Novosađani pozvani da danas u Katoličkoj porti obeleže godinu dana od ubistva Blekija

Građanski pokret "Bravo!" poziva Novosađane na obeležavanje godinu dana od ubistva uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija.
Novosađani pozvani da danas u Katoličkoj porti obeleže godinu dana od ubistva Blekija
Foto: 021.rs
Obeležavanje se organizuje danas, 9. februara od 18 časova u Katoličkoj porti.
Članovi ovog novog pokreta poručuju da se zalažu za "bezbedan i slobodan grad, a ne grad na čijim ulicama se ulični svirači ubijaju jer nisu imali u džepu onoliko koliko je lopov želeo". 
"Sutra to može biti naš džep. Takođe želimo i da podsetimo da je skoro kompletna javnost izrazila želju da se u čast sećanja na Blekija podigne spomen-obeležje. Namera ovog događaja je i da otvorimo pitanje nasilja i bezbednosti na ulicama našeg grada, uključujući i okolinu. Prilikom dolaska poželjno je doneti cveće, gitaru i druge simbolične predmete", navodi se u obaveštenju pokreta na društvenim mrežama.
 
Kostić je ubijen 9. februara 2022. godine nakon boravka u jednom lokalu i susreta sa tada 21-godišnjim Ž. R, koji je od njega oko 4.50 ujutru na ulici zahtevao novac. Nakon što je od svirača dobio iznos koji nije smatrao dovoljnim - 390 dinara, koliko je Kostić kod sebe i imao, prvo mu je pripretio, a potom ga i pretukao.
 
Zbog teških povreda koje je zadobio, Bleki je ubrzo preminuo u Urgentnom centru. 
 
Ž. R. iz Žablja uhapšen je ubrzo nakon izvršenja krivičnog dela, koje je karakterisano kao teško ubistvo. Osuđen je na 18 godina zatvora odlukom Višeg suda u Novom Sadu.
 
Sudija je, obrazlažući presudu, kao otežavajuće okolnosti navela da je utvrđeno da je okrivljeni urinirao po Blekiju nakon što ga je istukao, što je uticalo na odluku o strožoj kazni. Kao olakšavajuće okolnosti uzete su činjenice da Ž. R. nije prethodno osuđivan, te da je vrlo mlad.
 
Tužilaštvo i porodica ubijenog tražili su maksimalnu moguću kaznu, odnosno 20 godina robije.
 
Javnost je izuzetno burno reagovala na novost o ubijenom uličnom sviraču, koji je sa mnogim Novosađanima bio u poznanstvu. Građani su se okupljali i na ulici odavali počast uličnom sviraču, a pokrenuta je i neformalna inicijativa da Bleki dobije spomen-obeležje u znak sećanja. 
 
Iako je ideju o spomen-obeležju u vidu klupe pominjao i donedavni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, nikakva formalna inicijativa nikada nije pokrenuta, niti je do danas postavljanje ovakvog obeležja bilo ko inicirao. 
  • silversurfer

    09.02.2023 18:48
    „Prijatelji“
    „Pravi i iskreni Blekijevi prijatelji“ ne bi dozvolili da se tako godinama pati, tako da nemojte s...i. Itekako treba da se obrati pažnja na te ljude, da se nešto učini za njihov status, tako da je večerašnji skup, osim što je u znak sećanja, dobar i za opšte dobro.
  • čitalac

    09.02.2023 18:37
    nije mi jasno da za ubistov najstroža kazna 20 godina, zar nije 40 godina nastrožija kazna?
  • n

    09.02.2023 17:17
    Koristiti neciju smrt za politicku promociju je u ovom slucaju nepostovanje a ne postovanje coveka.
    Da su se sami gradjani nezavisno organizovali,bez ikakve politicke pozadine,to bi vec bilo drugacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti