Nakon pisanja 021 otkazana sporna promocija knjige u Arhivu Vojvodine, umesto nje - okrugli sto

Sporna promocija antifeminističke knjige koja je danas trebalo da se održi u Arhivu Vojvodine otkazana je nakon pisanja 021.rs.
Nakon pisanja 021 otkazana sporna promocija knjige u Arhivu Vojvodine, umesto nje - okrugli sto
Foto: 021.rs

Kako javlja N1, promocija knjige "Feminizam i teologija: puzajuća jeres feminističke teologije" Vladislava Đorđevića izazvala je veliki broj negativnih komentara zbog čega je direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović odlučio da istu otkaže.

Kuzmanović kaže da je to učinio nakon razgovora sa autorom i konsultacija sa kolegama.

Umesto promocije, Kuzmanović najavljuje okrugli sto "feminizam - antifeminizam", na kojem bi se "kroz dijalog o feminizmu razgovaralo o ovoj temi".
 
Inače, Arhiv Vojvodine nosilac je projekta "Evropsko žensko sećanje - REWOMEN" kojim se obeležava 20. godišnjica Povelje EU o osnovnim ljudskim pravima kreiranjem međunarodne dokumentarne izložbe posvećene istoriji Pokreta za oslobođenje žena u Evropi. Na pitanje N1 kako je moguće da, uprkos, tome organizuju promociju jedne ovakve knjige, Kuzmanović odgovara da "Arhiv nije kulturni centar koji kreira programe, već je otvoren za sve vrste stavova".
 
"Kada su došli ljudi da naprave projekat REWOMEN, izrazito feministički, mi smo prihvatili, kada je došao Đorđević za promociju knjige mi smo prihvatili. U arhivu je 60 odsto žena, od osam rukovodećih mesta na pet su žene. Nemam nikakav mizogin odnos prema ženama, naprotiv i ne osećam krivicu, niti da sam se nešto ogrešio o žene", kaže za portal N1 Kuzmanović, dodajući da je "okrugli sto najbolja opcija da se argumentovano ukrste stavovi".
 
A za sada je na okruglom stolu o feminizmu i "antifeminzmu" najavljeno učešće dva muškarca. Jedan od njih je pomenuti Vladislav Đorđević, a drugi je reditelj Bojan Milosavljević, autor projekta REWOMEN sa Arhivom Vojvodine.
 
Kuzmanović kaže da bi bez obzira na brojne sporne izjave Vladislava Đorđevića on trebalo da bude učesnik u dijalogu.
 
"Ne bi trebalo da njegovi stavovi budu vodeći, ali da učestvuju da. Ne kažem da je Đorđević mera teorijskog stava antifeminizma, ali je okrugli sto ipak bolji od promocije knjige", kaže Kuzmanović, dodajući da je na "naizgled jednoj apolitičnoj, bezazlenijoj temi moguće pokazati kulturu dijaloga".
 
Milosavljević za portal N1 kaže da je odluka o okruglom stolu u interesu razvoja demokratske kulture.
 
"Očigledno je da suviše često ostajemo zatvoreni u krugu svojih istomišljenika/ca, da ne želimo da čujemo i uvažimo stavove i argumente onih koji imaju drugačije vrednosti i viđenje sveta, samoproglašavamo sebe vlasnicima univerzalne istine i etičkog monopola, radikalizujemo diskurs i promovišemo govor mržnje, a to sve su zapravo pokazatelji jedne autoritarno-patrijarhalne kulture", navodi.
Portal 021.rs uputio je pitanja Arhivu Vojvodine u vezi sa promocijom sporne knjige još u petak. Odgovor nismo dobili, samo je naknadno, tog dana, najava događaja uklonjena sa sajta Arhiva.
 
Kako smo pisali, autor je protivnik "feminističke ideologije" i pobornik "maskulizma". 
 
Đorđević je autor nekoliko knjiga, kao što su "Prednosti žena", "Feminizacija Srbije", "Mit o patrijarhatu", "Zanemarivanje biologije u društvenim naukama", "Borba za veru", koja u podnaslovu ima dodatak: "hrišćanski odgovor na feminističku teologiju". 
 
On je u javnosti i na društvenim mrežama često iskazivao brojne problematične stavove.
 
Kada je osuđen bivši čelnik Opštine Brus Milutin Jelačić Jutka zbog nedozvoljenih polnih radnji nad Marijom Lukić, Đorđević na stranici Pokreta "Živim za Srbiju" objavio tekst pod nazivom "Apel porodičnim ženama" u kome Mariju Lukić naziva "nekulturnom i nečestitom ženom". U istom tekstu feministkinje naziva "mizandrijskim lezbejkama", citirajući poslovicu da "ker ne skače na kuju dok ona ne mahne repom".
 
Tvrdio da je cilj feminizma "uništenje heteroseksualnih alfa muškaraca", pisao je da su pravni institut nasilja u porodici "izmislile lezbofeministkinje sa ciljem uništavanja muškaraca, brakova i porodica", da se žene žale na nasilje u porodici jer je to "nešto moderno", kao i da je psihičko nasilje žena na muškarcima davanje lažnih obećanja "seksualne prirode". 
  • Baba

    16.01.2023 11:34
    Zaista
    Dobra vest.
  • Мирко

    16.01.2023 11:32
    Идеалан
    Он се није огрешио, само је напредовао, глиб је лепа реч.
  • Voldi

    16.01.2023 11:05
    Bravo 021!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti