Obeležavanje 81. godišnjice Novosadske racije danas kod spomenika "Porodica"

Obeležavanje 81. godišnjice Novosadske racije održaće se danas, 23. januara na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".
Obeležavanje 81. godišnjice Novosadske racije danas kod spomenika "Porodica"
Foto: 021.rs
Događaj će početi obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, potom će uslediti program Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokolarnog polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i koljivo prisutnim građanima, a na kraju će biti održan program kod spomen-ploče na Štrandu. 
Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da će se ove godine Jevrejske opštine iz Pančeva, Kikinde, Subotice, Zrenjanina, Beograda, kao i Savez jevrejskih opština pridružiti protokolu polaganju venaca.

"U ovoj tužnoj situaciji, raduje me to što će doći i predstavnici gradova stradalnika u Drugom svetskom ratu, pa kada posmatramo sve to, dobijamo sliku da smo svi zajedno, prvo u tuzi i sećanju na naše nesrećno preminule i nevine žrtve, ali i da smo svi zajedno ujedinjeni i složni da se takav pogrom više nikada ne ponovi", rekao je Štark. 

Dodao je da će se raditi na tome da se termin "racija" zameni terminom "pogrom" koji je mnogo ispravniji izraz za ono što se desilo u Novom Sadu 1942. godine.
 
Program na keju počeće u 12 časova.
  • Novosadjanin

    23.01.2023 09:41
    Evo i u gradskim sluzbama se prave spiskovi ko sve.ide u 12 na kej...
    Nista se promenilo nije...
  • Zoran

    20.01.2023 22:33
    Izdajnik
    Da li dolazi i Vučić u društvu sa Orbanom i Putinom, sa sve Hortijevom bistom!?
  • Novosadjanka

    20.01.2023 10:55
    Danas da li dželati ili žrtve?
    Šta danas obeležava Srpska napredna stranka, kada su doneli odluku da podignu spomenik fašističkim dželatima koji su ubijali ove ljude koje su žrtve fašističko-madjarske vojske. Čuveni Vučević, veliki um nacije, pa njegov naslednik Đurić i njima slični, ostaće upamćeni kod gradjana Novog Sada kao najveća sramota nevinih žrtava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti