. S. i drugi osumnjičeni u to vreme bili zaposleni kao radnici obezbeđenja jednog lokala u Ulici Laze Telečkog.
 
Postojanje krivične prijave smetnja za posedovanje licence
 
Iako do razrešenja ovog slučaja još uvek nije došlo, D. S. je zajedno sa svojim kolegama obezbeđivao sednicu Skupštine grada Novog Sada i tom prilikom koristio silu nad okupljenim demonstrantima. Ovo se, po Zakonu o privatnom obezbeđenju, može tumačiti kao bezbednosna smetnja za izdavanje licence.
 
Kako se navodi u Zakonu "bezbednosna smetnja postoji ako se protiv lica vodi postupak za krivična dela protiv života i tela, sloboda i prava čoveka i građanina, protiv zdravlja ljudi" i slično.  
 
Takođe, Pravilnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji bliže određuje primenu ovlašćenja obezbeđenja, definiše šta se smatra dozvoljenom upotrebom sile. Dok se različiti zahvati, udarci ili slične tehnike radi savladavanja otpora ili odbijanja napada mogu upotrebljavati, fizičku snagu dozvoljeno je upotrebljavati samo prema nevitalnim delovima tela (mišići, delovi ruku, nogu) i to na način koji ne omalovažava ljudsko dostojanstvo. 
 
Što se upotrebe sile i privođenja tiče, kako je 021.rs već pisao, isti su dozvoljeni do dolaska policije. S obzirom na to da je policija, uz prisustvo načelnika PU Novi Sad, već bila na licu mesta, nejasno je kako su pripadnici obezbeđenja imali pravo da primenjuju silu i privode. 
 
Iz "Intersec"-a ponovo bez odgovora
 
Iz "Intersec"-a ponovo ne odgovaraju na pitanja 021.rs u vezi sa angažovanjem D. S. na događaju koji je procenjen kao "visoko rizičan" uprkos postojanju krivične prijave za nanošenje teških povreda. 
 
"Intersec Team" pitali smo i da li su, nakon delovanja na protestu, dostavili Policijskoj upravi Novi Sad Izveštaj o upotrebi sredstava prinude sa mišljenjem, što su po Zakonu o privatnom obezbeđenju bili u obavezi da urade. I to pitanje ostalo je bez odgovora. 
 
Za prethodni tekst o delovanju obezbeđenja na protestu građana 021.rs je takođe poslao pitanja ovoj firmi. Tada nas je zanimalo da li će biti sprovedena interna kontrola o dešavanjima tog dana, da li vrše redovnu kontrolu zaposlenih, da li znaju da je jedan od njihovih zaposlenih, prema tada još nepotvrđenim navodima, predmet krivične prijave i kako komentarišu navode o prekomernoj upotrebi sile. 
 
Odgovore nismo dobili, ali je direktor firme Dragan Lekić odlučio da svoja razmatranja o protestu ispred Banovine podeli sa portalom NS uživo, medijem naklonjenim aktuelnoj vlasti.
 
U tom intervjuu je istakao da su "radili sve u skladu sa propisima" i da "nisu prekoračili svoja ovlašćenja"
 
Po njegovim rečima, u saradnji sa policijom je napravljen plan koordinacije i delovanja, a njihov zadatak je bio da "omoguće bezbedno održavanje same sednice, da ne dođe do ugrožavanja odbornika i svih ostalih zaposlenih koji treba da budu tamo", zbog čega je i postavljena ograda.
 
U situaciji koja je zabeležena objektivom 021.rs kada trojica muškaraca prikovanog za zemlju drže jednog od demonstranata, dok mu se na ruke stavljaju lisice, a za to vreme jedan od radnika obezbeđenja kolenom pritiska vrat demonstranta, Lekić takođe nije video ništa sporno.
 
"To je urađeno zbog toga što je to lice prethodno pljuvalo i pokušavalo da ujeda, oni su jednostavno morali da iskontrolišu iz straha da ne bi dobili neku bolest. To je trajalo nekoliko sekundi", naveo je Lekić za NS uživo.
 
Takođe je naveo da privatno obezbeđenje može da ima građansku odeću, što je u suprotnosti sa Zakonom o privatnom obezbeđenju. 
Naš portal zatražio je Izveštaj o upotrebi sredstava sile "Intersec"-a i od Ministarstva unutrašnjih poslova. Od Ministarstva smo zatražili i Plan obezbeđenja koji je "Intersec Team" dostavio PU Novi Sad pre događaja 21. jula 2022. godine i izveštaje o kontroli i nadzoru, ukoliko su isti obavljali. 
 
Inače, novosadski aktivisti koji su učestvovali na protestu 21. jula, predali su policiji pritužbu u kojoj se žale na nepostupanje, jer su, kako tvrde, pripadnici privatnog obezbeđenja "prekoračili svako moguće zakonsko ovlašćenje i policija nije reagovala na njihovo ponašanje".
  • Pavle

    03.08.2022 18:25
    Legalno
    Za gradonačelnika Novog Sada je sve legalno. Treba mu verovati on je advokat.
  • aleksandar

    03.08.2022 09:32
    Rezervni policajac
    Šta radi policijot kad dobije sedmicu na LOTO ?
    Kupi raskrsnicu, pa radi privatno !
  • Limanac

    03.08.2022 07:39
    Nemojte
    Gradonacelnik je sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti