Normalizovan saobraćaj na pruzi Novi Sad - Beograd, voz "Soko" ponovo ide 200 km/h

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić saopštio je da je jutros normalizovan saobraćaj na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad.
Normalizovan saobraćaj na pruzi Novi Sad - Beograd, voz "Soko" ponovo ide 200 km/h
Foto: 021.rs
Saobraćaj je normalizovan nakon što su vozovi usporili na 30 km/h zbog krađe delova kontaktne mreže na deonici između Nove i Stare Pazove.
"Ekipe 'Infrastrukture železnice Srbije' su tokom noći radile, kada je poslednji voz prošao, tako da je rano jutros, već u 2.05 normalizovan saobraćaj na novosadskom koloseku, a u 4.05 sata i na šidskom koloseku", rekao je Vesić za TV Pink, precizirajući da je to krađe došlo na deonici pruge između 28,5 i 31 kilometra.
Ministar je ukazao da postoje organizovane grupe koje kradu delove sa šina, kao i delove elektroinstalacija, što postaje ozbiljan problem.
 
Očigledno je, kaže, da će i država morati da se pozabavi i reaguje strožim zakonskim kaznama, jer prema važećim propisima, kada je neko uhapšen zbog ovakvih krađa, ispostavi se da je reč o maloj vrednosti ukradene bakarne žice, iako to pravi štetu državi u milionima evra.
 
"Tražićemo izmene Krivičnog zakona, tako da se ta dela tretiraju kao ugrožavanje opšte bezbednosti infrastrukture i života ljudi. Pa će neko od tih kradljivaca otići u zatvor na pet ili 10 godina i jednom će se naučiti redu, jer izgleda da drugačije ne može. Država izgradi prugu, ljudi se voze brzim vozom, ali neko misli da treba da ukrade parče bakarne žice, da zaradi neki novac, a da zbog toga vozovi ne idu i da se ugrožavaju životi drugih", naglasio je Vesić.
 
On je napomenuo da će i samo preduzeće "Infrastruktura železnica Srbije" morati ozbiljnije da se pozabavi problemom, da uvede monitoring, koji treba da bude redovniji nego sada, ali i neke nove tehnilogije, kao što je posmatranje pruga dronom ili kamerama na kritičnim mestima.
 
"Moraju i oni više da se pozabave ovim problemom, odnosno prevencijom ovakvih krađa. Ako nisu do sada o tome razmišljali, moraće to da rade ubuduće", napomenuo je Vesić.
 
Najavio je i da će u okviru Ministarstva biti formiran sektor koji će se baviti bezbednošću na prugama i putevima, u vazdušnom i vodnom saobraćaju, jer Srbija na godišnjem nivou ima za trećinu više poginulih u saobraćaju nego Evropska unija. To, dodao je, podrazumeva i edukativne kampanje za građane, ali i veće kazne za one koji ugrožavaju bezbednost u saobraćaju.
  • Neka hvala

    09.02.2023 12:24
    Nisam ja crash test dummy, pa da me baš briga da li će se i kada šta desiti.
  • @4412

    09.02.2023 12:13
    Potvrdjujem, kasnio je 7 minuta, stao kod Stare Pazove i išao smanjenom brzinom.
  • Kiki

    09.02.2023 11:40
    Nije istina
    Jutros sam išla u 8 za Bg i voz bukvalno ide 10km/h tu kod Stare Pazove....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti