Tiho poskupljenje nezdrave vode u Temerinu, građani nisu ni obavešteni

Vodosnabdevanje u Temerinu poskupelo je za 40 odsto, a građani o ovom poskupljenju nisu ni obavešteni.
Tiho poskupljenje nezdrave vode u Temerinu, građani nisu ni obavešteni
Foto: 021.rs
Kako se može videti u novom cenovniku koji je Nadzorni odbor ovog preduzeća doneo 12. oktobra ove godine, voda za domaćinstva (do 6m3 po 1m3) sada košta 70 dinara (sa PDV-om) po članu. 

Po prethodnom cenovniku, građani su po članu domaćinstva plaćali 50 dinara sa PDV-om.

Voda za domaćinstva veće površine, sada košta 175 dinara, u odnosu na prethodnih 125 dinara po članu domaćinstva.
 
Pravna lica plaćaće po utrošku, umesto 110, 140 dinara.
 
Iako Temerinci vodu sada plaćaju skuplje, to ne znači da je ona ispravna. U ovoj opštini već 19 godina građani piju vodu koja je neispravna i čiju je upotrebu zabranila inspekcija. Voda za piće je zabranjena zbog prisustva arsena, ali i drugih štetnih materija. 
 
Sudeći po nalazima Batuta, voda koja teče iz česmi u ovoj opštini je i mikrobiološki i fizičko-hemijski neispravna. Fizičko-hemijska neispravnost vode ocenjena je kao stopostotna. 
 
Takođe, u Studiji postojećeg stanja vodovoda Temerina objavljenoj pre dve godine, utvrđena koncentracija hlora u uzorku temerinske vode za piće predstavlja opasnost po zdravlje osetljivog dela populacije (deca, trudnice, dojilje i stare osobe).
 
Reagujući na poskupljenje, iz Ekološke inicijative Temerin poručuju da ne čudi to što građani na vreme nisu obavešteni o višim cenama, budući da JKP Temerin "nikada nije, ni na jednom računu za vodu, upozorilo građane da je voda koju distribuira opasna".
 
"Zašto bi se onda zamarali banalnostima poput tričavog poskupljenja iste te vode", pitaju se. 
Kako kažu, direktori ovog preduzeća se "smenjuju kao na traci", ali loša organizaciona struktura je jedan od manjih problema. 
 
"Osim što je ovo poskupljenje odraz nepoštovanja građana i samovolje unutar JKP Temerin i Opštine Temerin, čini nam se da je do njega došlo i zbog toga što je neophodno, dubljim zahvatanjem u džepove svih građana, pokriti neka potraživanja i neke rashode u JKP Temerin koji javnosti možda nisu ni poznati. Šta god iz njega stajalo, smatramo da je drakonsko i potpuno neprihvatljivo, jer se na revitalizaciji vodosnabdevanja ne radi ništa i pribegava se najgorem od svih rešenja- udaru na standard građana zarad prikrivanja nesposobnosti partijskih kadrova postavljenih na čelna mesta javnih preduzeća", navodi Ekološka inicijativa u saopštenju.
 
Podsetimo, opština Temerin je ove godine predstavila i Urbanistički projekat za izgradnju fabrike vode na izvorištu "Staro Đurđevo", nadajući se da bi ovo moglo da reši probleme sa vodosnabdevanjem. Od stavljanja projekta na uvid, avgusta ove godine, opština se nije oglašavala o napretku istog. 
  • Peroon

    29.12.2022 23:39
    Kada su glupi pa placaju..po zakonu nisi duzan da platis ono sto ti ne isporucuju..tehnicka voda ne moze da kosta ko i ispravna.
  • Av

    28.12.2022 15:39
    Av
    Temerinsku opštinu vodi mafija i to je javna tajna.. Predsednik je tu da potpise
  • Zemlja čudesa

    28.12.2022 13:32
    Krađa vode
    Godinama smo, do pre 3 godine, u zgradi trošili oko 2,5 kubika po članu. Odjednom je skočilo na 5 i više i tu se stabilizovalo. Vodomere ugrađuje ViK, i baždari ih ViK. Sami ne možemo da odnesemo vodomer na baždarenje negde drugde, to se ne priznaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti